Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Výletní plavby po Nilu

„...Na opačném břehu je zakotvena bílá několikapatrová loď s modrými nápisy BOAC ve stříbrném poli. Plovoucí bóje uprostřed Nilu. (…) Za půl hodiny se poprvé dotknou egyptské půdy návštěvníci ze zámoří, jejichž první pohled v zemi faraónů platil životadárnému Nilu.“ (Zikmund a Hanzelka: Afrika snů a skutečnosti, 1.díl)

Historie i současnost Egypta je pevně spjatá s Nilem, kterému se ne nadarmo přezdívá životodárný. Nil má celkovou délku 6 700 km a je tak druhou nejdelší řekou světa. Pro obyvatele jeho břehů je důležité, že se jedná o nikdy nevysychající řeku a umožňuje tak nejen zemědělsky využívat půdu v okolí po celý rok, ale také celoroční plavbu po svých vodách.

Právě cesta po Nilu je jedním ze zážitků, který vám již navždy utkví v paměti. Jedná se o jeden z nejpříjemnějších a nejzajímavějších způsobů jak poznat památky a místa egyptské kultury či rozjímat při překrásných západech slunce.


Autor: Dennis Jarvis

Výletní plavby po Nilu je možné si zajistit přímo na místě a nebo se předem obrátit na některou z cestovních kanceláří, které nabízejí množství variant tohoto okouzlujícího výletu. K dopravě je možno využít tzv. felúky, což jsou typické malé čluny s latinskými trojúhelníkovými plachtami, které se používají již od dávných časů. V nabídce se také nachází dobrodružnější varianta dopravy na zlatém člunu zvaném dahabíja, na kterém se po Nilu kdysi plavili sami králové. Pro luxusní cestu jsou zde plně vybavené výletní lodě, jejichž komfort se často rovná pětihvězdičkovému hotelu. Většina tras je mezi městy Luxor a Assuán přes Esnu, Edfu a Kom Ombo, některé plavby nabízejí také výlety do měst Abydos a Denderha. Délka plavby záleží na našich časových možnostech – od jednodenních výletu až po více jak dvoutýdenní.

Pokud se rozhodneme cestovat bez pomoci cestovní kanceláře, je nutné počítat s uzávěrkou vodní trasy, která probíhá dvakrát do roka - konkrétně v prosinci a červnu po dobu dvou týdnů. Důvodem je pokles hladiny Nilu pod úroveň umožňující plavbu.

Kromě lesknoucí se hladiny ohromné řeky nabízí plavba mnoho zastávek na místech dýchajících historií. Co vše nám cesta může nabídnout?

Nejprve se na chvilku zastavíme v Luxoru a jeho okolí.

„Luxor však nejsou jen tisíce tun kamene v podobě sloupů, architrávů, kolonád, hypostylů a pokácených kolosů s podobami faraónů. Okolí Luxoru je kouzelné. Sytá zeleň po obou březích širokého nilského údolí vroubí jako živoucí čelenka vyhaslou slávu starověkých Théb a nezměrného pohřebiště, královské nekropole.“
(Zikmund a Hanzelka: Afrika snů a skutečnosti, 1.díl)

Dříve byl Luxor hlavním městem Egypta zvaným Théby (či Véset). Díky celé řadě historických památek se někdy tomuto město vzdálenému 700 km od Káhiry přezdívá muzeum pod širým nebem. Samotný Luxor se dle staroegyptských zvyklostí dělí na dvě části – na Město živých na straně vycházejícího slunce a na Město mrtvých - Údolí králů a Dér el-Bahrím (archeologický název pro soubor chrámů) na západním břehu Nilu.


Foto: Luxor   Autor: Michael Tyler

Mezi památky, které stojí za to vidět, jistě patří chrám v Luxoru. Jeho stavba se datuje již do Nové říše. Chrám je až neuvěřitelně rozměrný s rozlehlým nádvořím, sloupořadími, atriem, obětním sálem a spoustou dalších sálů a svatyň. Z chrámu se vydáme cestou lemovanou menšími sfingami známou jako „Alej sfing“, která bývala lemována květy a palmami. Po třech kilometrech dojdeme k chrámu v Karnaku, který ve své době patřil mezi nejvlivnější náboženská centra. Jedná se o nejrozlehlejší chrámový komplex v Egyptě. Chrám je původně věnován kultu boha Amona a po pyramidách je druhou nejnavštěvovanější památkou Egypta. K již zmíněným nej- pak ještě dodejme, že sloupová síň je největší na světě - sloupy uprostřed síně dosahují výšky 23 metrů! Dnes je chrám pod ochranou UNESCA.

Za zhlédnutí také stojí zastřešený chrám Amenhotepa III. U vstupu do chrámu se nachází tzv. „Velká kolonáda“, což jsou dvě řady sloupů o výšce kolem 16 m s hlavicemi ve tvaru papyru. Uvnitř chrámu se pak nabízí strhující pohled na reliéfy.

Na druhém břehu Nilu nás čeká Údolí králů a Údolí královen. Jedná se o velice vyprahlé území, na které celý den pálí slunce, a proto je nutné si na cestu vzít dostatek pitné vody. Faraóni a šlechta se zde nechávali pohřbívat do překrásných hrobek ve skalách, které jsou zdobeny hieroglyfy a reliéfy. Jelikož jsou hroby nepřístupné slunci, zachovaly se barvy v takovém odstínu, jak je malíři před tisíci lety namalovali.  Bohužel, všechny  hrobky byly vykradeny, až na jednu – Tutanchámonovu. Její obsah je dnes uložen v Egyptském muzeu v Káhiře. Od roku 2010 je v údolí zákaz fotografování, není však těžké si celou nádheru a genius loci vtisknout do paměti.

Nezapomenutelným zážitkem je také návštěva chrámu královny Hatšepsovet (též Hatšepsut) a Memnonovy kolosy.  Chrám královny Hatšepsovet je zasazen do skály. Královna sama byla velice zajímavou a především mocichtivou ženou. Vdala se za nevlastního bratra, který již měl syna z předešlého manželství. Po manželově smrti syna vyhnala a sama se ujala vlády. Lid však nemohl přijmout, že jim vládně žena. Hatšepsovet se tak začala oblékat jako muž a připevňovat si bradku. Její zeť ji však nechal nakonec zavraždit a sám se dostal k moci. Všechny její podobizny v paláci pak byly odtesány a dodnes tato místa v reliéfech zejí prázdnotou.

Další zastávkou na plavbě je chrám v Edfu, který je zasvěcen bohu Horovi se sokolí hlavou, jeho manželce Hathor, bohyni lásky a krásy a jejich synovi. Jelikož se jedná o jeden z nejmladších chrámů, patří mezi nejzachovalejší. Návštěvníka tak uchvátí krásné a perfektně zachovalé reliéfy. Před samotným vstupem do chrámu stojí socha Hora, která střeží chrám. Nádvoří se využívalo jako obřadní síň k uzavírání sňatků.


Foto: Edfu

Jistě bychom na svém putování neměli minout bez povšimnutí chrám v Kom Ombu. Název v překladu znamená „hora zlata“. Chrám je rozdělen na dvě části, z nichž jedna část je zasvěcena Sobkovi, bohu zla, který bývá zobrazován s krokodýlí hlavou a druhá bohu Horovi, který má sokolí hlavu. Krokodýli byli chováni ve vodní nádrži na nádvoří chrámu, uctívali se a dnes si zde návštěvníci mohou prohlédnout jejich mumifikovaná těla v kapli bohyně Hathor. V chodbách chrámu jsou vyobrazeny výjevy ze života pohřbeného faraóna a texty z Knihy mrtvých. Mezi reliéfy jistě zaujme ten, který zobrazuje chirurgické nástroje a demonstruje tak vyspělost starověké chirurgie. Ujít si rozhodně nenecháme ani nádherný západ slunce nad chrámem.

Poslední zastávkou na naší pomyslné cestě je Asuán. Ve zdejším kamenolomu se tesaly mnohametrové žulové kameny, které se používaly na stavbu chrámů vzdálených i stovky kilometrů. Dodnes je zde možno vidět nedokončené sloupy, kvádry a další pozůstatky práce staroegyptských kameníků. Lze si tak vytvořit představu o tom, kolik síly lidé vynaložili, než postavili jediný chrám. V Asuánu samotném se nachází řada památek, město se však stalo především rozcestníkem pro turistické cíle v okolí.  V Asuánu zaujmou vykopávky města Abu na ostrově Elefantina. Toto město existovalo nepřetržitě od 3.tisíciletí př.n.l a svou existenci ukončilo ve století 14. n.l. Na ostrově se nachází rovněž núbijské vesnice Koti a Siou se svébytnou kulturou. Taktéž se na něm zlatavě blyští mauzoleum Agy Chána, duchovního vůdce Ismaelitů, který ostrov považoval za nejhezčí místo na světě. Za návštěvu jistě stojí také Kitchnerův ostrov, na němž navštívíme známou botanickou zahradu.

Naše cesta po Nilu se ukončila. Nezbývá již, než nasednout zpět do letadla a vydat se domů či na další výlet za zajímavostmi světa.

A nebo si schovat pár dalších typů na příští cestu do prosluněného Egypta. Své místo na naši cestovatelské mapě si jistě zaslouží také Káhira, Hurgharda, Alexandrie a  slavné pyramidy v Gíze. Máme tedy opět co plánovat a na co se těšit.

- kibl -

Další články z Egypta:
Klášter svaté Kateřiny
Plavba po Nilu, netradiční dovolená na vlnách
Egyptská letoviska - Sharm El Sheikh
Egyptská letoviska - Marsa Alam
Egyptská letoviska - El Gouna
Egyptská letoviska - Taba
Egyptská letoviska - Dahab

Článek byl zobrazen 7 169 krát.

Kontextová reklama

  • Omán letecky se snídaní od 8500 Kč

    Objevte krásu exotického Ománu za bezkonkurenční ceny. Omán nabízí všechno, na co si jen vzpomenete.
  • Dominikánská republika - dovolená v Karibiku za 20 tisíc

    Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.
  • Hurghada za fantastickou cenu od 6000 Kč

    Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. Vyberte si z široké nabídky resortů v této destinaci.
  • Do Egypta za super cenu

    Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. Egyptské pyramidy, starověké chrámy, plavba po řece Nil, all inclusive dovolené s potápěním nebo šnorchlováním mezi úchvatnými korály Rudého moře. U nás najdete vše.
  • Turecko od 5000 Kč!

    Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů.
 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

DO EGYPTA ZA SUPER CENU
Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. 


TURECKO OD 5000 Kč!
Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů. 


HURGHADA ZA FANTASTICKOU CENU OD 6000 Kč
Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. 


ALL INCLUSIVE TUNISKO ZA 8000 Kč? 
Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dopělé osoby. 


OMÁN LETECKY SE SNÍDANÍ OD 8500 Kč
Objevte krásu exotického Ománu za bezkonkurenční ceny. Omán nabízí všechno, na co si jen vzpomenete.
 

DOMINIKÁNSKÁ REPUBLIKA - DOVOLENÁ V KARIBIKU ZA 20 TISÍC
Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.  

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Turecko | Řecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko