Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Egyptská letoviska - Sharm El Sheikh

Na jižním cípu Sinajského poloostrova se rozkládá velmi živé a moderní letovisko Sharm El Sheikh. Začalo být budováno teprve nedávno, přesto dnes patří k nejnavštěvovanějším a nejrychleji se rozvíjejícím destinacím v Egyptě. Díky tomu, že se zde často konají mírové konference, bývá Sharm El Sheikh mnohdy nazýván „Městem míru“.

Kvůli neklidné politické situaci na poloostrově Sinaj, rozvoj turismu v oblasti Sharm El Sheikhu po dlouhou dobu stagnoval. Nacházela se zde jen nevýznamná beduínská vesnička, která byla domovem pro několik málo rybářských rodin. Lidé tehdy v poklidu užívali bohatství, které jim nabízelo zdejší tyrkysového moře. V 60. letech 20. století se v této oblasti odehrál mezi Egyptem a Izraelem konflikt o vlastnictví území. Nadvládu nad touto oblastí získali na dlouhou dobu Izraelci, kteří zde začali stavět první hotely. K navrácení Sinaje Egyptu došlo v roce 1982 v důsledku izraelsko-egyptských mírových dohod, jež byly podepsány v Camp Davidu již v roce 1978. Izraelci se z území definitivně stáhli a egyptská vláda se rozhodla, že se bude držet prvotního izraelského plánu a vybuduje zde bohaté přímořské středisko. Na počátku rozvoje stály v Sharm El Sheikhu pouhé tři hotely.

Již v druhé polovině 80. let 20. století měl Sharm El Sheikh vytvořeny vhodné podmínky pro první návštěvníky. Ti sem přijížděli obdivovat drsnou krásu zdejší přírody a také neopakovatelné bohatství podmořského života. Za pouhopouhých dvacet let se tak původní beduínská vesnička proměnila v životem pulzující moderní letovisko, jež svým hostům poskytuje vysoký standard služeb. Nově vznikající hotely se musí řídit přísným urbanistickým plánem města, který nedovoluje stavbám překročit určitou výšku. Hotely mohou být vysoké pouze tak, aby nezastiňovaly panorama krásného hornatého vnitrozemí. Je tak jisté, že v Sharm El Sheikhu ani v budoucnosti nepotkáte mrakodrapy.

V současnosti je zdejší pobřeží lemováno asi stovkou hotelů, mezi nimiž najdete pobočky světoznámých řetězců, jako jsou například pětihvězdičkové luxusní hotely Marriott, Four Seasons, Ritz, Carlton nebo hotel Savoy. Většina z nich zdobí nádhernou zátoku Naama Bay, která je jakýmsi centrem celé oblasti Sharm El Sheikhu. Hotely se pyšní pestrou nabídkou služeb a přátelskou atmosférou. V Naama Bay najdete množství obchodů, kaváren, restaurací a diskoték. Je to rušné centrum s bohatým sportovním zázemím, kde na vás čekají prvotřídní příležitosti pro potápění ke korálovým útesům. Byly zde vystaveny desítky potápěčských základen, tenisové kurty i překrásné 18jamkové golfové hřiště Jolie Ville Golf Resort.

Samotný Sharm El Sheikh si stále snaží zachovat svůj klidný kolorit přístavního města. I když pořád vypadá jako typické arabské město, je zde již znát značný vliv zahraničních turistů. Turistický ruch dnes tvoří hlavní zdroj příjmů letoviska. Vedle mešit a arabských súkú (trhů) jsou k vidění podniky určené převážně návštěvníkům ze západního světa – jde například o občerstvení KFC či McDonald´s. Rovněž noční život je přizpůsoben stylu a požadavkům turistů, alkohol zde běžně koupíte v každém baru. Najdete zde prostě vše, na co si vzpomenete - obchůdky, nákupní a zábavní centra, kulturní střediska, bary, pobřežní promenády, noční zábavu a samozřejmě také památky.

Sharm El Sheikh je dnes mnohými považován za turistický ráj. Oplývá totiž nádhernou přírodou, má příjemné klima a v těsné blízkosti pobřeží se vyskytují nádherné korálové útesy. Tato část Rudého moře je velkou lahůdkou pro potápěče, podmínky pro provozování tohoto sportu jsou zde totiž více než ideální. Jestliže s potápěním teprve začínáte, je Sharm El Sheikh skvělou volbou, ale uspokojí samozřejmě i zkušené potápěče. Věnovat se můžete také šnorchlování, které rovněž umožňuje pozorování jedinečného bohatství podmořského světa. Nezapomeňte si přibalit boty do vody nebo ploutve, abyste se mezi korály mohli bezpečně pohybovat.

Fascinující barevný podmořský svět na korálových útesech je v Sharm El Sheikhu mnohem zachovalejší než třeba v Hurghadě. Je to dáno tím, že právě tady začal rozvoj turistického ruchu až mnohem později, než v jiných egyptských pobřežních oblastech. Právě proto je možné zde najít dobře zachovalé korálové útesy jen pár metrů od pobřeží. V Sharm El Sheikhu naleznete nejen křišťálově čistou vodu, velké korály, exotickou podvodní flóru a faunu, ale také sirné lázně, které mají léčivé účinky na revmatické a kožní choroby. Celkově je tato lokalita ideální jak pro relaxaci, tak pro dobrodružnou dovolenou.

Oblast Sharm El Sheikhu je oázou plnou slunce, kde je umožněno celoročního koupání. Díky teplému subtropickému podnebí, které se vyznačuje suchými a horkými dny je tato lokalita hojně navštěvovaná i mimo letní měsíce. Průměrná teplota se v letní sezóně pohybuje v rozmezí 30 - 45°C ve stínu a v zimních měsících málokdy klesne pod 20°C. Mořská voda je v létě ohřátá až na 28°C a v zimě dosahuje příjemných 21°C.

Pokud nechcete během své dovolené jen ležet na pláži, můžete se zúčastnit některého z mnoha výletů, které organizují cestovní kanceláře. Vyzkoušejte třeba jízdu na koních či velbloudech při západu slunce, vydejte se na pouštní safari nebo navštivte odlehlé beduínské oázy. Nedaleké horské masívy dosahují nadmořské výšky přes 2000 metrů. Často se podnikají výlety na nejvyšší z nich, Mojžíšovu horu Sinaj, z jejíhož vrcholu se naskýtá nádherný pohled na východ slunce. Mezi Sinají a Horou sv. Kateřiny se nachází ještě starobylý klášter sv. Kateřiny. Klášterní kostel zde nechala vystavět v roce 330 císařovna Helena, která byla nadšenou propagátorkou křesťanství. Klášter ukrývá justiniánskou baziliku, která opatruje velmi ceněné byzantské mozaiky z 6. století.

Rozhodně byste si neměli nechat ujít výlet za poznáním historie Egypta. Podívat se můžete do Káhiry, Luxoru nebo Karnaku. Navštívit můžete také sousední Izrael a jeho biblické město Jeruzalém. Asi 30 km od Sharm El Sheikhu se rozkládá podmořský národní park Ras Mohamed, který opatruje neporušené korálové útesy. Jde o jeden z celkem pěti národních parků v oblasti Sinajského poloostrova, vyhlášen byl v roce 1983. Nabízí potápění k těm nejkrásnějším korálovým útesům Rudého moře, jako jsou Yolanda a Žraločí útesy. Útesy Yolanda byly pojmenovány po nákladní lodi, která zde v roce 1981 ztroskotala. Společně se Žraločími útesy tvoří světově nejvyhledávanější potápěčskou lokalitu, kde žijí tisíce druhů ryb, jež tvoří celý fungující ekosystém. Každým rokem tento mořský park navštěvují tisíce turistů.

- jap -

Další články z Egypta:
Egyptská letoviska - Marsa Alam
Egyptská letoviska - El Gouna
Egyptská letoviska - Taba
Egyptská letoviska - Dahab
Egyptská letoviska - Hurghada

Článek byl zobrazen 9 305 krát.

Kontextová reklama

  • Turecko od 5000 Kč!

    Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů.
  • Hurghada za fantastickou cenu od 6000 Kč

    Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. Vyberte si z široké nabídky resortů v této destinaci.
  • Do Egypta za super cenu

    Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. Egyptské pyramidy, starověké chrámy, plavba po řece Nil, all inclusive dovolené s potápěním nebo šnorchlováním mezi úchvatnými korály Rudého moře. U nás najdete vše.
  • Dominikánská republika - dovolená v Karibiku za 20 tisíc

    Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.
  • Omán letecky se snídaní od 8500 Kč

    Objevte krásu exotického Ománu za bezkonkurenční ceny. Omán nabízí všechno, na co si jen vzpomenete.
 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

DO EGYPTA ZA SUPER CENU
Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. 


TURECKO OD 5000 Kč!
Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů. 


HURGHADA ZA FANTASTICKOU CENU OD 6000 Kč
Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. 


ALL INCLUSIVE TUNISKO ZA 8000 Kč? 
Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dopělé osoby. 


OMÁN LETECKY SE SNÍDANÍ OD 8500 Kč
Objevte krásu exotického Ománu za bezkonkurenční ceny. Omán nabízí všechno, na co si jen vzpomenete.
 

DOMINIKÁNSKÁ REPUBLIKA - DOVOLENÁ V KARIBIKU ZA 20 TISÍC
Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.  

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Turecko | Řecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko