Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Egyptská letoviska - Taba

Na severovýchodě Sinajského poloostrova se v Akabském zálivu rozkládá nové a stále se rozvíjející letovisko Taba. Leží v neobydlené oblasti, téměř na hranici s Izraelem a je tak nejsevernějším letoviskem na egyptském pobřeží Rudého moře. Je ideální destinací pro všechny, kdo se chtějí během dovolené vyhnout turistickému ruchu v masovém měřítku.

Díky své poloze umožňuje Taba jedinečný výhled na tři sousední země – Saudskou Arábii, Jordánsko a Izrael, se kterým těsně sousedí. Od roku 1967 byla Taba okupována Izraelem, který zabral celé pásmo Gazy. Izraelci během nadvlády vystavěli v těchto místech první hotel s kapacitou 400 lůžek. To byl první náznak snahy vybudovat v této nehostinné oblasti luxusní turistické středisko. V roce 1982 byla podepsána Egyptsko-izraelská mírová smlouva, na základě které se měl Izrael definitivně stáhnout z okupovaného území Sinajského poloostrova. V případě Taby tak ale neučinil, obě země totiž stále vedly spor o přesnou polohu mezinárodní hranice.

V roce 1985 tak proběhlo další jednání obou vlád, ale ani jeden ze států nebyl ochoten od svých požadavků odstoupit. Věc nakonec musela řešit mezinárodní arbitráž, která v září roku 1988 přiřkla území letoviska Taba Egyptské demokratické republice. O rok později pak proběhla demarkace mezinárodní hranice a Izraelci se definitivně stáhli. Egyptsko-izraelská hranice je však dodnes přísně střežená a tak návštěvníci letoviska Taba nemají v zájmu bezpečnosti povolen pohyb mimo turistické resorty. Blízkost hranice a kvalitní hotelová infrastruktura činí z Taby v současnosti vhodné místo pro diplomatická jednání mezi Palestinci a Izraelci.

Taba dne patří k nejluxusnějším střediskům v zemi, kde se ovšem nesetkáte s přeplněnými plážemi a davy turistů tísnících se pod slunečníky. Popularita letoviska spočívá v poklidné atmosféře, skvělých možnostech koupání v blízkosti korálových útesů. Pláže v oblasti Taby jsou písčité a vstup do vody je většinou zajištěn přes kamenitý pás nebo přímo z mola. Pobřeží je lemováno pestrobarevnými korály, proto se stalo velkým lákadlem pro milovníky potápění. Na své si zde přijdou profesionální i rekreační vyznavači tohoto sportu. Vody v této oblasti jsou charakteristické téměř nulovým prouděním, což je ideální hlavně pro lidi, kteří s potápěním teprve začínají.

Pobřeží je omýváno průzračně čistou vodou Rudého moře, užijí si zde tak i vyznavači šnorchlování, kteří se mohou vznášet na hladině a pozorovat přitom pestrý podmořský život. Při troše štěstí je možné zahlédnout mořské koníky a rozedrance, kteří patří k místním endemickým druhům. Nejžádanějšími lokalitami na potápění jsou Maxwell´s, Ras Amira, Marsa El Muqabila a Saracen. Pokud se vydáte cca 15 km od Taby, narazíte na malou zátoku zvanou Fjord, která nabízí taktéž skvělé ponory. Navíc je zajímavá tím, že zde mezi korály vyvěrá do moře sladkovodní pramen, čímž vznikají smíšené vody. Pokud budete mít možnost, rozhodně nevynechejte návštěvu nedalekého ostrova Pharao´s Island, který byl v minulosti fénickým přístavem. Nakonec jej dobyli křižáci a posléze se dostal do rukou sultána Salaha El Dina, který na něm vystavěl pevnost. Ostrov i s pevností zůstal nedotčený a v jeho okolí se vyskytují nádherné korálové útesy plné života.

V letovisku byla vystavěna řada hotelových resortů, které se táhnou podél celého pobřeží až k Nuweibě. Najdete zde hotely různých kategorií, od standardních až po ty luxusní. Je tady také mnoho samostatně stojících hotelových komplexů, které se nacházejí přímo u nádherných pláží. Z druhé strany je pásmo hotelů lemováno načervenalými horskými hřbety. Kvalitní ubytování, stravování a další služby nabízí například hotel Taba Hilton s krásným výhledem na moře. Mladí lidé hodně vyhledávají Basata-Camp, který je považován za nejlepší ekologický kemp v celém Egyptě. Zdejší hotely nabízí svým klientům možnost využití velkého množství sportovního vybavení, např. tenisové kurty, stolní tenis, kulečník, fitness. Zajít si můžete také do sauny, vířivky, na masáže, do venkovního i krytého bazénu. Večer pak probíhají animační programy zaměřené jak na dospělé, tak i pro pobavení dětí. Většina ubytovacích zařízení v Tabě je velmi klidných a jsou tak ideální pro rodinnou a relaxační dovolenou.

Kromě hotelových obchůdků se suvenýry tady ovšem nenajdete žádná nákupní centra ani bary či diskotéky. Pokud se tedy na dovolené rádi bavíte, zvolte raději jinou destinaci, než je Taba. Po setmění si zde totiž budete muset vystačit s tím, co nabízí váš hotel. Tomuto poklidnému letovisku schází jakékoliv centrum s obchody, restauracemi, kavárnami nebo bary. V zájmu bezpečnosti se nemůžete ani vzdalovat od hotelů, které jsou ve většině případů dokonce oplocené. Musíte se rozmyslet, jestli vám takováto omezení na dovolené nebudou vadit.

Pobyt je možné samozřejmě zpestřit některým z výletů, které nabízejí cestovní kanceláře. Zakoupit si můžete zájezd do izraelského města Jeruzalém, jehož součástí je i návštěva Mrtvého moře, nebo do jordánské Akaby. Řada turistů vyráží do sousedního Jordánska také za prohlídkou starobylého skalního města Petra, které je považováno za nejatraktivnější místo Středního východu. Velké oblibě se těší výlet do vnitrozemí Sinajského poloostrova, při kterém navštívíte křesťanský klášter sv. Kateřiny a Mojžíšovu horu Sinaj.

Asi 20 km jižně od Taby byl na jednom z nejkrásnějších míst Sinajského poloostrova nedávno dostavěn luxusní resort s názvem Taba Heights. Centrum a hotely tohoto resortu byly navrženy tak, aby byl zachován původní egyptský styl. V letovisku se tak snoubí architektonická krása arabského, núbijského a středozemního vkusu.  Taba Heights dnes nabízí ubytování ve čtyřech a pětihvězdičkových hotelech světoznámých řetězců jako Mariott, Sofitel, Three Corners El Wekalla, Hayatt Regency a International, které poskytují služby na vysoké úrovni. Najdete zde spousty sportovních, kulturních a nákupních možností i bohatý výběr vodních sportů. K letovisku patří také moderní 18 jamkové mistrovské golfové hřiště Taba Heights Golf Resort, které vypadá jako oáza zeleně uprostřed nehostinné hornaté krajiny. Celá oblast je lemována nádhernou dlouhou písečnou pláží, ze které to není daleko ke korálovým útesům. Také Taba Heights je proto ideálním místem pro milovníky potápění a šnorchlování.

- jap -

Další články z Egypta:
Egyptská letoviska - Dahab
Egyptská letoviska - Hurghada
Žraloci řádí v Rudém moři
Egypt – oblíbené výlety z pobřeží
Potápění v Rudém moři

Článek byl zobrazen 14 157 krát.

Kontextová reklama

  • Do Egypta za super cenu

    Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. Egyptské pyramidy, starověké chrámy, plavba po řece Nil, all inclusive dovolené s potápěním nebo šnorchlováním mezi úchvatnými korály Rudého moře. U nás najdete vše.
  • Hurghada za fantastickou cenu od 6000 Kč

    Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. Vyberte si z široké nabídky resortů v této destinaci.
  • ALL INCLUSIVE Tunisko za 8000 Kč?

    Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dospělé osoby.
  • Omán letecky se snídaní od 8500 Kč

    Objevte krásu exotického Ománu za bezkonkurenční ceny. Omán nabízí všechno, na co si jen vzpomenete.
  • Turecko od 5000 Kč!

    Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů.
 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

DO EGYPTA ZA SUPER CENU
Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. 


TURECKO OD 5000 Kč!
Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů. 


HURGHADA ZA FANTASTICKOU CENU OD 6000 Kč
Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. 


ALL INCLUSIVE TUNISKO ZA 8000 Kč? 
Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dopělé osoby. 


OMÁN LETECKY SE SNÍDANÍ OD 8500 Kč
Objevte krásu exotického Ománu za bezkonkurenční ceny. Omán nabízí všechno, na co si jen vzpomenete.
 

DOMINIKÁNSKÁ REPUBLIKA - DOVOLENÁ V KARIBIKU ZA 20 TISÍC
Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.  

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Turecko | Řecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko