Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Egypt – oblíbené výlety z pobřeží

Egypt, to jsou pyramidy, faraoni, sfingy, slunce, písek a nádherné moře ukrývající bohatý život. Tato země oplývá tajemnou minulostí a neustále skrývá mnoho neobjeveného. Pro mnoho lidí je tak velkým lákadlem. Každý si rád na vlastní oči prohlédne památky dávných věků, které nesou jakési poselství lidem dnešní doby.

Egypt se rozkládá na ploše 997 739 kilometrů čtverečních v severovýchodní části Afriky, na Sinajském poloostrově a několika ostrovech v Golfském zálivu a Rudém moři. Dělí se na čtyři hlavní oblasti: Nilské údolí, Arabskou poušť, Libyjskou poušť a Sinaj. Egyptské pobřeží je omýváno vodami Středozemního a Rudého moře. Země na západě hraničí s Libyí, na jihu se Súdánem a na východě s Izraelem. Egypt v současnosti patří mezi nejlidnatější státy na africkém kontinentu. Naprostá většina obyvatel je muslimského vyznání a oficiálním jazykem je arabština.

Většinu území Egypta pokrývá největší světová poušť Sahara, ale díky životodárnému Nilu se v zemi daří i zemědělství. Nil je nejdelší řekou v zemi, již starými Egypťany byl nazýván „Velká řeka“. Pramení v samém srdci Afriky ve státě Burundi, protéká Viktoriiným a Albertovým jezerem. Celková délka Nilu je 5584 km a veletok ústí do Středozemního moře. Údolí Nilu je nejdůležitější oblastí Egypta, jsou zde totiž nejpříznivější podmínky pro život. Právě v této oblasti žije většina z celkem 80 milionů obyvatel země. Orná půda, která se zde nachází, je pro místní lidi důležitým zdrojem obživy.

pyramidy v Gíze
Foto: pyramidy v Gíze

Díky neustále se rozvíjejícímu turistickému ruchu, jež značnou měrou přispívá do státní kasy, se dnes Egypt řadí také k nejvyspělejším africkým státům. Obliba Egypta mezi zahraničními návštěvníky každým rokem stoupá a Egypt se v současnosti dokonce řadí mezi turisticky nejvyhledávanější destinace na světě. Nabízí totiž ideální klima s horkými léty a mírnými zimami, je tak možné jej navštěvovat kdykoliv během roku. V zimním období lze zájezdy do Egypta navíc pořídit za velmi výhodné ceny. Mezi nejnavštěvovanější destinace v Egyptě patří Taba, Sharm El Sheikh, Hurghada, Dahab, El Gouna, Marsa Alam a mnoho dalších. Největším lákadlem je samozřejmě nádherné a průzračně čisté moře, které poskytuje ideální podmínky pro potápění a další vodní sporty. Země je však turisty obdivovaná také pro své cenné historické památky. Pro turisty, kteří chtějí zažít na své dovolené také něco více, než jen povalování na pláži, nabízí cestovní kanceláře řadu fakultativních výletů.

Říká se, že kdo nenavštívil Káhiru, jako by v Egyptě ani nebyl. Hlavní město Egypta je zároveň největším africkým městem, v němž žije přes 14 milionů obyvatel (přesný počet však není možné určit). Káhira byla vystavěna na místě babylonské říše a své jméno Al Qāhirah, což v překladu znamená „Město vítězství“, získala podle planety Mars. Největšího rozkvětu dosáhla za vlády mamluků (1250 – 1517). Po vpádu Turků se stala bezvýznamným městem a své slávy se opět dočkala až za vlády Muhammada Alího v letech 1805 – 1848. Dnešní Káhira je městem, v němž se můžete setkat s propojením všech možných životních stylů dnešní doby, soustřeďuje se zde kultura a politika dnešního arabského světa.

chrám v Karnaku
Foto: chrám v Karnaku

Káhira je městem mnoha tváří, na jedné straně je hlučná, uspěchaná, plná chaosu a bídy a na straně druhé oplývá drahými butiky, luxusními hotely a četnými novostavbami. Nejen že je zde patrný kontrast mezi minulostí a přítomností, ale také mezi bohatstvím a chudobou. Ve městě se nachází nejen řada pamětihodností, ale samozřejmě také spousty bazarů, kde je možné zažít tu pravou arabskou atmosféru.  Při návštěvě metropole si rozhodně nenechejte ujít citadelu s alabastrovou mešitou Muhammada Alího, mešitu Al Azhar, Káhirskou věž, Mauzoleum sultána Kalá´úna, bazar Al El Khalili a samozřejmě egyptské muzeum s více než 100 tisíci exponáty. Ty tato instituce získala díky neúnavné práci mnoha světových egyptologů.

Nejoblíbenější a nejnavštěvovanější lokalitou v Egyptě je Gíza, která se nachází, coby kamenem od Káhiry dohodil. Zdejší pyramidy lákají turisty z celého světa a právem patří mezi 7 divů světa. Metoda jejich stavby nebyla dodnes dostatečně objasněna. Vznik pyramid v Gíze se datuje do let 2700 až 2560 před Kristem a dodnes patří k nejzachovalejším pyramidám v zemi. Největší je Cheopsova pyramida rozkládající se na ploše 230 x 230 metrů, jejíž původní výška byla 146 metrů. Na její výstavbu bylo použito 2,5 milionů vápencových bloků. Pyramida každého uchvátí svou dokonalostí, mohutností a naplní člověka energií. O něco menší je Chefrenova pyramida, která je také nejmladší. Zaujímá plochu 210 x 210 metrů a tyčí se do výšky 136 metrů. Mnohým se může zdát, že je vyšší než Cheopsova pyramida, je to však způsobeno tím, že stojí na malém kopci. Součástí komplexu je také nejmenší Menkauerova pyramida, která byla silně poškozena vykradači hrobů. Dále v Gíze můžete obdivovat stovky hrobů královských rodin a šlechty a také velkou sochu Sfingy. Byla vytesaná do jednoho kusu kamene, má lví tělo a lidskou hlavu.

Káhira - Alabastrová mešita
Foto: Káhira - Alabastrová mešita

Na západním břehu Nilu se rozkládá Údolí králů. Do hrobů vytesaných ve zdejších skalách byli po téměř 500 let pohřbíváni egyptští faraoni. Skalní stěny jsou zdobeny nádhernými reliéfy, posvátnými hieroglyfickými nápisy a pestrobarevnými dobovými malbami. Nedaleko se nachází také Údolí královen, kde jsou uloženy hrobky královen a dětí královského původu. Stojí zde kupříkladu chrám královny Hatšepsovet i známé Memnonovy kolosy, což jsou 18 metrů vysoké sedící sfingy, které váží okolo 700 tun. Původně strážily vchod do největšího posmrtného chrámu v Luxoru. Chrám nechal postavit Amenophis III., ale do dnešní doby se z něj bohužel nedochovalo vůbec nic.

K hojně navštěvovaným místům Egypta patří také Luxor. Ze staroegyptského města se dochoval obrovský, cca 260 metrů dlouhý chrám, který je zasvěcen starověkým bohům Amonovi, Mutovi a Chonsovi. Na chrámu jsou patrné znaky staroegyptské, islámské i křesťanské kultury. K jeho nejznámějším stavitelům patří Ramses II., kterého dnes připomínají tři obrovské sochy, které se podařilo zachovat z původních šesti. V západním Luxoru se nachází „Město mrtvých“, které je datováno do roku 2040 před Kristem. Právě sem bývali pohřbíváni králové Nové říše. Uvidíte zde také pozůstatky chrámu Ramesseum, které jsou ohromující svými rozměry. Socha Ramesse byla původně vysoká 18 metrů a vážila téměř 1000 tun.

V nilském údolí se na břehu 4 kilometry dlouhé Asuánské přehrady rozkládá krásné město Asuán. To je pro své suché a mírné klima ideální destinací pro rekreaci. Město bývá často nazýváno „branou černé Afriky“. V minulosti bylo důležitým obchodním centrem pro karavany přicházející z různých koutů země. Obchodního ducha má Asuán dodnes, dokazuje to 3 kilometry dlouhý Velký trh v centru města. Mezi nejnavštěvovanější památky patří chrám boha Chnuma, bohyně Izis a nedokončený obelisk královny Hatšepsovet.

- jap -

Další články z Egypta:
Potápění v Rudém moři
Egyptské muzeum opatruje dědictví faraonů
Údolí králů a Údolí královen
Safaga - podmořský ráj potápěčů
Pyramidy stále tajemné

Článek byl zobrazen 19 377 krát.

Kontextová reklama

  • Do Egypta za super cenu

    Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. Egyptské pyramidy, starověké chrámy, plavba po řece Nil, all inclusive dovolené s potápěním nebo šnorchlováním mezi úchvatnými korály Rudého moře. U nás najdete vše.
  • Hurghada za fantastickou cenu od 6000 Kč

    Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. Vyberte si z široké nabídky resortů v této destinaci.
  • Dominikánská republika - dovolená v Karibiku za 20 tisíc

    Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.
  • ALL INCLUSIVE Tunisko za 8000 Kč?

    Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dospělé osoby.
  • Omán letecky se snídaní od 8500 Kč

    Objevte krásu exotického Ománu za bezkonkurenční ceny. Omán nabízí všechno, na co si jen vzpomenete.
 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

DO EGYPTA ZA SUPER CENU
Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. 


TURECKO OD 5000 Kč!
Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů. 


HURGHADA ZA FANTASTICKOU CENU OD 6000 Kč
Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. 


ALL INCLUSIVE TUNISKO ZA 8000 Kč? 
Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dopělé osoby. 


OMÁN LETECKY SE SNÍDANÍ OD 8500 Kč
Objevte krásu exotického Ománu za bezkonkurenční ceny. Omán nabízí všechno, na co si jen vzpomenete.
 

DOMINIKÁNSKÁ REPUBLIKA - DOVOLENÁ V KARIBIKU ZA 20 TISÍC
Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.  

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Turecko | Řecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko