Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Žraloci řádí v Rudém moři

Jako ve slavném americkém thrilleru Čelisti si v poslední době musí připadat turisté v Egyptském letovisku Sharm El Sheikh. Právě tam bylo během jednoho jediného týdne napadeno několik zahraničních turistů koupajících se v moři. Jedna Němka bohužel útok žraloka nepřežila.

Mořští predátoři začali útočit v prosinci 2010 přímo v metropoli egyptské turistiky, v letovisku Sharm El Sheikh (Šarm aš-Šajch), v zálivu Naama Bay na pobřeží Rudého moře. Tato destinace je doslova rájem pro milovníky potápění a každoročně se za zdejším podmořským světem vydávají tisíce zkušených i začínajících potápěčů. Egypt má v závislosti na těchto nešťastných okolnostech velké obavy, že bude poškozen cestovní ruch v zemi, který je jedním z hlavních příjmů egyptské ekonomiky.

Egypt je v současnosti jednou z předních dovolenkových destinací také u českých turistů, jen letos jich tam zamířilo na 150 tisíc. Útoky žraloků však vyvolávají mezi turisty oprávněné obavy. A to nejen u turistů, kteří již v Egyptě jsou, ale také u těch, kteří se tam teprve chystají. Pokud by totiž Egypt nebo Česká republika vyhlásily stav nebezpečí života nebo nouze v dané oblasti, cestovní kanceláře by musely klientům nabídnout náhradní zájezd směřující do jiné destinace. Klientům cestovních kanceláří při zrušení zájezdu z důvodu výskytu žraloků nevzniká nárok na vyplacení peněz. Již nyní zájem turistů o dovolenou v tomto egyptském regionu značně poklesl. Ruší se také nasmlouvané fakultativní výlety za potápěním nebo plavby na lodích v okolí Sharm El Sheikhu.


Foto: žralok dlouhoploutvý

Letošní útoky žraloků na turisty zdaleka nejsou prvními v této lokalitě, již v roce 2004 zde zaznamenali úmrtí v důsledku útoku žraloka. Poslední úmrtí v Egyptě po útoku žraloka pak nastalo v letovisku Marsa Alam v roce 2009. Egypt však není jedinou zemí, kde by se turisté měli mít před žraloky na pozoru. Například nedávno přežil děsivé napadení lidožravým žralokem australský surfař u západního pobřeží Austrálie nebo Brit surfující u břehů jižní Afriky. Oba měli neuvěřitelné štěstí, že z této potyčky vyšli jen s pokousáním a několika stehy. V říjnu 2010 pak obletěla svět zpráva o odvážném muži, který svou duchapřítomností zachránil život devatenáctileté Australanky. Když jí během rekreačního potápění za delfíny poblíž západoaustralského Perthu napadl žralok, přispěchal jí na pomoc, popadl asi třímetrového zabijáka za ocasní ploutev a tahal za ni tak dlouho, dokud žralok svou oběť nepustil. Napadení člověka žralokem, které končí smrtí oběti, je u australských břehů poměrně vzácné, ale dochází k němu. Celkem za posledních 50 let zemřelo v Austrálii na napadení žralokem asi 60 lidí.

Nejčastěji k útokům žraloků dochází v americkém státě Florida, kde bylo v letech 1990 – 2005 zaznamenáno 341 případů napadení člověka žralokem. Na dalších místech v napadení žralokem za stejnou dobu je pak Austrálie 74 útoků, Jihoafrická republika 72, Brazílie 62 a Havaj 57. V těchto zeměpisných šířkách útočí žralok lidožravý, nazývaný také žralok bílý či „bílá smrt“. Dává přednost vodám mírných pásem a většinu času tráví samotářským životem na otevřeném moři. Přesto patří k nejobávanějším mořským živočichům. Jeho typickým poznávacím znamením je hrůzu nahánějící vysoká trojúhelníková hřbetní ploutev.

Vraťme se však k Egyptu. Tady během prvního prosincového týdne tohoto roku došlo už k pěti útokům na jednom místě, což je velmi zvláštní. Experti nad tím jen nevěřícně kroutí hlavami. Oblast se jmenuje Middle Garden a nachází se severně od zálivu Naama Bay. Během posledních 10 až 15 let se v ní žádní žraloci neukázali. Vědci se tak začínají zabývat tím, čím je to způsobeno. Mnozí se domnívají, že za to může muslimský svátek Íd al-adhá neboli Svátek obětí, který se letos konal 16. listopadu.

Při příležitosti svátku se z Austrálie do Egypta loděmi dováželo větší množství koz a ovcí, z nichž mnohé cestu nevydržely a na palubě zahynuly. Námořníci pak údajně jejich mrtvá těla naházeli do moře, čímž žraloky přilákali. Námořníci neměli ani ponětí, co tímto skutkem zavinili. Nejenže přilákali žraloky, ale ti se také naučili žrát savce, kteří se jinak běžně v moři nevyskytují. Žraloci si na takovouto změnu v jídelníčku velmi rychle zvykají.

Další teorie tvrdí, že příčinou agresivních útoků žraloků u Sharm El Sheikhu může být i nedostatek potravy v jejich přirozeném prostředí, což je způsobeno nadměrným a nekontrolovatelným rybolovem. V tomto důsledku rapidně ubývá například tuňáků, což může mít jistý dopad na chování žraloků. Poslední a nejméně pravdivé je tvrzení egyptských politiků, kteří jsou přesvědčeni, že za útoky stojí izraelská zpravodajská služba Mosad, která se snaží poškodit cestovní ruch v Egyptě. Která ze zmíněných teorií je opravdu pravdivá, na to se snaží přijít experti, kteří chování žraloků již léta zkoumají.

Na útocích je podivné především to, že žraloci zaútočili opakovaně na jednom místě, navíc nedaleko pobřeží. Údajně šlo o žraloka dlouhoploutvého, který postupně zranil tři ruské a jednoho ukrajinského turistu. Potrhal jim končetiny, ale naštěstí se všem podařilo vyváznout a přežít. Všichni byli s vážnými zraněními převezeni do káhirské nemocnice a jejich stav je nadále kritický. Velkou paniku však vyvolal další, tentokrát smrtící útok na šnorchlující sedmdesátiletou německou rekreantku. Žralok ženě údajně ukousl levou nohu a pravé předloktí.

I když je opakovaný útok žraloka na člověka neobvyklý, bohužel se podobné věci v přírodě stávají. Po prvních útocích zakázaly egyptské úřady koupání v oblasti po dobu 48 hodin. Na místo byli pozváni mezinárodní odborníci, kteří měli pomoci útočícího žraloka najít. Netrvalo dlouho a úřady oznámily, že lovci chytili a zabili hned dva lidožravé žraloky – jedním z nich byl žralok dlouhoploutvý a druhým žralok mako. Ulovení žraloci měřili na délku skoro dva a půl metru a vážili 150 a 250 kilogramů. Organizace na ochranu přírody v Hurghadě však apelovala na to, že byli zabiti nesprávní žraloci a že žraloci zabijáci dál plavou v Rudém moři. V žaludcích dopadených dravců totiž údajně nebyly nalezeny lidské ostatky. Tvrzení organizace bohužel nebyla věnována dostatečná pozornost, důležitější bylo uklidnit turisty a utvrdit je v tom, že je Rudé moře opět bezpečné. Pocit bezpečí však netrval dlouho, Němka byla u pobřeží Sharm El Sheikhu napadena hned den poté.

Podle ředitele úřadu pro ochranu přírody Sinajského poloostrova muselo jít ve všech případech o jednoho a téhož žraloka, který pravděpodobně trpí určitou poruchou nervového systému, což způsobuje, že napadá člověka. Nezbývá než doufat, že bude brzy polapen a podobné události se již nebudou opakovat. Bohužel s určitostí nám to nikdo nezaručí.

- jap -

Další články z Egypta:
Egypt – oblíbené výlety z pobřeží
Potápění v Rudém moři
Egyptské muzeum opatruje dědictví faraonů
Údolí králů a Údolí královen
Safaga - podmořský ráj potápěčů

Článek byl zobrazen 31 790 krát.

Kontextová reklama

  • Dominikánská republika - dovolená v Karibiku za 20 tisíc

    Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.
  • Do Egypta za super cenu

    Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. Egyptské pyramidy, starověké chrámy, plavba po řece Nil, all inclusive dovolené s potápěním nebo šnorchlováním mezi úchvatnými korály Rudého moře. U nás najdete vše.
  • ALL INCLUSIVE Tunisko za 8000 Kč?

    Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dospělé osoby.
  • Turecko od 5000 Kč!

    Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů.
  • Hurghada za fantastickou cenu od 6000 Kč

    Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. Vyberte si z široké nabídky resortů v této destinaci.
 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

DO EGYPTA ZA SUPER CENU
Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. 


TURECKO OD 5000 Kč!
Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů. 


HURGHADA ZA FANTASTICKOU CENU OD 6000 Kč
Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. 


ALL INCLUSIVE TUNISKO ZA 8000 Kč? 
Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dopělé osoby. 


OMÁN LETECKY SE SNÍDANÍ OD 8500 Kč
Objevte krásu exotického Ománu za bezkonkurenční ceny. Omán nabízí všechno, na co si jen vzpomenete.
 

DOMINIKÁNSKÁ REPUBLIKA - DOVOLENÁ V KARIBIKU ZA 20 TISÍC
Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.  

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Turecko | Řecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko