Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Klášter svaté Kateřiny

Hora Sinaj nacházející se na jihu Sinajského poloostrova v Egyptě, je uctívaná jak Židy, tak i křesťany a muslimy. Je to místo, kde Mojžíš obdržel Desatero božích přikázání. Ve stínu této slavné hory leží klášter svaté Kateřiny, v němž žije od roku 527 po Kristu společenství řeckých pravoslavných mnichů.

Původně byla na místě, kde údajně Mojžíš spatřil Boha v podobě hořícího keře, vystavěna císařovnou Helenou kaple. Stalo se tak ve 4. století našeho letopočtu, přesně roku 337. V roce 527 však byzantský císař Justinián nechal v těchto místech vybudovat klášter, který se brzy stal poutním místem. Z důvodu ochrany řeholníků a poutníků před nájezdníky, musel být klášter opevněn. Po sv. Kateřině byl klášter pojmenován až v 9. nebo 10. století. Stalo se tak údajně poté, co mniši objevili její tělo na nedaleké Hoře sv. Kateřiny.


Autor: In Transit

Svatá Kateřina Alexandrijská byla jednou z nejoblíbenějších raně křesťanských světic, která údajně pocházela z urozeného rodu. Na počátku 4. století byla v Alexandrii umučena, nejdříve byla připevněna na kolo s hřeby (odtud pochází název Kateřinské kolo) a potom jí byla setnuta hlava. Její tělo odnesli andělé na Horu svaté Kateřiny, kde ji pak o cca 600let později našli mniši v neporušeném stavu. Hora Svaté Kateřiny je se svou výškou 2642 metrů nad mořem nejvyšší horou Egypta a sousedí s horou Sinaj (2285 m. n. m.).

Na Hoře svaté Kateřiny dnes stojí stejnojmenný klášter, ke kterému se lze pohodlně dostat po silnici vedoucí z přímořských letovisek u Rudého moře. Jsou sem organizovány půldenní turistické zájezdy, při nichž se mohou návštěvníci seznámit nejen s minulostí kláštera, ale také se životem dnešních mnichů. V současnosti v klášteře sv. Kateřiny žije asi 20 řeckých pravoslavných mnichů, kteří dodržují řeholi sv. Basila Velikého.


Autor: Petr

Samotný klášter stojí na konci Klášterního údolí vádí al-Dér a je obklopen horami z červené žuly. Dovnitř se vstupuje malým bočním opevněným vchodem, kde se šířka zdí pohybuje mezi 1,8 až 2,7 metrů. Některé části klášterních zdí se podařilo dochovat z 6. století, většina jich však pochází ze století čtrnáctého, kdy musel být objekt po silném zemětřesení podroben rozsáhlé rekonstrukci. Další úpravy proběhly v roce 1800 na příkaz císaře Napoleona.

Jelikož klášter stále slouží svého účelu a žijí v něm mniši, k jediným objektům, které jsou přístupné veřejnosti, patří bazilika a kostnice. Zbytek je pro veřejnost uzavřen. Trojlodní bazilika Proměnění Páně (někdy nazývaná též Kostel sv. Kateřiny) byla postavena v 6. století císařem Justiniánem a má typickou byzantskou dispozici. Do interiéru se vchází zdobenými dřevěnými dveřmi z 11. století. V předsíni visí okouzlující ikony malované na dřevené desky, jde však jen o zlomek z celkového počtu asi 2 tisícovek ikon, z nichž nejstarší pochází z 5. století. K nejvýznamnějším ikonám patří ikona sv. Petra, Svrchovanost a Žebřík do ráje. Tato sbírka je výjimečná nejen velikostí a kvalitou, ale také tím, že jsou zde k vidění ukázky byzantských maleb, které přečkaly éru ikonoklasmu (ničení náboženských obrazů) v letech 726 – 843.


Autor: Jim Forest

Vyřezávanými cedrovými dveřmi z 6. století se dostanete do střední lodi, kde se tyčí 12 sloupů s hlavicemi z šedé žuly, na nichž jsou zavěšeny ikony se světci. Ti jsou vyobrazeni jako patroni jednotlivých měsíců v roce. Z 18. století pochází mramorová podlaha a kazetový strop. Z roku 1612 se podařilo dochovat ikonostas, který je dílem krétského mnicha Jeremiáše Sinajského. Za ikonostasem si můžete prohlédnout mozaiku Proměnění páně z 6. století, která zdobí střechu apsidy. Je na ní vyobrazen Kristus obklopený Eliášem, Mojžíšem a učedníky Janem, Petrem a Jakubem. Apsida napravo uchovává mramorový sarkofág, v němž je uloženo tělo svaté Kateřiny. Za nejposvátnější místo kláštera je považována Kaple Hořícího keře, která se nachází hned za apsidou, pro veřejnost je však nepřístupná. Tato kaple je onou původní stavbou, která vyrostla na místě, kde Bůh promluvil k Mojžíšovi v podobě hořícího keře.


Autor: Nick Leonard

Dalším místem, které turisté ve svaté Kateřině nemohou navštívit, je knihovna opatrující jednu z nejvýznamnějších sbírek religiózních rukopisů. Je poměrně pochopitelné, že mniši nechtějí tyto cenné rukopisy zpřístupnit. Jsou poučeni z 19. století, kdy si německý vědec vypůjčil jeden z nejvzácnějších rukopisů, Codex Sinaiticus, pocházející ze 4. století, a už jej nikdy nevrátil. V současnosti je tento rukopis uložen v Britské knihovně. V knihovně kláštera jsou uloženy rukopisy psané několika jazyky, například v řečtině, koptštině, arabštině, syrštině, arménštině, staroslověnštině či gruzínštině. Nejstarším dílem je Codex syriacus z 5. století, který je jedním z prvních dochovaných evangeliářů.

Za bazilikou Proměnění Páně se nachází místo známé jako Mojžíšova studna, u níž se údajně tento patriarcha setkal se svou budoucí ženou Siporou. V blízkosti studny je ozdobná dřevěná mříž, za kterou roste trnitý stálezelený velký keř. Jde o napodobeninu původního „hořícího“ keře. Komplex kláštera svaté Kateřiny zahrnuje rovněž mešitu, což nebývá pro křesťanské kláštery obvyklé. Mešita, která byla vybudována pro beduína pracujícího v klášteře, je umístěna na opačné straně vchodu do baziliky. Její umístění v klášteře bylo také jakousi ochranou před útoky muslimů.


Autor: Mark van Olmen

Součástí kláštera jsou i rozlehlé zahrady se sadem olivovníků a meruněk. Dále je zde také hřbitov, z něhož se postupně exhumují ostatky mnichů a přemisťují se do nedaleké kostnice. Kostnice je přístupná veřejnosti, ale návštěva není vhodná pro slabší povahy. Jde o poměrně morbidní prohlídku lebek a poskládaných kostí. Kostra, kterou můžete vidět v oděvu, patřila Štěpánovi, který v 16. století strážil stezku vedoucí na horu Sinaj.

V dnešní době čelí klášter svaté Kateřiny náporu nikdy nekončících zástupů poutníků a turistů. Přesto jeho odlehlá poloha v srdci Sinajského poloostrova budí posvátnou úctu. Pokud jste v dobré kondici, můžete se pokusit vystoupat po dobře značených stezkách na vrchol hory Sinaj nebo na jiný z nedalekých štítů. Zlatavá záře právě vycházejícího slunce nad vrcholky okolních hor bude nezapomenutelným zážitkem.

- jap -

Další články z Egypta:
Plavba po Nilu, netradiční dovolená na vlnách
Egyptská letoviska - Sharm El Sheikh
Egyptská letoviska - Marsa Alam
Egyptská letoviska - El Gouna
Egyptská letoviska - Taba
Egyptská letoviska - Dahab

Článek byl zobrazen 11 063 krát.

Kontextová reklama

  • Turecko od 5000 Kč!

    Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů.
  • Dominikánská republika - dovolená v Karibiku za 20 tisíc

    Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.
  • Do Egypta za super cenu

    Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. Egyptské pyramidy, starověké chrámy, plavba po řece Nil, all inclusive dovolené s potápěním nebo šnorchlováním mezi úchvatnými korály Rudého moře. U nás najdete vše.
  • ALL INCLUSIVE Tunisko za 8000 Kč?

    Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dospělé osoby.
  • Omán letecky se snídaní od 8500 Kč

    Objevte krásu exotického Ománu za bezkonkurenční ceny. Omán nabízí všechno, na co si jen vzpomenete.
 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

DO EGYPTA ZA SUPER CENU
Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. 


TURECKO OD 5000 Kč!
Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů. 


HURGHADA ZA FANTASTICKOU CENU OD 6000 Kč
Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. 


ALL INCLUSIVE TUNISKO ZA 8000 Kč? 
Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dopělé osoby. 


OMÁN LETECKY SE SNÍDANÍ OD 8500 Kč
Objevte krásu exotického Ománu za bezkonkurenční ceny. Omán nabízí všechno, na co si jen vzpomenete.
 

DOMINIKÁNSKÁ REPUBLIKA - DOVOLENÁ V KARIBIKU ZA 20 TISÍC
Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.  

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Turecko | Řecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko