Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Egyptská letoviska - El Gouna

Egyptská El Gouna je moderním turistickým střediskem, které je situováno na pobřeží Rudého moře, asi 20 kilometrů od Hurghady. Letovisko je poměrně nové, bylo vybudováno na skupině ostrůvků obklopených umělými lagunami. Možná právě odtud také získalo své jméno – El Gouna znamená v arabštině „laguna“.

Historie El Gouny sahá do 90. let 20. století, kdy byla egyptskou společností Orascom započata jeho výstavba. Záměrem bylo vybudovat jedno z nejluxusnějších letovisek na pobřeží Rudého moře, což se nakonec opravdu povedlo. Tuto turistickou destinaci dnes tvoří nové moderní hotely poskytující nejkvalitnější služby, luxusní restaurace, plážové bary, noční kluby, diskotéky, kasina, golfová hřiště i nachází se zde i vlastní přístavy. El Gouna nabízí možnost strávení luxusní dovolené, je tedy ideální pro klienty vyžadující prvotřídní služby.

Ubytování je sice umožněno i ve tříhvězdičkových hotelích, ale převažují hotely pětihvězdičkové se službami na vyšší úrovni, než bývá zvykem ve zbytku Egypta. Kdo nemá hluboko do kapsy, může si užívat luxusu dokonce v novém šestihvězdičkovém hotelu, který je vzorem hotelnictví v Egyptě. K těm nejznámějším hotelům patří Dawar el Omda, Sheraton, Panorama, Ocean View a další. Překrásný výhled na El Gounu se naskýtá z restaurace ve věži v hotelu Steigenberger. Dále se můžete ubytovat i v krásných soukromých rezidencích a více než třech stovkách soukromých vil. Některé z nich si zakoupily hollywoodské hvězdy, jejichž jména se však přísně tají, aby se domky neocitly v obležení fotografů. Dalších více než 500 vilek čeká na své dokončení.

Celá El Gouna je architektonicky krásně sladěna, působí velmi čistým a klidným dojmem a tak trochu připomíná lázeňské městečko. Najdete zde dokonce privátní nemocnici, soukromou školu, kostel, mešitu, dva přístavy atd. Krásu El Gouny podtrhují ostrůvky, které jsou vzájemně propojeny lagunami. Umělé laguny a kanály byly vybudovány během výstavby letoviska a dnes se zařezávají i několik stovek metrů směrem do vnitrozemí. Kolem lagun stojí hotely v orientálním stylu a celé místo působí jako harmonická orientální vesnička. Díky lagunám má tak většina hotelů (i těch co neleží na pobřeží) vlastní pláž a pohodlný přístup do moře. Ostrůvky jsou propojeny mosty a po kanálech se plaví loďky převážející turisty. Není se čemu divit, že bývá El Gouna často označována za egyptské Benátky.

El Gouna nabízí také dostatek příležitostí ke sportovnímu a kulturnímu vyžití. Lidé sem přijíždějí hlavně za skvělým koupáním, které je umožněno buď v lagunách, nebo na otevřeném moři. Pláže jsou zde velmi dobře udržované, prostorné a poskytují veškerý potřebný servis. Na některých je přístup do vody umožněn přes dlouhá mola, která jsou na konci opatřena schůdky. Vzhledem k blízkosti korálů se doporučují boty do vody. Pro milovníky vodních sportů je El Gouna opravdovým rájem. Vyzkoušet si zde můžete potápění, vodní lyžování, parasailing, šnorchlování a mnoho dalšího. Od května do listopadu je letovisko díky výborným povětrnostním podmínkám vyhledáváno windsurfaři a kitery z celého světa. Patří totiž k nejznámějším revírům, kde je možné tyto sporty provozovat. V nejsevernější části El Gouny se nachází oblast, kde značná část pouště zasahuje až do moře. Tím se vytvořila písčitá pláž s obrovskými mělčinami, která je pro kitesurfing a windsurfing naprosto ideální.

El Gouna je také destinací s vyhlášenými potápěčskými lokalitami, kterých se zde nachází celkem asi 33. Pod vodou na vás čekají překrásné skalnaté útesy, pestrobarevná fauna a četné vraky, jako třeba Carnatic, Chrisoula, Giannis a Rosalie Moller. Podmořský svět Rudého moře skýtá nepřeberné množství ryb všech barev, které se ukrývají v korálových zahradách. Korálové útesy jsou domovem pro hvězdice, mořské ježky, mořské sasanky, ryby, škeble, kraby, mořské koníky a další. Běžně můžete spatřit také želvy, barakudy, žraloky, delfíny či murény. Potápěčská centra nabízejí kompletní škálu výuky potápění zaměřené na začátečníky i na pokročilé. Voda je zde po celý rok průzračně čistá a teplá.

Až vás omrzí lenošení na pláži, vydejte se do proslaveného golfového střediska s názvem Steigenberger Golf Resort, které je celé obklopené lagunou. Toto 18 jamkové golfové hřiště bylo navrženo americkým architektem G. Batesem a celkem je dlouhé 6 300 metrů. Vhodné je jak pro zkušené, tak i začínající golfisty. I když se hřiště zdá být na první pohled poměrně jednoduché, ve skutečnosti tomu tak není. Další možností zábavy jsou motokáry či návštěva paintballová střelnice. El Gouna vlastní i malé akvárium situované poblíž hotelů Sultan Bey a Panorama Inn.

El Gouna se v mnoha věcech dosti liší od jiných egyptských letovisek. Na první odlišnost přijdete, až navštívíte první obchod. Ceny jsou zde totiž mnohem vyšší než například v Hurghadě nebo jiných částech země. Může za to zámožná zahraniční klientela a přítomnost celebrit. Další zajímavostí je, že ve zdejších obchodech nepotkáte neodbytné a někdy až nepříjemné obchodníky nutící vám své zboží. Asi to v El Gouně nemají zapotřebí. Téměř odtud také vymizelo smlouvání, které je jinak neodmyslitelným egyptským koloritem.

Kromě přístavů sloužících ke kotvení luxusních jachet nabízí El Gouna také malé vnitrostátní letiště, na kterém přistávají soukromá letadla. Doprava po městečku je zajišťována tzv. shuttle boats, tedy malými lodičkami plujícími po lagunách, které mají pevně stanovený jízdní řád. Využívat je můžete každý den od 9 do 17 hodin. Další možností přepravy jsou kyvadlové autobusy zastavující před jednotlivými hotely. Zvláštním způsobem dopravy jsou malá vozítka zvaná „tok tok“. Jsou určená pro dvě osoby, a jelikož nemají pevně stanovenou trasu, zavezou vás, kam budete potřebovat. Jinak je z El Gouny zajištěna pravidelná doprava do Hurghady.

Dalším důkazem toho, že je El Gouna luxusním letoviskem, je všudypřítomná zeleň. I když leží uprostřed pouště, může se pochlubit svěžími trávníky a vzrostlými palmami. Čerstvá voda se zde totiž připravuje pomocí odsolovacích zařízení. Odpadní voda se po vyčištění používá k zalévání hotelových zahrad a také zdejšího 18 jamkového golfového hřiště. Náklady na zavlažování jsou opravdu obrovské a místní zeleň tak patří k nejdražším u Rudého moře.

- jap -

Další články z Egypta:
Egyptská letoviska - Taba
Egyptská letoviska - Dahab
Egyptská letoviska - Hurghada
Žraloci řádí v Rudém moři
Egypt – oblíbené výlety z pobřeží

Článek byl zobrazen 8 644 krát.

Kontextová reklama

  • Do Egypta za super cenu

    Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. Egyptské pyramidy, starověké chrámy, plavba po řece Nil, all inclusive dovolené s potápěním nebo šnorchlováním mezi úchvatnými korály Rudého moře. U nás najdete vše.
  • Hurghada za fantastickou cenu od 6000 Kč

    Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. Vyberte si z široké nabídky resortů v této destinaci.
  • Dominikánská republika - dovolená v Karibiku za 20 tisíc

    Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.
  • Turecko od 5000 Kč!

    Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů.
  • Omán letecky se snídaní od 8500 Kč

    Objevte krásu exotického Ománu za bezkonkurenční ceny. Omán nabízí všechno, na co si jen vzpomenete.
 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

DO EGYPTA ZA SUPER CENU
Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. 


TURECKO OD 5000 Kč!
Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů. 


HURGHADA ZA FANTASTICKOU CENU OD 6000 Kč
Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. 


ALL INCLUSIVE TUNISKO ZA 8000 Kč? 
Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dopělé osoby. 


OMÁN LETECKY SE SNÍDANÍ OD 8500 Kč
Objevte krásu exotického Ománu za bezkonkurenční ceny. Omán nabízí všechno, na co si jen vzpomenete.
 

DOMINIKÁNSKÁ REPUBLIKA - DOVOLENÁ V KARIBIKU ZA 20 TISÍC
Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.  

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Turecko | Řecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko