Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Egyptská letoviska - Hurghada

Na pobřeží Rudého moře se rozkládá moderní, životem pulzující město a významné turistické letovisko Hurghada. V současnosti je jednou z nejoblíbenějších prázdninových destinací v Egyptě. Nabízí totiž ideální podmínky pro strávení nezapomenutelné dovolené v blízkosti atraktivních podmořských korálových útesů i monumentálních staroegyptských památek.

Dějiny Hurghady coby turistického centra nejsou starší 30 let, předtím se na tomto místě nacházela jen malá rybářská vesnička s názvem Al Ghardaqa. Životní podmínky v této oblasti nebyly kvůli nedostatku vodních srážek a neúrodné půdě nijak přívětivé, obyvatelé se živili především rybolovem. Investoři si však všimli turistického potenciálu, který tato oblast nabízí a v 80. letech 20. století zde tak začaly být budovány první hotely. Finance do rozvoje turistické infrastruktury pocházely nejen z egyptské státní pokladny a od bohatých Egypťanů, ale i ze zahraničí. Od doby, kdy byly otevřeny první hotely, sem každoročně míří davy turistů, které lákají především ideální podmínky pro potápění, průzračné moře a atraktivní pouštní krajina.

V současnosti je Hurghada největším a nejznámějším přímořským letoviskem Rudého moře, v němž žije okolo 40 tisíc stálých obyvatel. Letovisko je součástí tzv. Hurghadské riviéry, která se táhne podél pobřeží v délce více než 90 kilometrů. Pod ní spadají střediska jako El Gouna, Makadi, Soma Bay či Safaga. Samotná Hurghada se pak rozkládá podél pobřeží v délce 15 km a neustále se rozšiřuje. Je jakýmsi souvislým pásem hotelových komplexů táhnoucí se směrem na jih od původní rybářské osady. Z této malé vesničky, která dala letovisku jméno, se toho příliš nedochovalo a rybolovem se živí asi jen tisícovka lidí. Většina z ryb a mořských plodů, které se uloví ve vodách v blízkosti Hurghady, končí na talířích hostů zdejších hotelových komplexů. Obyvatelé města se nyní živí především prací v turistickém ruchu. Jelikož letovisko prochází neustálým rozvojem, o práci zde není nouze.

Hurghada je ideálním místem pro všechny, kdo touží strávit odpočinkovou, ale i aktivní dovolenou u moře. Lokalita totiž disponuje krásnými písčitými plážemi, křišťálově čistou vodou s bohatým podmořským životem, celoročním slunečním svitem a skvělými podmínkami pro nejrůznější vodní sporty. Poloha letoviska na západním pobřeží Rudého moře, jižně od Suezského průplavu, mu zajišťuje příznivé klimatické podmínky umožňující rekreaci po celý rok. V létě teploty málokdy klesají pod 33°C a teplota vody bývá často vyšší než 25°C. Kvůli neustále rostoucímu zájmu o dovolenou v těchto místech, probíhá ještě dnes bouřlivý rozvoj výstavby nových hotelových kapacit. Celkem se zde nachází přes sto hotelů a penzionů a další každým rokem přibývají. Najdete zde hotelové komplexy všech kategorií, od těch typicky egyptských až po 5 hvězdičkové luxusní hotely. Hurghada je připravena vyhovět nárokům i těch nejnáročnějších zákazníků, poskytuje nadstandardní služby a kvalitní servis.


Foto: hotelový komplex

Letovisko se dělí na dvě části, na severu najdete starší a větší centrum zvané Al Dahar a o 5 kilometrů jižněji se rozkládá modernější centrum Sakkala. Dahar je zajímavější z hlediska historie a kultury, jde totiž o původní část Hurghady, kde se nachází stará sídliště a domky s dřevěnými okenicemi.  Kromě rušných ulic se stánky, trhy, bary a kasiny zde najdete také mešity, které nabádají k rozjímání. Tyčí se zde dokonce nejstarší mešita ve městě, pro turisty však není přístupná. Stojí zde i koptský kostel, který byl postaven na počátku minulého století ve francouzském stylu. V Sakkale můžete navštívit také originální orientální súk, jež je tvořen řadou kamenných obchůdků a manufakturu na zpracování ryb. I přes tato lákadla je dnes Dahar zahraničními návštěvníky mírně opomíjen.

V Sakkale je totiž soustředěno mnohem více obchodů, bazarů, restaurací, kaváren, barů, směnáren a bank. Ve zdejších obchodech jsou pevně stanovené ceny, což potěší jistě všechny, kdo se neradi dohadují s prodejci o cenách. Navíc je Sakarra plná moderních budov a najdete zde i přístav, odkud vyplouvají trajekty do Sharm El Sheikhu. České turisty pak jistě potěší česká restaurace s příhodným názvem Praha, ve které je možné si pochutnat na svíčkové, bramborovém salátu s řízkem nebo česnekové polévce. Je zde také dostatek internetových kaváren, kde máte možnost Wi-fi připojení. Za Sakkalou se pak nachází další hotelové komplexy. Jedním z nejznámějších hotelů v této oblasti je Sindibad Beach sloužící jako přístav pro turistické lodě.

Pokud toužíte po bohatém nočním životě, je pro vás Hurghada dobrou volbou. Zdejší kluby a diskotéky nabízí zábavu až do ranních hodin. Egypt je sice muslimskou zemí, kde platí prohibice alkoholu, ale v Hurghadě se tato omezení berou jaksi s rezervou. Vše je přizpůsobeno zahraničním turistům, proto na alkohol narazíte téměř na všech nápojových lístcích. O Hurghadě je dokonce známo, že se v ní vypije ročně více alkoholu, než v celém zbytku Egypta.

V Hurghadě na vás čekají překrásné nekonečné pláže s jemným pískem a průzračně čisté moře, v jehož vlnách máte možnost provozovat nejrůznější vodní sporty, jako je windsurfing, podmořské rybaření, jachting, plavání a samozřejmě šnorchlování a potápění. Jestliže jste potápěč začátečník, můžete si zde zakoupit výukový program určený naprostým začátečníkům nebo potápěčům bez licence. Korálové útesy ve vodách Rudého moře patří k nejkrásnějším na světě, teplá voda a stálý sluneční svit totiž vytváří ideální podmínky pro růst korálů. Mezi nimi se schovává spousta druhů pestrobarevných rybek. V blízkosti pláží již korály bohužel nejsou tak zachovalé, za těmi nejkrásnějšími byste se museli vydat na otevřené moře. Zachovalejší podmořský svět objevíte také u hotelových pláží nacházejících se mimo hlavní městské centrum.

V roce 1992 byla v Hurghadě založena společnost Hurghada Environmental Protection and Conversation Association, která se zabývá ochranou zdejších korálových útesů. Vody v okolí Hurghady vyhledávají také potápěči specializující se na průzkum vraků pod mořskou hladinou. Hlubiny pohltily například 125 metrů dlouhý trajekt Al Qamar Al Saudi Al Masri, který se zde potopil v květnu roku 1994 po výbuchu ve strojovně. U dna je také americký remorkér Gulf Fleet No. 31, loď Colona IV. nebo 108 metrů dlouhá loď Rosalie Moller, potopená v říjnu 1941 bombardéry Heinkel poblíž ostrova Gubal.

Kdo má zájem, může v Hurghadě navštívit úžasné mořské akvárium, představující veškerou floru a faunu Rudého moře, nebo největší egyptský akvapark, který potěší zejména děti. Další možností jak poznat zdejší podmořský život, aniž byste se namočili, je vydat se na výlet lodí s proskleným dnem. Pro rodiny s dětmi je pak vhodný také výlet ponorkou Sindbad, která je jednou z nejvyspělejších rekreačních ponorek v Africe. V hloubce 25 metrů se budete moci kochat krásami Rudého moře a pozorovat jeho obyvatele z bezprostřední blízkosti.

Zdejší pobřeží je dosti členité, neměli byste tak vynechat příležitost navštívit některý z nedalekých ostrovů, jako je třeba Giftun, Shadwan, Shrab Abu Shiban, Shrab el-Erg a další, které jsou zároveň vyhledávanými potápěčskými lokalitami. U zdejších útesů je možné zahlédnout i delfíny a rejnoky. Hurghada je také ideálním výchozím místem pro výlety do vnitrozemí a za poznáváním egyptské historie. Vydat se můžete například do Karnaku, Luxoru, Údolí králů, za egyptskými pyramidami, nebo do dolů Mons Porphyritis, kde se těžil bílofialový krystalický kámen porfyr. Zájemci se mohou projet na koni po pláži, vydat se na výlet do pouště na velbloudech, oslech nebo čtyřkolkách.


Foto: Hurghada je velmi oblíbena mezi potápěči

Předností tohoto letoviska je přítomnost mezinárodního letiště, které nabízí přímé spojení i s několika městy v České republice. Po samotné Hurghadě je nejlepší cestovat mikrobusy, které však nemají pevně daný jízdní řád. Od 7 hodiny ranní až do půlnoci však jezdí téměř neustále. Nejsou zde žádné zastávky, mikrobus vám zastaví na mávnutí ruky. Za jízdu zaplatíte 1 egyptskou libru. Další možností přepravy po Hurghadě jsou oranžovo-modré taxíky, které jsou však o něco dražší. Pokud jste ubytovaní mimo centrum města, můžete jako dopravu zvolit hotelové autobusy, které vyjíždějí zpravidla několikrát denně z hotelové recepce.

- jap -

Další články z Egypta:
Žraloci řádí v Rudém moři
Egypt – oblíbené výlety z pobřeží
Potápění v Rudém moři
Egyptské muzeum opatruje dědictví faraonů
Údolí králů a Údolí královen

Článek byl zobrazen 12 296 krát.

Kontextová reklama

  • ALL INCLUSIVE Tunisko za 8000 Kč?

    Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dospělé osoby.
  • Do Egypta za super cenu

    Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. Egyptské pyramidy, starověké chrámy, plavba po řece Nil, all inclusive dovolené s potápěním nebo šnorchlováním mezi úchvatnými korály Rudého moře. U nás najdete vše.
  • Dominikánská republika - dovolená v Karibiku za 20 tisíc

    Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.
  • Hurghada za fantastickou cenu od 6000 Kč

    Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. Vyberte si z široké nabídky resortů v této destinaci.
  • Turecko od 5000 Kč!

    Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů.
 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

DO EGYPTA ZA SUPER CENU
Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. 


TURECKO OD 5000 Kč!
Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů. 


HURGHADA ZA FANTASTICKOU CENU OD 6000 Kč
Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. 


ALL INCLUSIVE TUNISKO ZA 8000 Kč? 
Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dopělé osoby. 


OMÁN LETECKY SE SNÍDANÍ OD 8500 Kč
Objevte krásu exotického Ománu za bezkonkurenční ceny. Omán nabízí všechno, na co si jen vzpomenete.
 

DOMINIKÁNSKÁ REPUBLIKA - DOVOLENÁ V KARIBIKU ZA 20 TISÍC
Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.  

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Turecko | Řecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko