Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Egyptská letoviska - Dahab

Městečko Dahab situované na jihovýchodním pobřeží Sinajského poloostrova patří k egyptským lokalitám, které se těší velkému zájmu ze strany zahraničních turistů. Pobřeží Akabského zálivu, ve kterém se Dahab rozkládá, totiž skýtá výborné podmínky k potápění a právě v okolí letoviska se nachází několik světoznámých potápěčských lokalit.

Název městečka Dahab znamená v překladu „zlato“. Některé prameny uvádějí, že je toto pojmenování odvozeno od faktu, že se tento drahý žlutý kov v okolí Dahabu skutečně v minulosti těžil. Místní to popírají a tvrdí, že název lokality vychvaluje barvu místních pláží, které jsou údajně nejkrásnější na světě. Než byla započata výstavba hotelových komplexů, byl Dahab pouhou beduínskou vesničkou, v jejíchž ulicích lemovaných hliněnými domky se proháněla stáda koz a velbloudů. Postupem času se však začal těšit stále větší oblibě, dnes sem již každoročně zavítají tisíce jak domácích tak i zahraničních turistů. Přesto si Dahab stále uchovává svůj tradiční ráz a typicky arabský kolorit.

Zdejší mělký písčitý záliv je lemovaný množstvím datlových palem, které v takovém počtu nenajdete v žádném jiném letovisku na pobřeží Rudého moře. Nádech romantiky pak Dahabu dodává ještě kulisa nedalekého červenohnědého pohoří. Lidé sem přijíždějí nejen lenošit, ale také si užívat řady vodních a plážových sportů, které letovisko nabízí. Vyzkoušet můžete například potápění, vodní lyžování, paragliding, mořský rybolov a další. Dahab je rovněž proslulý svými výbornými podmínkami pro provozování windsurfingu.

Milovníci šnorchlování a potápění si zde opravdu přijdou na své, Dahab je totiž jednou z nejoblíbenějších potápěčských lokalit v Egyptě. Zdejší břehy jsou z větší části lemované korálovými útesy, které pod vodou vytvářejí stěny, homole, podmořské zahrady, labyrinty a malé jeskyně. Viditelnost pod hladinou bývá celoročně od 20 do 30 metrů, teplota vody v létě dosahuje 27-28°C a v zimě příjemných 21°C. Jestliže patříte k lidem, kteří potápění ještě nikdy nezkusili, ale toužíte po tom, tak právě v Dahabu máte skvělou možnost začít. Můžete se přihlásit do některého z mnoha potápěčských kurzů. České zájemce o potápění jistě potěší potápěčská základna Planet Divers, která má české instruktory. Samozřejmě se můžete věnovat také rekreačnímu šnorchlování, pro které žádný speciální kurz nepotřebujete. Jestliže jste si nepřibalili ploutve, šnorchl ani brýle, můžete si toto vybavení koupit, nebo zapůjčit v kterémkoliv potápěčském centru.

Vzhledem k velkému počtu návštěvníků, kteří se rok co rok vydávají obdivovat korály u dahabského pobřeží, jsou již mnohé z nich poničené. Pokud byste chtěli vidět pestřejší a zachovalejší podmořský život, musíte se vydat hlouběji do moře. V okolí letoviska se nachází vyhlášená místa jako Canyon, Blue Hole či Islands, který je asi nejnádhernějším místem, co se týče korálů. Tuto podmořskou záhradu a korálové labyrinty obývá hejno mladých barakud. Vydat se můžete také na nepopsatelně krásné a dosud neponičené útesy Ras Abu Gallum či Gabr el Bint, což pro vás bude jistě nezapomenutelný zážitek. Mezi oblíbená místa patří chráněný Majákový útes, The Bells nebo lokalita Ras Mamlach.

Samotné městečko Dahab je velmi malebné, s množstvím obchůdků, restaurací a možností posezení přímo u moře. Posedět v kruhu přátel je možné také v plážové restauraci, kde si kromě skvělého jídla užijete kouzelné večery u vodní dýmky a romantické hudby. Letovisko je rozděleno na dvě hlavní části – novou Dahab City posetou nejluxusnějšími hotely, které splní očekávání i těch nejnáročnějších turistů a na pobřežní Asálu, která vyrostla z původní beduínské vesnice. Zde můžete stále narazit na stáda koz a zahalené beduínské ženy. V Dahab City najdete všechny potřebné instituce, jako je banka, směnárna, pošta a všelijaké úřady. Pokud holdujete nočnímu životu, přijdete si v této čtvrti jistě na své. Asála se dále dělí na turistickou čtvrť Masbat s kempy, hotýlky a restauracemi a honosnější Mashrabu plnou hotelových komplexů. V Masbatu máte taktéž po ruce směnárnu, poštu, množství obchodů se suvenýry, oděvy či potravinami. Jsou zde také restaurace různých stylů a kvalit, cestovní kanceláře, internetové kavárny a řada dalších věcí, které turista potřebuje.

S ubytováním v Dahabu nebývá problém. Kvalitní a levné ubytování zde najdou i lidé, kteří do Egypta cestují sami bez cestovní kanceláře. K dispozici jsou všechny cenové kategorie, od luxusních hotelů až po mládežnické ubytovny. Obecně lze říct, že ubytování v tomto letovisku je cenově velmi přijatelné.

Dahab je také výborným místem, odkud se dá vypravit na zajímavé výlety. Oblíbený je například noční výlet na Mojžíšovu horu Sinaj vysokou 2280 metrů nad mořem, odkud pak můžete ráno sledovat nádherný východ slunce. Do sinajského vnitrozemí se můžete vypravit také během safari na velbloudech nebo na koních. Asi dvě hodiny jízdy od města se nachází klášter svaté Kateřiny ze 7. století, který můžete využít pro celodenní výlet.

- jap -

Další články z Egypta:
Egyptská letoviska - Hurghada
Žraloci řádí v Rudém moři
Egypt – oblíbené výlety z pobřeží
Potápění v Rudém moři
Egyptské muzeum opatruje dědictví faraonů

Článek byl zobrazen 9 926 krát.

Kontextová reklama

  • Do Egypta za super cenu

    Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. Egyptské pyramidy, starověké chrámy, plavba po řece Nil, all inclusive dovolené s potápěním nebo šnorchlováním mezi úchvatnými korály Rudého moře. U nás najdete vše.
  • Hurghada za fantastickou cenu od 6000 Kč

    Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. Vyberte si z široké nabídky resortů v této destinaci.
  • Omán letecky se snídaní od 8500 Kč

    Objevte krásu exotického Ománu za bezkonkurenční ceny. Omán nabízí všechno, na co si jen vzpomenete.
  • Dominikánská republika - dovolená v Karibiku za 20 tisíc

    Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.
  • Turecko od 5000 Kč!

    Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů.
 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

DO EGYPTA ZA SUPER CENU
Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. 


TURECKO OD 5000 Kč!
Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů. 


HURGHADA ZA FANTASTICKOU CENU OD 6000 Kč
Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. 


ALL INCLUSIVE TUNISKO ZA 8000 Kč? 
Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dopělé osoby. 


OMÁN LETECKY SE SNÍDANÍ OD 8500 Kč
Objevte krásu exotického Ománu za bezkonkurenční ceny. Omán nabízí všechno, na co si jen vzpomenete.
 

DOMINIKÁNSKÁ REPUBLIKA - DOVOLENÁ V KARIBIKU ZA 20 TISÍC
Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.  

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Turecko | Řecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko