Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Zpívající Memnónovy kolosy

Na západním břehu Nilu se na malém prašném prostranství nachází dvě sedící kamenné sochy faraona Amenhotepa III. Jde spíše o pozůstatky soch, které dříve zdobily a strážily vchod do největšího posmrtného chrámu v Luxoru. Sochy jsou tím jediným, co se z tohoto obrovského staroegyptského chrámu podařilo dochovat do dnešních dní.

Memnónovy kolosy zdobí již mnoho staletí západní břeh Nilu, kde se mimo jiné nachází také Údolí královen s chrámem královny Hatšepsovet.  Sochy jsou 18 metrů vysoké a každá váží okolo 700 tun. Byly vytesány z jednoho bloku kamene dovezeného z Gízy a z lomů Džebel el-Silsila na severu Asuánu. Ve starověku na sebe sochy přitahovaly velkou pozornost tím, že jeden z kolosů jakoby zpíval. Severnější ze soch vždy za úsvitu vyluzovala zvláštní až tajuplné zvuky a tak se lidé domnívali, že je ztělesněním nesmrtelného Memnóna. Ten údajně za úsvitu zdravil svou matku, bohyni rozbřesku Eos. Memnón byl postavou z řecké mytologie a Homér jej označil za etiopského krále.

Memnónovy kolosy
Foto: Memnónovy kolosy

Dnes již tento zvuk slyšet není, ale archeologové se domnívají, že mohl vznikat díky prudkým změnám teplot, k nimž při východu slunce dochází. Přes póry kamene se tlačil vzduch a docházelo tak k prapodivnému kvílení. V roce 130 našeho letopočtu se na tento unikát přijel podívat dokonce císař Hadrián, který byl znám jako velký milovník historie a proto ho tato záhada velmi fascinovala. Zvuky ustaly v roce 170 po Kristu, kdy nechal kolos opravit římský císař Septimius Severus.

Nyní už víme, že tato kamenná „dvojčata“ znázorňují faraona Amenhotepa III., který vládl v období Nové říše. Sedící sochy mají ruce složené na kolenou a jejich pohled směřuje k východu a k řece Nil. U nohou kolosů se pak nachází ještě malé sochy, které mají představovat Amenhotepovu manželku Tiju a matku Mutemuju. Postranní desky trůnu jsou vyzdobeny malbami boha Hapy a vyobrazena jsou také jména faraona Amenhotepa III. i se všemi jeho tituly. Při troše zkoumání můžeme rozeznat také typické rostliny Dolního a Horního Egypta, tedy lotos a papyrus. Jsou symbolicky svázány ochrannými bohy z Théb – šlo o znázornění faktu, že panovník vládne sjednocenému Egyptu.

Memnónovy kolosy
Foto: Memnónovy kolosy

Kolosy původně stávaly před vstupním pylonem do zádušního chrámu faraona. Jednalo se o chrám obrovských rozměrů, který byl podle archeologů dokonce větší než celý karnacký chrámový komplex. Jedinečné na něm bylo také to, že byl vystavěn na rovné planině. Bohužel byl však celý zničen. V dávných dobách byl neustále pustošen nájezdníky a dílo zkázy dokončila četná zemětřesení, která zemi ve starověku postihla. Nakonec z tohoto jedinečného chrámu zůstala jen hromada trosek, které byly postupně při každoročních nilských záplavách odplavovány neznámo kam. Ještě v době, kdy zdobil Západní břeh Nilu, byly pravidelně stoupajícími vodami veletoku zaplavovány jeho vnější síně a nádvoří. Suchá zůstávala pouze vnitřní svatyně. 

Memnónovy kolosy
Foto: Memnónovy kolosy

Z chrámu se do dnešních dní podařilo dochovat zmiňované Memnónovy kolosy, nově postavenou stélu a několik soklů sloupů. Kdo by si chtěl na vlastní oči prohlédnout exponáty a sochy, které byly v tomto rozlehlém areálu nalezeny a které patřily k chrámu, může navštívit jedinečné Luxorské muzeum nebo Egyptské muzeum v Káhiře. V blízkosti Memnónových kolosů je možné obdivovat také chrám Medínit Habú.

- jap -

Další články z Egypta:
Velká sfinga v Gíze
Návštěva beduínů v oáze Feiran
Údolí králů a Údolí královen
Egypt – oblíbené výlety z pobřeží
Káhira - Citadela byla symbolem egyptské moci

 

Článek byl zobrazen 18 647 krát.

Kontextová reklama

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

DO EGYPTA ZA SUPER CENU
Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. 


TURECKO OD 5000 Kč!
Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů. 


HURGHADA ZA FANTASTICKOU CENU OD 6000 Kč
Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. 


ALL INCLUSIVE TUNISKO ZA 8000 Kč? 
Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dopělé osoby. 


OMÁN LETECKY SE SNÍDANÍ OD 8500 Kč
Objevte krásu exotického Ománu za bezkonkurenční ceny. Omán nabízí všechno, na co si jen vzpomenete.
 

DOMINIKÁNSKÁ REPUBLIKA - DOVOLENÁ V KARIBIKU ZA 20 TISÍC
Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.  

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Turecko | Řecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko