Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Velká sfinga v Gíze

Sfinga – záhadné stvoření s tělem lva a lidskou tváří, kterou Arabové v minulosti nazývali Abú as-Hol, tedy „Otec hrůzy“. Těžko říct, jestli se jí lidé v dávných dobách opravdu tak báli, každopádně dodnes nepřestala ohromovat svět. Teorií o tom, proč vznikla a koho vlastně představuje, existuje mnoho a možná se nám nikdy nepodaří zjistit, která je pravdivá.

O sfinze se stále hodně diskutuje, je pravděpodobně nejznámějším symbolem tajemství a společně s pyramidami v Gíze představuje nejvýznamnější památku daleké minulosti. Někteří vědci tvrdí, že je předchůdkyní starověkého Egypta, jiní zase, že představuje artefakt ještě mnohem starší zaniklé civilizace. Nejvíce se však archeologové ztotožňují s tvrzením, že byla vytesána v období vlády krále Rachefa (2558 – 2532 před Kristem). S největší pravděpodobností tak jde o vyobrazení samotného krále. Lev je totiž odjakživa vzorem královské důstojnosti a hlava orámovaná splývajícím faraonským účesem nazývaným „nemes“ byla symbolem moci.

Velká sfinga v Gíze

Sfinga ležící v blízkosti pyramid v Gíze na západním břehu Nilu byla vytesána z jednoho kusu kamene, nohy a tlapy byly sestaveny z obrovských kamenných bloků. Jde o skutečně kolosální dílo, která patří k nejstarším ve starověkém egyptském sochařství. Původní jméno sochy není známo, současné označení však pochází z řeckého slova „sfinx“, které znamená něco jako „obraz žijícího“. Mezi tlapami sfingy původně stávala ještě socha vykročeného panovníka i chrám, který nechal vystavět pravděpodobně také Rachef.

Velká sfinga v Gíze

Sfinga je 74 metrů dlouhá, 6 metrů široká a v nejvyšším bodě dosahuje výšky 21 metrů. Orientovaná je přesně východo-západním směrem a její oči vzhlížejí k východu. Na čele je vyobrazen „ureus“ – královská kobra. Někdy mezi 11. a 15. stoletím přišla z doposud nezjištěných příčin o asi metr široký nos. Dnes existuje několik teorií pojednávajících o chybějícím nose. Pravděpodobně si jej jako tréninkový terč zvolili mamlúčtí dělostřelci. V minulosti sochu zdobil také dlouhý kamenný vous, který byl však zničen Napoleonovými vojáky. Přesto se sochu podařilo dochovat do dnešních dní, i když už si jen stěží dokážeme představit, jak asi vypadala v době svého vzniku. Tělo i tvář sfingy bývalo potřené načervenalou okrovou barvou.

Velká sfinga v Gíze

V průběhu staletí mizela sfinga pod nánosy písku, který měl za následek značné obrušování jejích spodních částí. Mnoho lidí se pokoušelo sochu z písku vykopat. Okolo roku 1400 před naším letopočtem to byl dokonce faraon Thutmos IV. z 18. dynastie. Tomu se ji podařilo odkrýt až po přední tlapy a na počest svého úspěchu, nechal mezi tlapami sfingy vztyčit Snovou stélu ze žuly. Na stéle se nacházelo mnoho významných hieroglyfů, které informovaly o jeho činu. V římské době nechal sfingu vykopat i Markus Aurelius a Septimus Severus. Příroda však vždy zvítězila a písek postupně sochu zase zanášel. 

Velká sfinga v Gíze

V 19. století sfingu znovu zpod nánosů písku až po hruď vyhrabal Ital Giovanni Battista Caviglio. Během odkrývání v roce 1818 objevil i popel z posledních posvátných ohňů, které zde hořely zřejmě v pozdním římském období. Caviglio odkryl i Thutmosovu stélu, ale poškodil na ní některé hieroglyfy. V písku se podařilo objevit i úlomky královského vousu sfingy. Část těchto úlomků byla v 19. století převezena do Britského muzea v Londýně. Kompletního vysvobození z písku se sfinga dočkala teprve v roce 1925 a od té doby je již trvale odkrytá. V roce 1990 proběhla na sfinze rozsáhlá rekonstrukce, v některých částech sochy je tak dnes vidět nový světlý kámen.

Velká sfinga v Gíze

Mnoho lidí ani neví, že se pod sfingou nacházejí rozsáhlé komplexy chodeb a chrámů, které jsou propojovacími cestami mezi ní a pyramidami v Gíze. Vchod do těchto chodeb se nachází před sfingou v místě, kde v dávných dobách stával Rachefův chrám. Pod zemí se nachází dvě oddělené komory s devíti opěrnými sloupy. Tajným vchodem je možné se dostat ke spojovacím chodbám. Archeologický průzkum ukázal, že podzemní hlavní chodba vede k Velké pyramidě.

- jap -

Další články z Egypta:
Návštěva beduínů v oáze Feiran
Údolí králů a Údolí královen
Egypt – oblíbené výlety z pobřeží
Káhira - Citadela byla symbolem egyptské moci
Dovolená v El Gouna

Článek byl zobrazen 33 232 krát.

Kontextová reklama

  • ALL INCLUSIVE Tunisko za 8000 Kč?

    Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dospělé osoby.
  • Hurghada za fantastickou cenu od 6000 Kč

    Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. Vyberte si z široké nabídky resortů v této destinaci.
  • Dominikánská republika - dovolená v Karibiku za 20 tisíc

    Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.
  • Turecko od 5000 Kč!

    Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů.
  • Do Egypta za super cenu

    Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. Egyptské pyramidy, starověké chrámy, plavba po řece Nil, all inclusive dovolené s potápěním nebo šnorchlováním mezi úchvatnými korály Rudého moře. U nás najdete vše.
 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

DO EGYPTA ZA SUPER CENU
Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. 


TURECKO OD 5000 Kč!
Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů. 


HURGHADA ZA FANTASTICKOU CENU OD 6000 Kč
Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. 


ALL INCLUSIVE TUNISKO ZA 8000 Kč? 
Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dopělé osoby. 


OMÁN LETECKY SE SNÍDANÍ OD 8500 Kč
Objevte krásu exotického Ománu za bezkonkurenční ceny. Omán nabízí všechno, na co si jen vzpomenete.
 

DOMINIKÁNSKÁ REPUBLIKA - DOVOLENÁ V KARIBIKU ZA 20 TISÍC
Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.  

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Turecko | Řecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko