Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Dovolená v El Gouna

Když se řekne Egypt, většina lidí si představí pyramidy a ostatní starověké divy – sfingu, Luxor, údolí králů, Karnak a další. Avšak do této severoafrické země míří mnoho lidí také za sluncem, plážemi a mořem. Obojí se ostatně dá zkombinovat.

Jedním z nich je třeba turistický resort El Gouna, vybudovaný počátkem 90. let 20. století. Leží na pobřeží Rudého moře, jen asi 20 kilometrů severně od mezinárodního letiště Hurghada.

Ačkoliv je vesnice El Gouna stará sotva 20 let, není naštěstí tvořena nevzhlednými betonovými krabicemi. Je postavena ve stylu připomínajícím tradiční arabskou architekturu s menšími barevnými domky a úzkým uličkami. Nachází se tady 14 hotelů, řada obchodů, barů, restaurací a kaváren a mnoho menších domků, které je možné si pronajmout. Nechybí ani kasino, diskotéky, banky či různé další služby pro turisty i obyvatele, včetně lékařského střediska a školy. V El Gouna bylo vybudováno také golfové hřiště s 18 jamkami.

Letovisko zabírá 10 kilometrů pobřeží, ale navíc je protkáno sítí umělých kanálů a lagun propojených s mořem, takže mnoho domků leží u pláže, i když jsou vlastně už ve vnitrozemí. Voda je tady prostě viditelná a přístupná na mnoha místech. To je zároveň znamením faktu, že resort El Gouna je oblíben zejména vyznavači různých vodních sportů, například windsurfingu, kitesurfingu (jízdy na surfu za tažným padákem/drakem), vodního lyžování a dalších příbuzných odrůd, a samozřejmě rovněž šnorchlování a potápění. Pro ty, kteří se chtějí jen tak povalovat, jsou k dispozici dvě hlavní pláže (Zeytuna a Mangroovy).

Když jsme u vody, musí tady být i přístav. Ano, jsou tu dokonce dva - Abydos Marina a Abu Tig Marina na jižním konci města. Samozřejmě jde o přístavy pro menší lodě, především jachty.

Je vskutku poznat, že se jedná o spíše luxusnější, uměle vybudované letovisko určené speciálně pro turisty, takže zde neuvidíte ten pravý Egypt a jeho život. Kromě zaměstnanců tady fakticky nepotkáte „domorodce“. Pro někoho to může být nevýhoda, jiný bude naopak rád. Oproti jiným místům Egypta se v El Gouna ani příliš nesetkáte s dotěrnými a otravnými prodavači všeho možného, obchodníci jsou umírnění a rovněž požadavky na bakšiš za nejrůznější „služby“ jsou velmi řídké. Město je čisté a upravené, oblast ke všemu vyniká stabilním a příjemným počasím prakticky po celý rok.

Za to všechno ovšem zaplatíte, a to doslova. Ceny v El Gouna jsou obecně vyšší než třeba v nedaleké Hurghadě či na jiných „lidovějších“ místech země.

Pokud se rozhodnete navštívit proslulá historicky zajímavá místa Egypta, není problém. Pro představu vzdáleností, do Luxoru je to odsud zhruba 300 km na jih, do Káhiry pak 430 kilometrů přibližně opačným směrem. Cestovní kanceláře pořádají do většiny zajímavých lokalit zájezdy, můžete si také pronajmout auto. Tímto způsobem se dá spojit potápění, slunění, návštěva památek i nahlédnutí do života Egypťanů.

- mih -

Předchozí články z Egypta:
Potápění v Rudém moři
Žlutou poloponorkou za krásami Rudého moře
Taba
Káhira - mešita sultána Hassana
Káhira - muzeum islámského umění

Článek byl zobrazen 13 603 krát.

Kontextová reklama

  • ALL INCLUSIVE Tunisko za 8000 Kč?

    Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dospělé osoby.
  • Hurghada za fantastickou cenu od 6000 Kč

    Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. Vyberte si z široké nabídky resortů v této destinaci.
  • Dominikánská republika - dovolená v Karibiku za 20 tisíc

    Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.
  • Do Egypta za super cenu

    Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. Egyptské pyramidy, starověké chrámy, plavba po řece Nil, all inclusive dovolené s potápěním nebo šnorchlováním mezi úchvatnými korály Rudého moře. U nás najdete vše.
  • Turecko od 5000 Kč!

    Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů.
 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

DO EGYPTA ZA SUPER CENU
Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. 


TURECKO OD 5000 Kč!
Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů. 


HURGHADA ZA FANTASTICKOU CENU OD 6000 Kč
Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. 


ALL INCLUSIVE TUNISKO ZA 8000 Kč? 
Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dopělé osoby. 


OMÁN LETECKY SE SNÍDANÍ OD 8500 Kč
Objevte krásu exotického Ománu za bezkonkurenční ceny. Omán nabízí všechno, na co si jen vzpomenete.
 

DOMINIKÁNSKÁ REPUBLIKA - DOVOLENÁ V KARIBIKU ZA 20 TISÍC
Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.  

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Turecko | Řecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko