Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Údolí králů a Údolí královen

Na první pohled byste asi neřekli, že tato pustá skalnatá krajina s vyprahlými údolími ukrývá jedno z nejbohatších archeologických nalezišť na světě. Právě zde byli totiž pohřbívání snad všichni faraoni a královny žijící v období nejslavnějších staroegyptských dějin.

Tato pohřebiště se nachází nedaleko Luxoru, na místě, kde v minulosti stávalo starověké město Théby a jsou poměrně špatně přístupná. Také proto se staly vhodným místem pro poslední odpočinek faraónů 18. až 20. dynastie. Údolí králů je situováno pod vrcholkem hory El-Quorn a je rozděleno na Východní údolí a Západní údolí. Většina nejdůležitějších hrobek se nachází ve Východním údolí, které je přístupné veřejnosti. Tradici pohřbívání v těchto místech s největší pravděpodobností zavedl Ahmos, který byl prvním panovníkem18. dynastie. Poslední hrob zase údajně patří Ramessovi XI.

Hrobka každého panovníka byla od podlahy až po strop vyzdobena tajemnými výjevy z říše posmrtného života. Hrobky měly dlouhou sestupnou chodbu, která ústila do předsíně nebo několika síní podepřených sloupy a končila pohřební komorou. I když byla každá hrobka jiná, všechny měly společné rysy. Podzemní pohřební komory navíc překypovaly mnoha poklady až do té doby, než byly ve starověku vyloupeny. Přitom staří Egypťané doufali, že takto budou mumifikovaná těla panovníků zachována navěky. Mnoho nadšených archeologů však ještě dnes doufá, že je někde ukryta další tajemná komora čekající na odhalení.

Kromě cenností ve formě šperků a amuletů byly do hrobů dávány také svitky papyru, nábytek, sochy i miniaturní sošky s podobou krále. Všechny tyto předměty sloužily k tomu, aby bylo zesnulému poskytnuto stejné pohodlí a luxus na jaký byl zvyklý za života. I když se starověcí architekti snažili hrobky ochránit, byly opakovaně drancovány vykradači hrobů. Když zde na počátku 19. století začali působit archeologové, bylo ukradeno snad vše, co se dalo odnést.

Jedním z velkých vítězství byl však nález Howarda Cartera, který archeology utvrdil v tom, že se vykradači nedostali všude. Carterovi se podařilo 4. listopadu 1922 odkrýt hrobku faraona Tutanchamona, která je dnes jedním z největších lákadel oblasti. Tato šťastná náhoda dala vědcům naději, že je možné objevit ještě další ukryté královské hroby. I když není Tutanchamonova hrobka nijak veliká, stala se jakýmsi symbolem Údolí králů a každý z návštěvníků směřuje nejdříve právě sem. Poklady, které byly v hrobce objeveny, jsou dnes umístěny v Egyptském muzeu v Káhiře. Bylo jich tolik, že Carterovi trvalo dobrých deset let, než je stačil všechny zaevidovat a přemístit. S objevem hrobky propukla doslova mánie spojená s Tutanchamonem, proto musel archeolog čelit velkému zájmu médií a odolávat nekonečnému proudu zvědavých návštěvníků. Carter si však byl vědom, že objevil hrobku jen velmi mladého krále a nechtěl si snad ani představovat, co by mohly obsahovat nedotčené hrobky slavných faraonů Ramesse II. nebo Amenhotepa III., kdyby je dříve nenašli vykradači hrobů.

V Údolí králů se nachází velké množství hrobek, proto není možné je všechny popsat. Celkem zde bylo zatím objeveno přes 62 hrobek, z nichž pouze 24 je královských, některé byly navíc vyhloubeny až 100 metrů hluboko uvnitř skal. Mezi ty nejzajímavější však patří hrobka Tuthmose III., který byl jedním z největších egyptských faraonů. Nachází se na konci údolí a je velmi špatně přístupná, jelikož je její vchod umístěn cca 30 metrů nad zemí. Podobná je také hrobka Amenhotepa II., která má stejná půdorys, akorát je o něco větší. Byla objevena Francouzi v roce 1898. Mumie panovníka byla roku 1928 převezena do Káhirského muzea. Nejdelší, nejhlubší a nejbohatěji vyzdobenou hrobkou je hrobka Sethiho I., která byla objevena v roce 1817 slavným egyptologem Belzonim. V rozlehlé spleti komor a chodeb Belzoni objevil prázdný alabastrový sarkofág vypracovaný tak precizně, že byl téměř průhledný. V dnešní době dominuje muzeu sira Johna Soanea v Londýně. K dalším významným pohřebištím patří hrobka Tuthmose IV., Haremheba, Merenptaha, Ramesse III., Ramesse IV., Ramesse VI. či Ramesse IX.

V jižní části Thébské nekropole se asi 1,5 kilometru jihozápadně od Údolí králů nachází Údolí královen, které se ve starověku nazývalo „Ta set neferu“, což by se dalo přeložit jako „Místo krásy“. Slouží totiž jako místo posledního odpočinku pro královské nevěsty, prince, princezny a členy královského dvora. Celkově se ve zdejších skalách nachází přes 75 skalních hrobek, ale veřejnosti je zpřístupněno jen několik z nich. Egypťané v Údolí Královen vystavěli množství hrobek, např. hrobky synů Ramesse III. které jsou podobné těm v Údolí králů nebo hrobku královny Titi. Dále zde naleznete také množství hrobek královských manželek, z nichž nejvýznamnější je hrobka královny Nefertari. Tato hrobka se stala dominantou celého Západního břehu a je považována za nejúžasnější hrobku v celém Egyptě.

Aby nebyla porušena nádherná a velmi dobře zachovalá výzdoba, musela být zavedena jistá opatření. Lidský dech totiž v interiéru způsobuje vyšší vlhkost, což vede ke krystalizaci solí a následnému poškození omítky. Počet návštěvníků je tak omezen na 150 za den, s maximálním počtem 10 najednou. Každý z návštěvníků může v hrobce zůstat pouhých 10 minut. I když se za vstup do hrobky platí mimořádně vysoké vstupné (asi 25 euro) je poptávka po vstupenkách stále vysoká. Nefertari byla manželkou Ramesse II., který ji tak miloval, že jí v Abú Simbelu zasvětil dokonce i chrám. A přestože se v té době královny zobrazovaly pouze do výše faraonových kolen, je královna Nefertari zvěčněna monumentálními sochami.

Hrobka byla v roce 1992 restaurována a díky tomu mají vnitřní malby tak zářivé barvy. Královnin sarkofág vyrobený z růžové žuly byl původně umístěn uprostřed pohřební komory. Když hrobku v roce 1904 objevili archeologové, našli z něj už jen úlomky, protože byla hrobka již ve starověku kompletně vypleněna vykradači hrobů. I přesto si s trochou fantazie můžete domyslet, jak asi původně vypadala hrobka, kterou jako vyznání lásky nechal vybudovat mocný faraon Remesse II. pro svou krásnou ženu Nefertari.

Autor: Jana Přibylová 

Další články z Egypta:
Egypt - oblíbené výlety z pobřeží  
Potápění v Rudém moři 
Egyptské muzeum opatruje dědictví faraonů 
Údolí králů a Údolí královen 
Safaga - podmořský ráj potápěčů

Článek byl zobrazen 28 146 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

DO EGYPTA ZA SUPER CENU
Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. 


TURECKO OD 5000 Kč!
Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů. 


HURGHADA ZA FANTASTICKOU CENU OD 6000 Kč
Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. 


ALL INCLUSIVE TUNISKO ZA 8000 Kč? 
Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dopělé osoby. 


OMÁN LETECKY SE SNÍDANÍ OD 8500 Kč
Objevte krásu exotického Ománu za bezkonkurenční ceny. Omán nabízí všechno, na co si jen vzpomenete.
 

DOMINIKÁNSKÁ REPUBLIKA - DOVOLENÁ V KARIBIKU ZA 20 TISÍC
Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.  

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Turecko | Řecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko