Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Káhira - Muzeum islámského umění

Islámská část Káhiry připomíná prostředí pohádek Tisíce a jedné noci. Nachází se zde celá řada památek. Při své procházce potkáte mnoho krásných mešit, narazíte na osmanské domy, ale určitě byste neměli vynechat návštěvu Muzea islámského umění.

Toto muzeum má mnoho unikátních exponátů z historie středověkého Egypta. Základ sbírek tvoří artefakty z káhirských mešit a monumentů, které byly shromážděny a do roku 1902 uloženy v mešitě Al-Hakim. Důvodem založení muzea v přízemí budovy Národní knihovny byla především ochrana vzácných kusů před evropskými hledači pokladů. Samotná budova muzea je renesancí mamlúckých architektonických stylů.

Návštěva muzea opravdu stojí za to. Jedinečnou sbírku islámského umění tvoří díla z nejrůznějších epoch a oblastí. Jednotlivé předměty pocházejí od dob prvopočátku islámu v Egyptě až po současnost. Původ mnoha vystavovaných předmětů je však neznámý. Muslimové mají podle zásad koránu zapovězeno zobrazovat osoby a zvířata. Proto se v jejich umění vyvinulo mimořádné mistrovství ve fantastických vzorech ze dřeva, skla, kovu, kamenů a keramiky. Nenajdete tu žádné obrazy a sochy, ale obdivovat můžete umění arabské kaligrafie a nádherně vyvedené geometrické tvary na různých artefaktech.

Sbírky obsahují ukázky řezbářských prací, perské rukopisy, koberce, miniatury a mnoho keramických předmětů, textilií, knih a zbraní. Jsou zde vystaveny také lampy do mešit a mramorové fontány z domů a paláců starého islámského města. Při prohlídce muzea objevíte také několik dalších síní s kovotepeckými exponáty a dále paletu keramických dlaždic většinou arménského, íránského a tureckého původu. Egypťané neměli zdobení keramickými obklady ve zvyku. Preferovali spíše intarzie z kamene a mramoru, který se těžil v kamenolomech jižně od Káhiry.

V orientaci na jaké poklady se zaměřit dříve, určitě pomůže obrazový a zvukový průvodce. Popisky exponátů v muzeu jsou totiž velmi skoupé. Sbírky jsou aranžovány spíše typově a nelze z nich rozpoznat časovou posloupnost. Vůbec pak nesejde na tom, kterou část expozice si k prohlídce vyberete jako první.

Jeden z dominantních exponátů si však rozhodně nenechte ujít. Jde o mimořádně krásnou a velkou žaluzii s názvem mašarabíja. Tento typ žaluzie byl pro zdejší klimatické poměry praktickou alternativou skla. Žaluzie se skládá z mnoha malých kousků jednotlivě tvarovaných dřev. Skladba žaluzie umožňovala aktivní proudění vzduchu a propouštěla jen část slunečních paprsků. Až do 19. století měly domy zámožnějších obyvatel Káhiry okna v tomto stylu.

Cenné jsou také fresky a keramika z dob Fátimovců či nadvlády Mamluků. Fátimovská dynastie vládla v Egyptě od poloviny 10. do 12. století. Fátimovci patřili k minoritní větvi islámu a vynikali v malbách miniatur. Několik z nich je vystaveno v expozici knih. Při dalším prozkoumávání muzea se dostanete do síní s exponáty z mamlúckého období včetně soupravy oken se skleněnými vitrážemi a objevíte další fontány, které někdy bývají hlídači muzea hezky nasvíceny.

Toto výjimečné muzeum se nachází jen 20 minut chůze východním směrem od náměstí Tahrir. Je otevřeno každý den mimo pátek a do budovy muzea se návštěvníci dostanou přes zahrádku z ulice Port Said.

-ar-

Další články z Egypta:
Káhira - Mešita Ibn Tulún

Káhira - Citadela byla symbolem egyptské moci
Gezira je zelená oáza Káhiry

Článek byl zobrazen 8 584 krát.

Kontextová reklama

  • Hurghada za fantastickou cenu od 6000 Kč

    Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. Vyberte si z široké nabídky resortů v této destinaci.
  • ALL INCLUSIVE Tunisko za 8000 Kč?

    Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dospělé osoby.
  • Dominikánská republika - dovolená v Karibiku za 20 tisíc

    Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.
  • Do Egypta za super cenu

    Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. Egyptské pyramidy, starověké chrámy, plavba po řece Nil, all inclusive dovolené s potápěním nebo šnorchlováním mezi úchvatnými korály Rudého moře. U nás najdete vše.
  • Turecko od 5000 Kč!

    Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů.
 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

DO EGYPTA ZA SUPER CENU
Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. 


TURECKO OD 5000 Kč!
Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů. 


HURGHADA ZA FANTASTICKOU CENU OD 6000 Kč
Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. 


ALL INCLUSIVE TUNISKO ZA 8000 Kč? 
Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dopělé osoby. 


OMÁN LETECKY SE SNÍDANÍ OD 8500 Kč
Objevte krásu exotického Ománu za bezkonkurenční ceny. Omán nabízí všechno, na co si jen vzpomenete.
 

DOMINIKÁNSKÁ REPUBLIKA - DOVOLENÁ V KARIBIKU ZA 20 TISÍC
Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.  

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Turecko | Řecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko