Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Káhira - Mešita Ibn Tulún

Jedna z nejstarších a největších egyptských mešit byla postavena kolem roku 876 n. l. Starobylá mešita z nepálených cihel se nachází v islámské Káhiře asi půl kilometru západně od Citadely. Nádvoří mešity pojme v čase modliteb téměř celé mužské osazenstvo z širokého okolí. Punc výjimečnosti ji dodává spirálovitý minaret.

Ibn Tulún je mistrovské a harmonicky vyvážené umělecké dílo islámského stavitelství. Mešitu s otevřeným nádvořím a s minaretem, jenž má schodiště z vnější strany, nechal postavit sultán Amed Ibn Tulún. Za jeho vlády v letech 868 až 883 n. l. se mešita Ibn-Tulún stala centrem Káhiry. Na pamětní dece se uvádí, že pro modlitby byla mešita otevřena v květnu 879.

Mešita je obklopena vnitřní a vnější zdí se zdobeným cimbuřím. Uprostřed velkého nádvoří je kopulí zastřešená kašna, která sloužila k rituálnímu omývání. Ochoz, ležící mezi těmito zdmi sloužil věřícím lidem jako prostor k vnitřní očistě a místo, kde se zbavovali každodenních hříchů. Je zde i 40 m vysoká věž minaretu.


Foto: Kristina

Sultán Ahmed Ibn Tulún byl do Káhiry vyslán v devátém století bagdádským kalifem, aby se zde stal správcem Egypta. Sultán věrně plnil služby, ale zároveň během své vlády stihl založit minidynastii, která panovala Egyptu po tři generace. Využil totiž značné vzdálenosti Káhiry od Bagdádu a vytvořil téměř nezávislý stát, který přestal kalifovi odvádět povinné dávky. Z ulitých peněz vystavěl sultán a jeho rodina paláce a nádherné zahrady.

Celá nádhera tulúnidského dědictví však vzala za své a vše bylo téměř zničeno při opětovném dobytí Egypta Bagdádem. Jediné, co přetrvalo, byla právě tato mešita, neboť to byla stavba zasvěcená bohu. Její stavba není podobná žádné egyptské stavbě a dokládá Tulúnův irácký původ. Celkově mešita okouzluje svou velikostí a jednoduchou výzdobou.

Irácký vzor nezapře především spirálovitý minaret a dalším znakem je i vnější ohrazený areál, který je v Egyptě ojedinělý. Ohrazený areál působil jako ochranný prostor, který odděloval venkovní svět v uctivé vzdálenosti od místa modliteb. To mělo význam v Iráku. V obchodně zaměřené Káhiře to bylo jinak. Vnější areál byl využíván jako bazar a stánky z něj zmizely až v 19. století.

Schodiště vede přímo do mešity, v jejímž předsálí bývají připraveny návleky na boty. Jsou tu proto, aby se zabránilo zašpinění koberců, na kterých se při modlitbách klečí. Půdorys mešity je čtvercový, uvnitř je rozlehlé centrální nádvoří a ze všech čtyř stran jsou stínící arkády. Na třech stranách jsou vždy dvě haly, na straně obrácené směrem na Mekku je pět hal sloužících jako prostor pro modlitbu.

K minaretu se návštěvníci dostanou z vnějšího areálu. Z vršku zvláštně otevřeného minaretu se nabízí krásný výhled na mešitu a její uspořádání. Z tohoto místa je také dobře vidět směrem na východ výraznou siluetu mešity Muhammada Aliho na Citadele.

Neméně zajímavé je sousední muzeum Gayera Andersona, které je pojmenováno po britském důstojníkovi Gayerovi Andersonovi, který se kromě služby v Egyptě také pilně věnoval sbírkám starožitností. Muzeum tvoří dva domy z 16. století spojené krytým mostem a nádvoří. Jedna z místních legend vypráví o tom, že právě z tohoto nádvoří vede průchod do působiště sultána Vatavita – pána netopýrů a podsvětí. Během více než deseti let Gayer do prostor domů umístil velkou a hlavně pestrou sbírku obrazů, sošek, drobných faraonských starožitností a kmenových artefaktů. Pro milovníky orientálního umění je toto muzeum naprostou fantazií.

-ar-

Další články z Egypta:
Káhira - Citadela byla symbolem egyptské moci
Gezira je zelená oáza Káhiry
Egyptské muzeum opatruje dědictví faraonů

Článek byl zobrazen 6 533 krát.

Kontextová reklama

  • Turecko od 5000 Kč!

    Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů.
  • Omán letecky se snídaní od 8500 Kč

    Objevte krásu exotického Ománu za bezkonkurenční ceny. Omán nabízí všechno, na co si jen vzpomenete.
  • ALL INCLUSIVE Tunisko za 8000 Kč?

    Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dospělé osoby.
  • Do Egypta za super cenu

    Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. Egyptské pyramidy, starověké chrámy, plavba po řece Nil, all inclusive dovolené s potápěním nebo šnorchlováním mezi úchvatnými korály Rudého moře. U nás najdete vše.
  • Hurghada za fantastickou cenu od 6000 Kč

    Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. Vyberte si z široké nabídky resortů v této destinaci.
 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

DO EGYPTA ZA SUPER CENU
Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. 


TURECKO OD 5000 Kč!
Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů. 


HURGHADA ZA FANTASTICKOU CENU OD 6000 Kč
Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. 


ALL INCLUSIVE TUNISKO ZA 8000 Kč? 
Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dopělé osoby. 


OMÁN LETECKY SE SNÍDANÍ OD 8500 Kč
Objevte krásu exotického Ománu za bezkonkurenční ceny. Omán nabízí všechno, na co si jen vzpomenete.
 

DOMINIKÁNSKÁ REPUBLIKA - DOVOLENÁ V KARIBIKU ZA 20 TISÍC
Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.  

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Turecko | Řecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko