Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Dovolená v Egyptě v době nepokojů

Dovolená v Egyptě – ano nebo ne? Tuhle otázku možná v posledních dnech řeší řada z vás. Vzhledem k trvajícím nepokojům a nestabilní politické situaci v zemi poptávka po zájezdech k Rudému moři výrazně klesá, ale již zakoupené zájezdy čeští turisté neruší. Nemají důvod - podle odborníků je totiž cesta do egyptských přímořských letovisek stále bezpečná.

Během protivládních demonstrací souvisejících se svržením prezidenta Muhammada Mursího došlo v Egyptě již k mnoha násilným střetům, při nichž bylo zraněno a dokonce i zabito již několik desítek lidí. Politická a sociálně-ekonomická situace v zemi tak není stabilní, demonstrace a protesty nadále pokračují. Během nich dochází k rabování a násilnostem. Nejdivočejší je situace ve velkých egyptských městech, jako je metropole Káhira, ale také Alexandrie či Luxor.

v egyptských letoviscích je zatím bezpečno
Foto: v egyptských letoviscích je zatím bezpečno, mimo letoviska ale raději necestujte

Pokud tedy patříte k těm, kdo mají již dlouho dopředu zaplacenou dovolenou v Egyptě, ale teď řešíte, jestli vůbec má cenu tam vycestovat, pak nepropadejte panice. Odpověď zní „ano“ – záleží ovšem, kam máte namířeno. Přímořská letoviska jsou naprosto bezpečná a je možné v nich prožít normální dovolenou beze strachu a jakýchkoliv komplikací. Jsou však destinace, kam Ministerstvo zahraničních věcí ČR cestovat výrazně nedoporučuje. Jde především o lokality jako:

- severní část Sinajského poloostrova včetně oblíbeného letoviska Taba
- Káhira
- Alexandrie
- Suez
- Luxor
- Port Saíd
- demonstrace a sociální nepokoje nelze vyloučit ani v dalších větších městech

V případě, že jste měli naplánovanou dovolenou právě v některé z těchto rizikových oblastí, je lepší dovolenou přeložit či úplně zrušit (je třeba počítat se stornopoplatky). Přestože jsou všechna zmiňovaná místa turistům přístupná, nedoporučuje se sem jezdit. V nadcházejících dnech by mohlo dokonce dojít k zákazu vstupu turistům a k odřeknutí možnosti pobytu – to platí zejména pro Káhiru, která je v současnosti nejnebezpečnější. Cestovní kanceláře už omezily či zcela zrušily nabídku fakultativních výletů do zmiňovaných míst. Jestliže tedy máte rezervovanou a zaplacenou dovolenou v Egyptě v některé z těchto nebezpečných destinací, můžete zažádat o vrácení peněz, vyžádat si udělení náhradního termínu, případně požadovat zařízení dovolené v jiné, bezpečné lokalitě.

Události posledních dní však nemají žádný vliv na život v letoviscích u Rudého moře. V hotelových resortech a turistických oblastech, jako jsou například Marsa Alam, Hurghada nebo Sharm el Sheikh, panuje naprostý klid. Není tedy důvod, aby čeští turisté své plánované dovolené v Egyptě rušili. Je však třeba dbát zvýšené opatrnosti a vyhýbat se veřejným shromážděním. Nedoporučují se ani soukromé individuální cesty mimo letoviska, možná je pouze organizovaná turistika s delegátem cestovní kanceláře. Jestliže se však turisté pohybují v přímořských letoviscích, nemusí mít o svou bezpečnost obavy. Pokud jste se tedy také nenechali zastrašit a jste rozhodnutí některé z egyptských přímořských letovisek navštívit, jistě budete se svou dovolenou spokojeni. 

Dění v Egyptě se výrazně odráží na cenách zájezdů. Aby byl zachován turistický ruch v této zemi, jsou cestovatelé lákáni někdy i na poloviční ceny dovolených. I když většina Čechů své zájezdy k egyptskému moři neruší, další zájezdy do Egypta se příliš neprodávají. Cestovní kanceláře zaznamenaly několikaprocentní pokles poptávky českých turistů vycestovat do některého z egyptských letovisek. Při výběru aktuálních zájezdů lidé preferují raději jiné země. Jako vhodnou alternativu k Egyptu si většina z nich vybírá především levnější Bulharsko. Egypt se vždy držel na předních příčkách mezi nejprodávanějšími letními destinacemi, nyní však klesl až na 8. místo. A jeho popularita stále prudce klesá. Zatímco zmiňované Bulharsko se vyhouplo hned na druhou příčku v návštěvnosti a zařadilo se tak hned za Řecko.

- jap - 

Další články z Egypta:
Zpívající Memnónovy kolosy
Tutanchamonova hrobka – objev, který vyvolal šílenství
Velká sfinga v Gíze
Návštěva beduínů v oáze Feiran
Údolí králů a Údolí královen

Článek byl zobrazen 11 559 krát.

Kontextová reklama

  • Hurghada za fantastickou cenu od 6000 Kč

    Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. Vyberte si z široké nabídky resortů v této destinaci.
  • ALL INCLUSIVE Tunisko za 8000 Kč?

    Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dospělé osoby.
  • Omán letecky se snídaní od 8500 Kč

    Objevte krásu exotického Ománu za bezkonkurenční ceny. Omán nabízí všechno, na co si jen vzpomenete.
  • Do Egypta za super cenu

    Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. Egyptské pyramidy, starověké chrámy, plavba po řece Nil, all inclusive dovolené s potápěním nebo šnorchlováním mezi úchvatnými korály Rudého moře. U nás najdete vše.
  • Dominikánská republika - dovolená v Karibiku za 20 tisíc

    Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.
 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

DO EGYPTA ZA SUPER CENU
Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. 


TURECKO OD 5000 Kč!
Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů. 


HURGHADA ZA FANTASTICKOU CENU OD 6000 Kč
Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. 


ALL INCLUSIVE TUNISKO ZA 8000 Kč? 
Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dopělé osoby. 


OMÁN LETECKY SE SNÍDANÍ OD 8500 Kč
Objevte krásu exotického Ománu za bezkonkurenční ceny. Omán nabízí všechno, na co si jen vzpomenete.
 

DOMINIKÁNSKÁ REPUBLIKA - DOVOLENÁ V KARIBIKU ZA 20 TISÍC
Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.  

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Turecko | Řecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko