Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Káhira - život ve Městě mrtvých

Káhira, živoucí hlavní město Egypta a zároveň nejlidnatější město afrického kontinentu, nepochybně skýtá mnoho zajímavostí ke zhlédnutí. Jednou z nich je také oblast s poněkud hrůzu nahánějícím názvem: Město mrtvých.

Pokud byste však čekali místo se stísněnou atmosférou, plné hrobek a posmrtného klidu, budete asi zklamáni. Tedy, hrobky tady opravdu jsou, dokonce jde o jeden z největších hřbitovů celého islámského světa. Mrtví tu proto odpočívají samozřejmě také. Přesto ale patří Město mrtvých mezi nečekaně živé části Káhiry. Jak je to možné?

První lidé tu začali bydlet už ve středověku. Tehdy to však byli jen ojedinělí poutníci a také strážci. Později se sem začaly stěhovat vdovy s dětmi, aby byly poblíž svých zesnulých manželů. S nekontrolovaným růstem města, neustále zápasícího s nedostatkem prostoru, se pak pohřebiště stalo útočištěm přívalu chudých, kterých se tady usazovalo stále více v naději na lepší živobytí. Dnes tu žije kolem 350 tisíc lidí.

Město mrtvých leží na úpatí pahorku al-Mukattam, v jihovýchodním cípu Káhiry, a je dlouhé asi 6 kilometrů. Je to zvláštní místo. Mrtví mezi živými, jednoduché hroby chudých i nádherné hrobky sultánů a vysokých hodnostářů mezi domy, obchůdky, dílnami, kupolemi a minarety. Právě obyčejné hrobky v podobě garáže s malou místností se staly domovem nově příchozích. V posledních letech se tady dokonce zavádí rozvody vody a elektřiny. Občas jsou vidět televizní antény, v bezprostřední blízkosti hrobů vede rušná ulice, kudy projíždějí autobusy a auta.

Nejkrásnější stavbou Mrtvého města je zřejmě Kájtbájova mešita, která současně představuje jeden z vrcholů islámské architektury v Káhiře. Dříve byla součástí mnohem většího komplexu, kam patřil i klášter dervišů s ubytovnami pro členy sekty a personál. Mezi jednoduchými hroby vynikají také mauzoleum sultána Muhammada Alího se zdobenými mramorovými sarkofágy jeho příbuzných, mauzoleum sultána Barkúka z roku 1411 s minaretem s pěkným výhledem, nebo mauzoleum imáma aš-Šafiího z roku 1211. Posledně jmenovaná krásná kupolovitá stavba je dodnes významným poutním místem, neboť tento imám je stále ve velké vážnosti jakožto zakladatel jedné ze čtyř ortodoxních škol islámského práva.

Ve všech těchto budovách se setkáte s nádhernou výzdobou - ornamentálními mramorovými podlahami, intarziemi, rostlinnými motivy, geometrickými vzory, dokonalými kopulemi, barevnými skleněnými okny či se zlatými mozaikami. Zkrátka, klasický orient se vším všudy, jako z Pohádek tisíce a jedné noci.

Město mrtvých nepatří zrovna k typickým turistickým cílům v Káhiře. Přesto je místem zajímavým. Prolíná se tady život a smrt, bohatství a bída, okázalá nádhera s ošuntělostí. A připomíná nám pomíjivost našeho světa.

Autor: Michal Hamšík

Článek byl zobrazen 15 172 krát.

Kontextová reklama

  • ALL INCLUSIVE Tunisko za 8000 Kč?

    Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dospělé osoby.
  • Dominikánská republika - dovolená v Karibiku za 20 tisíc

    Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.
  • Hurghada za fantastickou cenu od 6000 Kč

    Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. Vyberte si z široké nabídky resortů v této destinaci.
  • Do Egypta za super cenu

    Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. Egyptské pyramidy, starověké chrámy, plavba po řece Nil, all inclusive dovolené s potápěním nebo šnorchlováním mezi úchvatnými korály Rudého moře. U nás najdete vše.
  • Turecko od 5000 Kč!

    Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů.
 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

DO EGYPTA ZA SUPER CENU
Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. 


TURECKO OD 5000 Kč!
Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů. 


HURGHADA ZA FANTASTICKOU CENU OD 6000 Kč
Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. 


ALL INCLUSIVE TUNISKO ZA 8000 Kč? 
Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dopělé osoby. 


OMÁN LETECKY SE SNÍDANÍ OD 8500 Kč
Objevte krásu exotického Ománu za bezkonkurenční ceny. Omán nabízí všechno, na co si jen vzpomenete.
 

DOMINIKÁNSKÁ REPUBLIKA - DOVOLENÁ V KARIBIKU ZA 20 TISÍC
Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.  

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Turecko | Řecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko