Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Svatá země

Pod názvem Svatá země si mnoho lidí jistě vybaví Izrael, ale toto označení pod sebe kromě celého území Izraele zahrnuje také palestinské autonomní oblasti, část Jordánska a Egypta. Srdcem Svaté země je ovšem starobylé izraelské město Jeruzalém, jehož historie sahá více než 3000 let zpět do minulosti.

Hranice území Svaté země se táhnou od Středozemního moře směrem do vnitrozemí přes jordánské pouště a od Genezaretského jezera na severu až k jižnímu výběžku Sinajského poloostrova. Svatá země se tak rozkládá na křižovatce tří kontinentů – Afriky, Asie a Evropy. Díky své poloze je místem, kde se střetávají také tři různá náboženství světa – křesťanství, judaismus a islám. Nepřijíždějí sem však jen zbožní poutníci, ale i obyčejní turisté z celého světa. Pestrá je také mozaika národů, které území obývají. Kromě Židů a Arabů zde vedle sebe žijí různé menšinové skupiny, jako třeba drúzové, což jsou příslušníci záhadné muslimské sekty, nebo Samaritáni, kteří hovoří arabsky, ale jejich modlitby probíhají v hebrejštině. Málokde jinde na světě se setkáte s tak podivuhodnou různorodostí historie a kultury.


Foto: Jeruzalém  Autor: Fr. Bessonnet

I když území Svaté země není, co se týče rozlohy nijak veliké, přibližně 2000 let ovlivňoval tento úzký pás země světovou kulturu. Jak se do světa rozšiřovala tři zmiňovaná monoteistická náboženství, rostl i duchovní význam Svaté země – obzvláště pak Jeruzaléma jakožto jejího centra.  Za to, co dnes o Svaté zemi víme, vděčíme Jerichu nacházejícímu se severně od Mrtvého moře. Zdejší vykopávky odkryly řadu sídlišť pocházejících z doby kolem roku 10 000 před Kristem. Ve třetím tisíciletí před Kristem vznikla v pobřežních rovinách stálá kultura zvaná kenaanská, která se udržela dvě století. Zanikla až příchodem dvou nových kmenů. Prvním byli nájezdníci zvaní Pelištejci, po nichž dostal region název Palestina, neboli „země Pelištejců“. Dalšími byly hebrejské kmeny, které se následně spojily v politickou entitu zvanou Izrael.


Foto: Tel Aviv   Autor: David Poe

Hebrejci nakonec Palestinu ovládli a došlo k vytvoření jednotného království, jehož prvním panovníkem se stal Saul. Jeho následníky byli David a Šalamoun, kteří položili základy židovského národa. Podle Bible to byl právě David, který dobyl Jeruzalém a prohlásil jej za hlavní město Izraelců. Král Šalomoun poté ve městě nechal postavit první židovský chrám. Svatá země je dnes územím, které je neodmyslitelně spjato s životem a také smrtí Ježíše Krista. Epizody provázející jeho život, tak jak jsou popsány v evangeliích, se odehrály na poměrně nevelkém území. Ježíš se narodil v Betlémě, vyrůstal v Nazaretu, pokřtěn byl v řece Jordán nedaleko Jericha a většinu svých skutků vykonal na březích Genezaretského jezera. Tam také kázal, vyprávěl podobenství a činil zázraky. Místem, kde byl nakonec ukřižován, kde vstal z mrtvých a vstoupil do nebe, se stal Jeruzalém. Jelikož místa jako Jeruzalém nebo Jericho existují dodnes, stala se zdrojem archeologických důkazů potvrzujících některé příběhy ze Starého zákona.

(
Foto: Ammán  Autor: premasagar

K nejnavštěvovanějším místům ve Svaté zemi patří Jeruzalém, Galilea a hora Sinaj, ale také řada kostelů, klášterů a mešit. Nejde však jen o stavební památky, oblast je lákavá rovněž svými přírodními krásami. Najdete zde jak pouštní krajinu, tak i svěží zeleň a bělostné pláže pobřeží Středozemního a Rudého moře. Svatá země je překrásným koutem naší planety a není nutné dopodrobna znát dějiny, abychom dokázali její přednosti ocenit. Lokalita navíc nabízí turistům vynikající služby, komfortní ubytování a skvělé jídlo. Stačí se jen rozhodnout, kterou její část chcete navštívit.

V Jeruzalémě si můžete prohlédnout Staré město se základními kameny všech tří náboženství. Jde o židovskou Zeď nářků, křesťanskou křížovou cestu Ježíše Krista zvanou Via Dolorosa a chrám Božího hrobu. Nachází se zde také třetí nejposvátnější místo islámu Skalní chrám. K dalším významným místům patří třeba Olivová hora, z níž se naskýtá nádherný výhled na Staré město. Hora je již odpradávna pro obyvatele města posvátnou lokalitou. Seznámit se můžete také se současným židovským Jeruzalémem. Nabízí se prohlídka nového města zvaného Mea Šearim, Muzeum holocaustu Jad Vašem či pěší zóny Nachalat Šiv´á.


Foto: Petra  Autor: Chris Yunker

Od Jeruzaléma se velmi liší hlavní město Izraele, Tel Aviv rozkládající se na vrcholku hory s tisíciletou historií. Jde spíše o světské město s plážemi a středomořským přístavem. Prohlédnout si v Tel Avivu můžete Muzeum židovského národa nebo působivé Muzeum umění. Metropole je však vyhledávána návštěvníky také z mnohem prostších důvodů – skvěle se zde nakupuje a ani o zábavu zde není nouze. S Tel Avivem již pomalu splynul starobylý přístav Jaffa, který stojí za to navštívit. Směrem na sever se nachází další historický přístav Akko, který byl v minulosti silně poznamenán křižáckými výpravami. Dodnes však zůstal nejatraktivnějším starobylým městem této oblasti. Ve vnitrozemí se mezi zelenými kopci rozprostírá Genezaretské jezero, které je největší sladkovodní plochou v celé Svaté zemi.


Foto: přístav Jaffa   Autor: Alex

Během návštěvy Svaté země byste si neměli odepřít možnost vykoupat se ve slaných vodách Mrtvého moře. Většina návštěvníků míří do letoviska Ejn Gedi, kde je krásná široká pláž a také dostatek sladkovodních sprch, které vás následně zbaví všudypřítomné soli. V oblasti Ejn Gedi se rozkládá také přírodní rezervace porostlá bujnou vegetací, v níž se nachází hluboké rokle i vodopády. Úžasná je také nedaleká pevnost Masada, kterou vystavěl král Herodes Veliký.

V Jordánsku nesmíte vynechat hlavní město Ammán, jež se honosí četnými starověkými památkami z doby římské nadvlády. Z metropole se snadno dostanete ke zříceninám v Džaraši, což je jedno z nejzachovalejších římských měst na Středním východě. Dochovat se zde podařilo téměř úplné divadlo, které je dodnes během Jordánského festivalu využíváno. Pokud byste se vydali z Ammánu směrem na jih, dorazili byste do města Mádabá, které ukrývá jedinečnou mozaikovou mapu z byzantské doby. Většina turistů však navštěvuje Jordánsko kvůli skalnímu městu Petra. Toto legendární „Město růží“ je jednou z nejúžasnějších archeologických lokalit. Lákavá je rovněž pouštní krajina kolem vádí Rúm plná podivně tvarovaných pískovcových skalních věží.


Foto: Sinaj, klášter sv. Kateřiny   Autor: Ronald Woan

Turisté v hojném počtu míří na Sinaj také kvůli ohromujícím krásám podmořského světa. V Rudém moři se nachází obrovské korálové útesy, které poskytují domov pestrobarevným rybkám a řadě dalších mořských živočichů. Jde o jednu z nejlepších potápěčských lokalit na světě. Podél pobřeží Rudého moře vyrostla spousta letovisek, turisté zde tak najdou řadu příležitostí k ubytování i provozování vodních sportů. Ve vnitrozemí byl vystavěn klášter sv. Kateřiny, v němž od 6. století až dodnes žije komunita pravoslavných mnichů. Za klášterem se pak zvedá dominantní hora Sinaj, na níž se podle Bible setkal Mojžíš s Bohem a obdržel od něj desatero přikázání. Poutníci dnes stoupají po 3700 schodech na vrchol hory, kde se poté kochají východem slunce.

- jap -

Předchozí články z této oblasti:
Petra - tajemství ukryté v poušti
Jeruzalém - Křížová cesta
Izrael
Jordánsko
Mrtvé moře - živé moře
Potápění v Rudém moři

Článek byl zobrazen 21 164 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

DO EGYPTA ZA SUPER CENU
Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. 


TURECKO OD 5000 Kč!
Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů. 


HURGHADA ZA FANTASTICKOU CENU OD 6000 Kč
Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. 


ALL INCLUSIVE TUNISKO ZA 8000 Kč? 
Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dopělé osoby. 


OMÁN LETECKY SE SNÍDANÍ OD 8500 Kč
Objevte krásu exotického Ománu za bezkonkurenční ceny. Omán nabízí všechno, na co si jen vzpomenete.
 

DOMINIKÁNSKÁ REPUBLIKA - DOVOLENÁ V KARIBIKU ZA 20 TISÍC
Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.  

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Turecko | Řecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko