Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Egyptské muzeum - po stopách starého Egypta

Miliony návštěvníků Egypta míří každoročně k pyramidám v Gíze či jinde, ke hrobkám v Údolí králů, do Luxoru a Karnaku. Ale pokud jste milovníky starověkého Egypta a zvláště jeho historie, neměli byste si nechat ujít návštěvu Egyptského muzea, kde jsou shromážděny nálezy ze všech výše uvedených, ale i z řady jiných lokalit.

Muzeum se nachází na třídě Midan Tahir v egyptské metropoli Káhiře a uchovává jedinečnou sbírku staroegyptských kulturních a historických pokladů. Základ sbírek byl shromážděn v roce 1835, samotné muzeum pak bylo založeno roku 1858 francouzským badatelem Augustem Mariettem (1821 - 1881) a za dobu své existence nashromáždilo obrovské množství muzeálií. Ve více než 50 místnostech je k vidění přes 120 tisíc exponátů a jelikož většina z nich je vystavena, není prakticky možné vidět všechno. Jsou tu nádherné sochy, busty a stély všech velikostí, různé sfingy, sarkofágy a rakve, mumie faraónů, pohřební masky, šperky, nábytek, nádoby, pergameny, zbraně aj.

Do muzea se dostanete buď s organizovanou výpravou, což má tu výhodu, že máte většinou k dispozici česky mluvícího průvodce, nebo individuálně. Pokud si ovšem chcete vše důkladně prohlédnout, je druhá možnost určitě lepší. Skupinové prohlídky bývají totiž většinou poměrně rychlé, takže nemáte tolik času a už vůbec ne dostatek klidu. Dostanete se sem snadno, každý taxikář polohu muzea zná. Uvnitř se pak s trochou základních znalostí můžete pohybovat sami. Je však nutno znovu upozornit, že prostory jsou velmi rozlehlé a s výjimkou komnaty s královskými mumiemi (kam se platí zvláštní vstupné) tu není klimatizace.

Fotografovat se dá, ale jen za příplatek a výhradně bez blesku, filmovat pak můžete jen za ještě vyšší obnos. Ani jedno z toho však neplatí u zmíněných královských mumií, kde jsou veškeré záznamové přístroje zakázány a musíte je odložit u pokladny.

Jednou z největších atrakcí jsou nálezy z hrobu faraóna Tutanchamona. Ačkoliv nešlo o nějak zvlášť významného panovníka, který navíc zemřel v nízkém věku 20 let (pravděpodobně na infekci, ale vědci se na toto téma stále přou), stal se velmi slavným – paradoxně však až tisíce let po své smrti. Jeho hrobka je totiž jediná známá, která byla objevena nevykradená. Stalo se tak roku 1922, kdy ji v Údolí králů našel Howard Carter. Poklad z Tutanchamonova hrobu je vystaven v místnostech na galerii pravého křídla a v zadním příčném traktu. Z celkového množství 3 500 artefaktů je dnes v muzeu k vidění 1 700, včetně trůnu, sarkofágu a známé posmrtné masky o váze 225 kg. Samotné faraónovy ostatky však stále odpočívají na původním místě, v hrobce v Údolí králů.

Ale najdeme tady i jiné pozoruhodné věci. Tak třeba překrásná dioritová socha faraóna Rachefa, nalezená v Gíze poblíž Velké Sfingy, je mnohými považována za nejkrásnější egyptskou sochu všech dob. Mezi dalšími poklady jsou předměty z hrobu královny Hetepheres, z královských hrobů v Tanisu a mnohé další.

Okolí muzea zdobí nádherný park, kde roste mimo jiné i papyrus a lotos – symbolické rostliny faraónů.

Pokud opravdu chcete vidět a prostudovat maximum exponátů, nezbude vám nic jiného, než navštívit muzeum vícekrát.

Autor: Michal Hamšík

Článek byl zobrazen 7 464 krát.

Kontextová reklama

  • Dominikánská republika - dovolená v Karibiku za 20 tisíc

    Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.
  • ALL INCLUSIVE Tunisko za 8000 Kč?

    Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dospělé osoby.
  • Turecko od 5000 Kč!

    Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů.
  • Hurghada za fantastickou cenu od 6000 Kč

    Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. Vyberte si z široké nabídky resortů v této destinaci.
  • Do Egypta za super cenu

    Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. Egyptské pyramidy, starověké chrámy, plavba po řece Nil, all inclusive dovolené s potápěním nebo šnorchlováním mezi úchvatnými korály Rudého moře. U nás najdete vše.
 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

DO EGYPTA ZA SUPER CENU
Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. 


TURECKO OD 5000 Kč!
Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů. 


HURGHADA ZA FANTASTICKOU CENU OD 6000 Kč
Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. 


ALL INCLUSIVE TUNISKO ZA 8000 Kč? 
Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dopělé osoby. 


OMÁN LETECKY SE SNÍDANÍ OD 8500 Kč
Objevte krásu exotického Ománu za bezkonkurenční ceny. Omán nabízí všechno, na co si jen vzpomenete.
 

DOMINIKÁNSKÁ REPUBLIKA - DOVOLENÁ V KARIBIKU ZA 20 TISÍC
Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.  

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Turecko | Řecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko