Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Alexandrovo město

Alexandrie je místem, kde se současnost potkává s dlouhou a slavnou historií. Dnes je druhým největším městem Egypta (počet obyvatel se odhaduje kolem 5 milionů) a pravděpodobně nejvýznamnějším přístavem v zemi. Kromě obchodu a průmyslu láká rovněž mnoho turistů.

Ačkoliv Alexandrie zažila období největší slávy ve starověku, nemá mnoho společného s faraóny, pyramidami apod., jež si obvykle většina lidí spojuje s Egyptem. Zase tak stará totiž není, byla založena „až“ roku 331 př. n. l. na místě původního malého rybářského přístavu Rhakotis. Ovšem jejím zakladatelem nebyl nikdo jiný, než slavný Alexandr Veliký (Makedonský). Brzy se rozrostla a stala se jedním z nejznámějších a největších měst tehdejšího světa. Pak však přišlo několik zemětřesení a význam Alexandrie postupně upadal. Smrtelnou ranou se pro ni stalo obsazení Egypta Araby v roce 641. Ti totiž založili nové hlavní město Fustat, dnes součást Káhiry. A aby toho nebylo málo, při dalším zemětřesení v roce 856 se velká část města potopila pod mořskou hladinu a z Alexandrie zůstala opět jen rybářská vesnice. Nový rozvoj a růst začal až ve druhé polovině 19. století a trvá vlastně do současnosti.

Sám Alexandr Veliký z města odjel několik měsíců po jeho založení, aby se sem už nikdy nevrátil. Alespoň ne jako živý – až po jeho smrti sem bylo dopraveno Alexandrovo tělo. Kde se však sarkofág v současnosti přesně nachází, není známo. Možná se při dalších archeologických výzkumech ve městě ještě objeví, přilákalo by to jistě další turisty… Smutný osud měla rovněž proslulá Alexandrijská knihovna, se svými 700 tisíci svazky největší knihovna starověku. Po několika pohromách, převážně způsobených lidmi, je její bohatství nenávratně ztraceno.

Ještě než definitivně opustíme starověk, řekněme si, že právě v Alexandrii, respektive na ostrově Faros naproti přístavu, stál jeden ze sedmi divů světa, gigantický maják. Jeho stavba byla zahájena asi kolem roku 300 př. n. l. Nejprve byl však poškozen při dobytí Alexandrie Římany, pak se na něm postupně podepsalo několik zemětřesení, až ho přírodní síly nadobro zničily roku 1326. Na jeho místě v roce 1477 vznikla arabská pevnost Quait Bay, částečně postavená ze zbytků majáku. Ta je dnes asi největší turistickou atrakcí města.

Z toho, co bylo řečeno, totiž vyplývá, že starověkých památek se v Alexandrii mnoho nedochovalo, většina staveb je novějšího data. Mezi vyjímky patří poměrně nedávno objevené římské divadlo s 13 mramorovými terasami a 30 metrů vysoký tzv. Pompeiův sloup, z dalších budov zůstaly zpravidla jen ojedinělé kameny, brány apod. Část toho, co archeologové zatím objevili pod zemí a pod hladinou moře, si můžete prohlédnout v Řecko-římském muzeu, uchovávajícím na 40 tisíc exponátů.

Před žárem slunce vás na nějakou dobu ochrání návštěva římských katakomb z 2. stol. n. l., největších svého druhu v Egyptě. Jejich vchod se nachází nedaleko zmíněného Pompeiova sloupu. Působivý komplex vytesaný do skály má tři patra a sahá hluboko do země. Je tady řada hrobů a pohřebních komor, celkem zde našlo místo posledního odpočinku na 300 těl. Spodní patro není přístupné, bylo zaplaveno vodou. I tak se dostanete 35 metrů po zem. Velmi zajímavá je výzdoba, kombinující egyptské, řecké a římské prvky a symboly.

Za návštěvu stojí rovněž zahrady a parky s královským palácem Montaza ve stejnojmenné čtvrti a několik dalších alexandrijských paláců. Sběrači slunečního bronzu dají zřejmě přednost pláži Maamoura, nejznámější ve městě. Stojí tu samozřejmě mnoho hotelů, nabízejících více nebo méně komfortní ubytování. V sezónu se Alexandrie stává oblíbeným cílem turistů a patří mezi nejznámější resorty.

Autor: Michal Hamšík

Článek byl zobrazen 8 718 krát.

Kontextová reklama

  • Turecko od 5000 Kč!

    Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů.
  • Hurghada za fantastickou cenu od 6000 Kč

    Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. Vyberte si z široké nabídky resortů v této destinaci.
  • ALL INCLUSIVE Tunisko za 8000 Kč?

    Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dospělé osoby.
  • Do Egypta za super cenu

    Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. Egyptské pyramidy, starověké chrámy, plavba po řece Nil, all inclusive dovolené s potápěním nebo šnorchlováním mezi úchvatnými korály Rudého moře. U nás najdete vše.
  • Omán letecky se snídaní od 8500 Kč

    Objevte krásu exotického Ománu za bezkonkurenční ceny. Omán nabízí všechno, na co si jen vzpomenete.
 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

DO EGYPTA ZA SUPER CENU
Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. 


TURECKO OD 5000 Kč!
Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů. 


HURGHADA ZA FANTASTICKOU CENU OD 6000 Kč
Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. 


ALL INCLUSIVE TUNISKO ZA 8000 Kč? 
Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dopělé osoby. 


OMÁN LETECKY SE SNÍDANÍ OD 8500 Kč
Objevte krásu exotického Ománu za bezkonkurenční ceny. Omán nabízí všechno, na co si jen vzpomenete.
 

DOMINIKÁNSKÁ REPUBLIKA - DOVOLENÁ V KARIBIKU ZA 20 TISÍC
Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.  

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Turecko | Řecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko