Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Sakkára, pohřební město

Sakkára je nejstarší a nejrozsáhlejší faraónské pohřebiště, které se rozkládá na západním břehu Nilu na okraji Libyjské pouště necelých 30 km od Káhiry. Dnes je nejbohatším místem vykopávek v Egyptě. Této archeologicky bohaté lokalitě dominuje stupňovitá Džoserova pyramida, která byla vůbec první egyptskou pyramidou.

Sakkára sloužila jako pohřebiště egyptské šlechty z nedalekého bývalého hlavního města starověkého Egypta - Memfidy a to již od první dynastie, přibližně od r. 2920 př. n. l. Je sice známá téměř výhradně díky svým památkám ze Staré říše, ale nalezneme v ní i pozůstatky z hlavních epoch faraónské historie. Její stavby se zde rozkládají na ploše 7 x 1,5 km. Své jméno získala Sakkára podle arabského kmene Bení Sokar, který se v její blízkosti usídlil v pozdním středověku. Shodou okolností se Sokar nazýval i staroegyptský bůh mrtvých, který byl zároveň bohem Memfidského pohřebiště.

Nejznámější stavbou v Sakkáře je Džoserova stupňovitá pyramida, kterou postavil ji v 28. století př. n. l. velký architekt a učenec Imhotep. Jde o vůbec nejstarší pyramidu na světě, která je vysoká 62 metrů se základnou 124 x 107 m. Pozoruhodná stavba je součástí celého komplexu budov a prostor, které byly postaveny za účelem složitých posmrtných rituálů. Stavitel pyramidu svého krále a celý areál obestavěl hradní zdí vysokou 10 metrů. I když je pyramida téměř o polovinu nižší, než jsou dvě nejvyšší pyramidy v Gíze, je tento monument daleko významnější. Před stavbami v Sakkáře se totiž jako stavební materiál používaly hliněné cihly a běžnou stavební formou byla mastaba, což byla jednoduchá deska ve tvaru obdélníku, kterou byla pohřební jáma zakrývána. Imhotep kamenné mastaby navršil postupně na sebe pětkrát tak, že každá výše uložená byla menší než mastaby pod ní. Vytvořil tak strukturu pyramidy.

Pyramida dominovala zádušnímu chrámu, který byl dlouhý 544 metrů a široký 277 metrů. Pro živé měl chrám jeden vchod, který vedl do sloupové síně. Zádušní chrám je vyzdoben sochami kober. Ty byly v Egyptě považovány za posvátná zvířata a symbol faraónů. V okolí pyramidy je velké prostranství, které bylo původně celé zastřešené, a na němž bylo odkryto několik hrobů. V těch byla pohřbena Džoserova rodina. Také je tu hrobka, v níž byly samostatně pohřbeny faraónovy vnitřnosti. Kousek dále severním směrem se nachází dominanta celého areálu, jímž je malá kamenná stavba, kde se průzorem můžete přímo setkat s pohledem malované sochy krále Džosera v životní velikosti. Takto je údajně zajištěna možnost duše krále komunikovat s vnějším světem. Socha je kopií původní sochy, kterou návštěvníci mohou spatřit v atriu Egyptského muzea v Káhiře.

Džoserova stupňovitá pyramida
Foto: Džoserova stupňovitá pyramida

Kromě pyramid faraónů se v pohřebním městě nacházejí i další hrobky šlechty a vysokých úředníků obložené kamenem. Mastaby jsou pravidelně uspořádány a prostory mezi nimi tvoří ulice, které se protínají v pravých úhlech. Je zde pochováno 15 faraónů, celá řada princů a princezen, hodnostářů a kněžích ze všech období egyptských dějin.

Nádherné malby v hrobkách je možné vidět například v Tetiho pyramidě. Teti I. byl první král 6. dynastie, který vládl v období 2345 – 2323 př. n. l. Nápisy na stěnách pyramidy jsou vlastně vertikální sloupce písma (hieroglyfů) vyjadřující prosby o ochranu. Některé texty měly zapudit nebezpečí, zejména nebezpečná zvířata a hmyz, od živých lidí. Dále šlo o hymny na božstva v podobě litanií. Byly to první projevy tradice, která později rozkvetla do rozvinutého malířského stylu plného barev a tvarů. Umění dekorace hrobů je vidět také v Mererukově hrobce – zetě Tetiho. Mnohé z komor rozsáhlého komplexu hrobky jsou vyzdobeny nádhernými reliéfy. Například stěny první komory zdobí lovecké výjevy s Mererukou lovícím ze člunu ptáky, ryby a hrochy. Pro egyptology jsou malby důležitou informací o životě zvířat ve starověkém Egyptě.

Další významnou dominantou Sakkáry je Serapeum, což je jedno z největších pohřebišť mumifikovaných posvátných býků. Celá Sakkára byla téměř neznámá až do doby, kdy francouzský archeolog a egyptolog Auguste Mariette začal v roce 1850 v těchto místech kopat. Podařilo se mu objevit řadu sfing a později Serapeum. Mariettův objev Serapea je jedním z největších objevů egyptologie. Jsou to tajuplné katakomby určené k pohřbívání posvátných býků Ápisů. Tato zvířata byla ve starověkém Egyptě často spojována s bohy. Posvátná zvířata byla chována v přízemí chrámu boha Ptaha v Memfiděl, a když zemřela, byla pohřbena v podzemních galeriích Serapea v Sakkáře.

Blízko Serapea se nachází Filozofický kroužek. Jde o kolekci soch řeckých filozofů a básníků, kterou sem nechali umístit Ptolemaiovci. Kousek odtud najdou návštěvníci další Mariettův objev, jímž je Titiho mastaba, což je pohřební komplex dvorního hodnostáře. Její nástěnné malby jsou úchvatné svou výpovědní hodnotou o životě v období egyptské Staré říše.

Mezi největší díla egyptského sochařství všech dob patří socha Sedícího písaře, která byla objevena během vykopávek prováděných v Sakkáře v 19. století. I když nebyl dochován žádný nápis, který by pomohl určit její identitu, existuje vysoká domněnka, že písař byl velmi důležitou osobností. Na společenské pyramidě zaujímali písaři vysoké postavení, podobně jako egyptští kněží a válečníci. Mimo lidských hrobů se v Sakkáře nalézají hroby milionů mumifikovaných zvířat například jestřábi, paviáni, sokoli a dokonce i některé druhy hmyzu. Bylo zde nalezeno velké množství památek a cenných předmětů jako například první známý papyrus.

Archeologové se domnívají, že dosud objevené poklady v Sakkáře dnes představují pouze zlomek toho, co může být ještě v písku pohřbeno. Mnoho je dosud neobjeveno, a proto je návštěva Sakkáry pro turisty velmi zajímavou zkušeností. Jelikož se zde velmi často provádějí různé výzkumy, ne všechny památky jsou turistům vždy přístupné. Většinou je ale možné bez problémů navštívit mastaby, pyramidy, Serapeum i Kruh filozofů. Dopravit se sem můžete buď na velbloudovi, taxíkem nebo minibusem.

Na stránkách Egypt.Světadíly.cz najdete mimo jiné také

Hurghada, EgyptMarsa Alam, EgyptRudé moře

Další zajímavé články na Egypt.Světadíly.cz

Klášter svaté Kateřiny
Plavba po Nilu, netradiční dovolená na vlnách
Egyptská letoviska - Sharm El Sheikh
Egyptská letoviska - Marsa Alam
Egyptská letoviska - El Gouna
Egyptská letoviska - Taba
Egyptská letoviska - Dahab

Článek byl zobrazen 29 187 krát.

Kontextová reklama

  • Dominikánská republika - dovolená v Karibiku za 20 tisíc

    Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.
  • Do Egypta za super cenu

    Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. Egyptské pyramidy, starověké chrámy, plavba po řece Nil, all inclusive dovolené s potápěním nebo šnorchlováním mezi úchvatnými korály Rudého moře. U nás najdete vše.
  • Turecko od 5000 Kč!

    Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů.
  • Omán letecky se snídaní od 8500 Kč

    Objevte krásu exotického Ománu za bezkonkurenční ceny. Omán nabízí všechno, na co si jen vzpomenete.
  • Hurghada za fantastickou cenu od 6000 Kč

    Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. Vyberte si z široké nabídky resortů v této destinaci.
 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

DO EGYPTA ZA SUPER CENU
Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. 


TURECKO OD 5000 Kč!
Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů. 


HURGHADA ZA FANTASTICKOU CENU OD 6000 Kč
Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. 


ALL INCLUSIVE TUNISKO ZA 8000 Kč? 
Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dopělé osoby. 


OMÁN LETECKY SE SNÍDANÍ OD 8500 Kč
Objevte krásu exotického Ománu za bezkonkurenční ceny. Omán nabízí všechno, na co si jen vzpomenete.
 

DOMINIKÁNSKÁ REPUBLIKA - DOVOLENÁ V KARIBIKU ZA 20 TISÍC
Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.  

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Turecko | Řecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko