Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Plavba po Nilu, netradiční dovolená na vlnách

Nil jednoznačně vyniká nad ostatními africkými řekami svým aristokratickým označením druhé nejdelší řeky na světě. Protéká východní Afrikou o délce 6 695 km a jeho povodí má rozlohu úctyhodných 915 000 km2.

Pravidelné záplavové cykly s sebou přinášely vždy dostatek úrodných nánosů, což vlastně zapříčinilo osidlování jeho břehů lidmi, a díky tomuto periodickému přírodnímu jevu tak mohla vzniknout proslulá staroegyptská civilizace. Již od jejího vzniku byl využíván jako významná tepna lodní dopravy. Lodě ze Súdánu a Horního Egypta po něm dopravovaly své cenné náklady do Káhiry, Alexandrie a dále do Středomoří. Tento rozkvět obchodu však skončil vybudováním Násirova jezera v sedmdesátých letech minulého století. Od této doby je Nil splavný pouze od Asuánu na sever.

I v současnosti, kdy se drasticky snížil podíl této řeky na lodní přepravě, nabízí Nil další atraktivní možnost svého využití, a to v cestovním ruchu. Egypt je bezesporu jednou z nejvyhledávanějších turistických destinací v Čechách i ve světě, kam se lidé velmi rádi opakovaně vrací. Dochované úchvatné tisícileté památky jsou dostatečným lákadlem pro ty, kteří cestují za historií a chtějí na vlastní oči vidět místa s majestátnou atmosférou, jež dosud znali pouze z učebnic dějepisu a sdělovacích prostředků. Luxusní pětihvězdičkové hotely u moře zase vyhledávají lidé toužící po klidu a odpočinku na prosluněných plážích s velmi dobrým servisem.  Existuje však i další možnost, jak proniknout do samých počátků existence lidské civilizace – plavba po Nilu. Řada českých cestovních agentur však nabízí také velmi příjemný kompromis mezi těmito odlišnými způsoby trávení dovolené v Egyptě v podobě kombinovaných zájezdů.

Cestování lodí je již od pradávna nejpřirozenější a nejjednodušší způsob dopravy v Egyptě. Luxor, Údolí králů a královen, chrámy, okolní příroda, ale i dnešní život v chudých vesnicích a městech lze sledovat za maximálního pohodlí z paluby luxusního parníku či romantické feluky, na níž se lze snad ještě více přiblížit způsobu cestování starověkých Egypťanů. Další možností je plavit se ve zlatém člunu zvaném dahabíja. Původně to byl zábavný člun vyšší egyptské vrstvy, později komfortní dopravní prostředek umělců a aristokratů z Evropy. Ať už si člověk vybere jakoukoliv variantu, nabízí se mu neobyčejná příležitost pohybovat se na hranici mezi minulostí a současností. Již není pouze členem izolované komunity v turistických centrech, ale skutečným poutníkem v egyptské kultuře jdoucí po stopách dávných faraónů.

Tento netradiční způsob dovolené je natolik variabilní, že musí vyhovovat snad všem individuálním požadavkům. Ze sluncem zalité paluby turistům neuteče ani jedno panorama okolní krajiny - pohled na zelená pole či palmové háje. Zároveň každé zastavení umožňuje navštívit další věhlasnou památku se svým typickým mytickým oparem. Návštěvník si tedy jen dle svých vlastních požadavků, momentální nálady a finančních prostředků může navolit svůj denní program a ušít si ho tak přesně na míru. Turisty je nejvyhledávanější pravidelná výletní plavba, která vede z Luxoru do Asuánu a trvá týden. Nicméně časem není člověk vůbec limitován, protože výlet lze prodloužit dokoupením noclehu v příjemném hotelu v Luxoru nebo Asuánu. V opačném případě je zase možné podniknout pouze jednodenní cestu, anebo zakoupit krátkou dvouhodinovou projížďku například s obědem, večeří, živou hudbou a břišním tancem pro nasátí neopakovatelné nilské atmosféry z blízka. Pokud by však někdo váhal s koupí tohoto poznávacího zájezdu jen z důvodu jistého nepohodlí na lodi, tak jsou jeho obavy zcela neopodstatněné. Nilské parníky určené pro několikadenní plavby jsou velmi komfortně vybaveny a v ničem si nezadají s luxusním pětihvězdičkovým hotelem. Některé z nich kromě televize nabízí dokonce i připojení k internetu. Stravování probíhá nejčastěji v podobě oblíbených švédských stolů, což se ale může pochopitelně lišit v závislosti na daném provozovateli.

Výletní plavba je také jedinečnou příležitostí k poznání okolní fauny a flóry. Na krokodýla zde sice již nespíše nenarazíte, ale přesto se naskytne mnoho možností k vytvoření nezapomenutelných fotografií, na kterých nebudou dominovat pouze jen velbloudi. V kulisách různých druhů palem, exotických stromů a křovin se bude třpytit hladina Nilu, po níž uvidíte pohupovat se bárky rybářů a prodavačů suvenýrů. Každý dozajista ocení nevšední krásu Nilu - pásy zeleně na monumentální řece, v pozadí úchvatné hory. Na mnohé zde dýchne stín biblických časů. Poetické západy a východy slunce udělají z cesty neobyčejný romantický zážitek.

Plavbu po Nilu je nejlepší absolvovat v období od září do května, kdy jsou teploty v tomto podnebí snesitelné. I v zimních obdobích zde totiž šplhá průměrná teplota až k neuvěřitelným 29 st.C. Dvakrát do roka, když nilská hladina klesne pod úroveň umožňující plavbu, je transfer z Luxoru zajišťován náhradní dopravou po silnici. O uzávěrce by vás ale v případě potřeby informovala cestovní kancelář.

- chrpa -

Další články z Egypta:
Egyptská letoviska - Sharm El Sheikh
Egyptská letoviska - Marsa Alam
Egyptská letoviska - El Gouna
Egyptská letoviska - Taba
Egyptská letoviska - Dahab

Článek byl zobrazen 9 707 krát.

Kontextová reklama

  • Dominikánská republika - dovolená v Karibiku za 20 tisíc

    Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.
  • Do Egypta za super cenu

    Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. Egyptské pyramidy, starověké chrámy, plavba po řece Nil, all inclusive dovolené s potápěním nebo šnorchlováním mezi úchvatnými korály Rudého moře. U nás najdete vše.
  • Hurghada za fantastickou cenu od 6000 Kč

    Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. Vyberte si z široké nabídky resortů v této destinaci.
  • Turecko od 5000 Kč!

    Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů.
  • Omán letecky se snídaní od 8500 Kč

    Objevte krásu exotického Ománu za bezkonkurenční ceny. Omán nabízí všechno, na co si jen vzpomenete.
 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

DO EGYPTA ZA SUPER CENU
Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. 


TURECKO OD 5000 Kč!
Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů. 


HURGHADA ZA FANTASTICKOU CENU OD 6000 Kč
Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. 


ALL INCLUSIVE TUNISKO ZA 8000 Kč? 
Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dopělé osoby. 


OMÁN LETECKY SE SNÍDANÍ OD 8500 Kč
Objevte krásu exotického Ománu za bezkonkurenční ceny. Omán nabízí všechno, na co si jen vzpomenete.
 

DOMINIKÁNSKÁ REPUBLIKA - DOVOLENÁ V KARIBIKU ZA 20 TISÍC
Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.  

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Turecko | Řecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko