Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Egyptská letoviska - Marsa Alam

Asi 270 kilometrů jižně od Hurghady se na pobřeží Rudého moře rozkládá malé a poměrně nové letovisko Marsa Alam. Leží nedaleko obratníku Kozoroha a je tak jedním z nejjižněji položených egyptských turistických letovisek. Jelikož sem ještě příliš nepronikla masová turistika, je Marsa Alam považován za nedotčený ráj.

Letovisko Marsa Alam je poměrně dost vzdáleno od velkých a rušných turistických center, proto je destinací vhodnou spíše pro starší věkové kategorie či rodiny s dětmi. V samotném městečku žije okolo 6 tisíc stálých obyvatel, jejichž zdrojem obživy je hlavně rybaření, chov ovcí, koz a velbloudů. Řada z nich dodnes pracuje v mramorových nebo granitových lomech, které se nedaleko Marsa Alamu nachází. Těžba nerostů zde má tisíciletou tradici, již v dobách faraonů i během nadvlády Římanů bylo místo známé pro svá bohatá naleziště zlata, smaragdů a polodrahokamů.


Foto: mešita v městečku Marsa Alam

Rozvoj turismu v oblasti však přispěl ke vzniku nových pracovních míst. Ještě donedávna stálo v Marsa Alamu jen několik provizorních ubytovacích kapacit pro nadšené potápěče a dobrodruhy, kteří toužili prozkoumat tuto doposud neznámou oblast. V porovnání s jinými egyptskými letovisky stojí i dnes v Marsa Alamu ještě poměrně málo hotelů, ale nové každoročně přibývají. V současnosti se můžete ubytovat například v hotelech Iberotel Coraya Beach Resort, Sol Y Mar, Wadi Lahami či Bedouin Valley.

Jelikož městečko leží na důležité pobřežní komunikaci, která spojuje Edfu s údolím Nilu, byla zde infrastruktura rozvinuta alespoň z části. Nevýhodou prozatímní turistické nedotčenosti je chybějící turistická infrastruktura mimo hotelové komplexy. V okolí se tak nenachází nic jiného než poušť a moře. Pro investory je však Marsa Alam stále velice perspektivní místem pro rekreaci a rozvoj tak na sebe nenechá dlouho čekat.  Příjemnou výhodou je však jen několikakilometrová vzdálenost od letiště, které bylo vybudováno v roce 2001. Na něm přistávají přímé linky z mnoha evropských měst. Dříve turisté směřující do Marsa Alamu přistávali v Hurghadě, odkud je čekala ještě 4 hodinová cesta autokarem. Díky letišti dnes již turisté nemusí zažívat žádné zdlouhavé transfery.


Foto: hotelový komplex Dreams Beach Resort

Atraktivita Marsa Alamu však spočívá v nádherné přírodě, křišťálově čistém moři a krásném slunečném počasí. Oblast je tak ideální zejména pro milovníky potápění, kteří pod hladinou průzračného moře uvidí nepřeberné množství pestrobarevných ryb a korálů. Marsa Alam je prostě místem slibujícím perfektní a ničím nerušenou dovolenou u moře. Pro pozorování podmořských scenérií jsou zde neustále objevovány nové a nové lokality. K těm nejvyhlášenějším patří Elphinstone Reef, Daedalus Reef, Dolphin House, Fury Shoals nebo Zabargat.


Foto: stylová rybí restaurace v resortu Dreams Beach

Pokud nepatříte zrovna mezi vyznavače potápění nebo šnorchlování, můžete se v Marsa Alamu věnovat některé ze široké nabídky sportovních aktivit a kulturních akcí. Hojně se sem sjíždějí především surfaři, kteří oceňují poměrně častý silný vítr, který někdy způsobuje značné vlnobití. Stejné nadšení ovšem nesdílí rekreanti na pobřeží, proto si mnohé hotely nechaly postavit vlnolamy, které pobřeží před nebezpečnými vlnami chrání. Můžete díky nim nechat své ratolesti hrát si na pláži, aniž byste se museli obávat o jejich bezpečnost. Pláže v této destinaci mají buď pozvolný vstup do moře, nebo byly pro vstup do vody vystavěna mola, která jsou na konci opatřena schůdky. Na konci mola je už voda poměrně hluboká, proto by se sem měli vydávat jen zkušení plavci.

Svou dovolenou nemusíte trávit jen v hotelovém komplexu. Také okolí Marsa Alamu je z turistického hlediska velmi zajímavé. Celá oblast se nachází na poušti, která je turisticky stále nedotčená a navíc je obklopená působivým horským masívem. Nedaleko městečka se nacházejí četné skalní kresby, jejichž původ je datován do období faraonského Egypta. Na skalách jsou vyobrazeny lovecké výjevy a africká fauna. Pokud chcete poznat alespoň zlomek krásy, kterou poušť nabízí, vydejte se na organizované safari, které můžete podniknout buď na velbloudech, v džípu nebo na koni. Jižně od Marsa Alamu narazíte také na Wadi El Jimal, což je jeden z nejkrásnějších přírodních parků v Egyptě, v němž je možné spatřit neuvěřitelné množství různých druhů zvířat a rostlin.


Foto: při potápění v Rudém moři můžete spatřit i murény

Vyrazit můžete ke smaragdovým Kleopatřiným dolům nacházejícím se mezi nilským údolím a Marsa Alamem. Tato archeologická lokalita je rovněž známá z dob faraonského Egypta, kdy se zde těžily smaragdy, jež byly symbolem síly a věčnosti. V blízkosti letoviska se zachoval také chrám vystavěný králem Sethim I., ale dobře dosažitelné jsou i památky v Luxoru, Karnaku, Abu Simbelu či Asuánská přehrada. Pokud si chcete nakoupit nějaké suvenýry, doporučujeme zajet do nedalekého živého městečka Al Quseir.

- jap -

Další články z Egypta:
Egyptská letoviska - El Gouna
Egyptská letoviska - Taba
Egyptská letoviska - Dahab
Egyptská letoviska - Hurghada
Žraloci řádí v Rudém moři

Článek byl zobrazen 14 878 krát.

Kontextová reklama

  • Turecko od 5000 Kč!

    Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů.
  • Do Egypta za super cenu

    Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. Egyptské pyramidy, starověké chrámy, plavba po řece Nil, all inclusive dovolené s potápěním nebo šnorchlováním mezi úchvatnými korály Rudého moře. U nás najdete vše.
  • Omán letecky se snídaní od 8500 Kč

    Objevte krásu exotického Ománu za bezkonkurenční ceny. Omán nabízí všechno, na co si jen vzpomenete.
  • ALL INCLUSIVE Tunisko za 8000 Kč?

    Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dospělé osoby.
  • Dominikánská republika - dovolená v Karibiku za 20 tisíc

    Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.
 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

DO EGYPTA ZA SUPER CENU
Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. 


TURECKO OD 5000 Kč!
Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů. 


HURGHADA ZA FANTASTICKOU CENU OD 6000 Kč
Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. 


ALL INCLUSIVE TUNISKO ZA 8000 Kč? 
Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dopělé osoby. 


OMÁN LETECKY SE SNÍDANÍ OD 8500 Kč
Objevte krásu exotického Ománu za bezkonkurenční ceny. Omán nabízí všechno, na co si jen vzpomenete.
 

DOMINIKÁNSKÁ REPUBLIKA - DOVOLENÁ V KARIBIKU ZA 20 TISÍC
Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.  

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Turecko | Řecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko