Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Chrám bohyně Eset na ostrově Fílé

Na Nilském ostrově Fílé (Philae) se rozkládá nádherný chrámový komplex zasvěcený bohyni Eset. Jde o jeden z nejkrásnějších a nejlépe zachovaných chrámů z období faraónského Egypta, který skvěle zapadá do okolní neporušené a romantické krajiny.

Chrám bohyně Eset (Isis) byl vybudován kolem roku 370 před naším letopočtem, v době kdy zemi vládl faraon Nektaneba I. Dalšími faraony byl pak postupně rozšiřován, ale většinu chrámů v komplexu nechal postavit Ptolemaios II. Chrámy jsou tak kombinací staroegyptské a římské architektury. Tyto svatyně vznikly na místech, kam podle legendy dopadly kusy těla Usira, poté co ho jeho zákeřný bratr Sutech rozsekal a rozházel po celém Egyptě. Celkem jich bylo údajně šestnáct, možná i více. Během náboženských svátků bohyně Eset svého manžela na ostrově navštěvovala.

Bohyně Eset, které je hlavní chrám na ostrově zasvěcen, byla v období nadvlády Římanů považována za jednu z nejdůležitějších bohyní egyptského panteonu a uctívali ji po celé Římské říši. Její kult byl velmi silný i po přijetí křesťanství až do roku 550 našeho letopočtu. Raní křesťané pak přeměnili hlavní sloupovou síň chrámu na kapli. Na ostrově dokonce začaly vznikat další kostely, ze kterých se však do dnešních dní žádný nedochoval.

Chrám obklopený skalisky a modrými vodami Nilu se stal častým cílem návštěvníků přijíždějících do Asuánu. Dostat se k němu můžete pouze vyhlídkovým motorovým člunem. Plavba lodí se tak stane nezapomenutelným zážitkem. Vyplouvá se z přístaviště lodí v Šellal, které se nachází asi 8 km od centra Asuánu. Tady si také zakoupíte vstupenku do chrámu a na přístavním mole už pak jen čekáte, která ze zdejších kotvících malých lodí vás vezme na palubu. Kapitáni lodí jsou většinou núbijského původu a do svého lodního taxi vezmou maximálně osm pasažérů, se kterými pak vyplují k ostrovu Aglikia, na kterém se nádherné chrámy nacházejí.

Přitom ještě před několika desetiletími jezdily vyhlídkové lodě na ostrov Fílé, kde byl chrámový komplex během ptolemaiovského období původně vybudován. Na počátku 20. století se kvůli výstavbě Asuánské přehrady zvedla hladina Nilu a ostrov byl i společně s chrámem pravidelně na více jak půl roku zaplavován vodou. Turisté tak mohli proplouvat kolem chrámu na lodičkách. Jakmile byla v 60. letech 20. století vystavěna i Velká Asuánská přehrada, hrozilo, že celý ostrov Fílé zmizí i s cennými památkami pod vodou navždy. Na nedaleký ostrov Aglikia, který je o 20 metrů vyšší, byla proto památka přemístěna během záchranné akce vedené organizací UNESCO. Chrámy byly rozebrány a kámen po kameni postupně přemístěny do nové lokality. Po znovupostavení památek byl i ostrov upraven tak, aby se co nejvíce podobal původnímu ostrovu Fílé.

Aglikia dnes vítá turisty starověkým přístavištěm, u něhož stojí malý otevřený chrám postavený Nechtnebefem I. Tento kiosek je nejstarší památkou na ostrově, ale dochovala se z něj pouze část vydlážděné plochy a několik sloupů. Za monumentem vystoupáte po schodišti a následně se před vámi otevře rozlehlé nádvoří lemované dvěma dlouhými kolonádami, kde se dochovalo i několik chrámových vestaveb. Nejvýraznější je chrám Arensnufise zasvěcený neznámému núbijskému bohu. Kolonády jsou zakončeny 18 metrovými vysokými pylony.

Nejpřitažlivější památkou ostrova je však bezesporu již zmiňovaný chrám bohyně Eset, který je také jakousi jeho dominantou. Při vstupu se nachází mohutný pylon zdobený reliéfy vládce pobíjejícího své nepřátelé. Na pravé části vnitřní strany pylonu jsou zobrazeni kněží, kterak nesou Esetinu velkou posvátnou bárku. Před bárkou stojí faraón, který plavidlo vykuřuje kadidlem. Podobné vyobrazení najdete také na pylonu v Edfú. V průchodu na stěnách chrámu jsou patrné nápisy, které zde zanechaly Napoleonská vojska. Připomínají francouzské vítězství nad Mamlúky v Bitvě u pyramid. Veškeré detaily v tomto chrámu jsou mistrovsky propracované a chrám se tak stal místem vyhledávaným nejen turisty, ale také zaujatými egyptology.

Zajímavý je také chrám Zrození zvaný „Mamisi“, ve kterém faraoni obnovovali svou legitimitu smrtelných následníků boha Hora a to účastí na rituální oslavě zrození boha. V chrámu jsou vyobrazeny výjevy, jak Eset rodí či kojí Hora. Mezi další významné monumenty v této lokalitě patří například i malý Hathořin chrám, ze kterého se sice dochovaly jen trosky, ale i přesto je nesmírně přitažlivý. Na dvou sloupech můžete rozpoznat hlavu Hathor a také reliéfní výzdobu s motivy tance, hudby a ošklivým trpasličím bohem Bes hrajícím na harfu.

A vynechat byste samozřejmě neměli ani Trajánův kiosek, jež je považován za nejslavnější monument ve Fílé. Přezdívá se mu Faraonova postel, byl postaven kolem roku 100 našeho letopočtu za císaře Trajána. Sloužil hlavně jako královské přístaviště pro chrám a původně jej zdobila dřevěná střecha. Vyzdoben je mnoha reliéfy a stavba je celkově zajímavou kombinací klasické kolonády s faraonskými ozdobami.

Pokud chcete zažít něco nevšedního, navštivte ohromující představení s názvem „Zvuk a světlo“, které se ve Fílé pořádá. Za 10 dolarů se můžete v noci asi hodinu procházet nasvícenými památkami a plnými doušky si tak vychutnávat magické prostředí ostrova. Za večer se zde obvykle odehrají také 3 hudební představení.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 13 769 krát.

Kontextová reklama

  • Do Egypta za super cenu

    Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. Egyptské pyramidy, starověké chrámy, plavba po řece Nil, all inclusive dovolené s potápěním nebo šnorchlováním mezi úchvatnými korály Rudého moře. U nás najdete vše.
  • Dominikánská republika - dovolená v Karibiku za 20 tisíc

    Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.
  • Hurghada za fantastickou cenu od 6000 Kč

    Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. Vyberte si z široké nabídky resortů v této destinaci.
  • ALL INCLUSIVE Tunisko za 8000 Kč?

    Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dospělé osoby.
  • Omán letecky se snídaní od 8500 Kč

    Objevte krásu exotického Ománu za bezkonkurenční ceny. Omán nabízí všechno, na co si jen vzpomenete.
 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

DO EGYPTA ZA SUPER CENU
Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. 


TURECKO OD 5000 Kč!
Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů. 


HURGHADA ZA FANTASTICKOU CENU OD 6000 Kč
Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. 


ALL INCLUSIVE TUNISKO ZA 8000 Kč? 
Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dopělé osoby. 


OMÁN LETECKY SE SNÍDANÍ OD 8500 Kč
Objevte krásu exotického Ománu za bezkonkurenční ceny. Omán nabízí všechno, na co si jen vzpomenete.
 

DOMINIKÁNSKÁ REPUBLIKA - DOVOLENÁ V KARIBIKU ZA 20 TISÍC
Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.  

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Turecko | Řecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko