Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Nilometr v Káhiře měřil stav vody v Nilu

Život Egypťanů a prosperita země vždy závisela na výšce hladiny řeky Nilu. Do výstavby asuánských přehrad vody Nilu stoupaly vždy tak, až zalily údolí. Když vody opadly, zanechaly za sebou velmi úrodné nánosy půdy. Občas bylo ale vody z Nilu málo, a to znamenalo mizivou úrodu a někdy i hladomor.

Aby dokázali Egypťané předvídat stav stoupající vody, postavili v údolí Nilu sérii nilometrů. Nejvýznamnější z nich je vytesán do skalního podloží nilského ostrova Roda v Káhiře. Na základě dlouhodobých pozorování bylo možné předem odhadnout výšku záplavy. Naměřené údaje sloužily ve starém Egyptě mimo jiné ke stanovení výše daní v zemi podle předpokládané úrody.

Samotná stavba připomíná studnu opatřenou zevnitř měřítkem a točitými schůdky. Má tvar hluboké hranaté jámy, ve které zeje osmiboký sloup s vyznačenými hodnotami. Voda se vpouštěla dovnitř třemi kanály. Dostatečně vysoká hladiny vody se při každoročním obřadu oslavovala, kdežto deficit se stával podnětem pro horlivé motlitby. Za dobrý rok se považoval stav, kdy voda stoupla na sloupu až ke značce 16 loktů. Pokud dosáhla výška hladiny výrazně výše, byla to předzvěst katastrofální záplavy. Naopak, když byla hladina nižší, hrozil v Egyptě hladomor.

Ačkoli existuje důkaz, že nilometr vytvořili již staří Egypťané, jeho současná podoba pochází z 9. století. Odtud se vysvětlují složité islámské nápisy na stěnách. Aby záplavová vlna byla vždy zachována v přiměřené výšce, byly do stěn nilometru vytesány verše z Koránu. Nápisy oslavují Alláha a vodu jako jeho požehnání. Nilometr má ještě jednu unikátní dekoraci. Jsou to čtyři klenuté zalomené niky, které svou podobou připomínají gotické oblouky známé ze středověké evropské architektury. Panuje oprávněný předpoklad, že jsou to zřejmě první zalomené oblouky na světě.

Nad nilometrem vyrostl malý osmanský pavilon s typickou kuželovitou střechou, datovaný do 19. století. Jeho dřevěný strop krášlí působivé malované arabesky. U nilometru se tyčí rokokový palác Monastreli, zbudovaný v 50. letech 19. století. Přechodně bývá palác využíván jako umělecké centrum. Na jaře roku 2002 bylo v přilehlé budově otevřeno umělecké centrum s muzeem věnovaným uctívané egyptské zpěvačce Umm Kulsúm. V zimě zde pořádají koncerty vážné hudby.


Ilustrační foto: Káhira, Nil

Ve známých Pohádkách tisíce a jedné noci se nilský ostrov Roda v Káhiře popisuje jako rajská zahrada. Dnes je ostrov oddělen od pobřežní aleje na pevnině úzkým kanálem překlenutým lávkou pro chodce, po které je možné přejít z koptské Káhiry k nilometru. V dřívějších dobách byla řeka Nil zřejmě širší, protože ostrov Roda spojovaly s pevninou pontonové mosty z lodí.  Řeka Nil je zde stále krásná a díky ní je ostrov do dnešních dnů stále atraktivním a oblíbeným místem turistů.
(-ar-)

Článek byl zobrazen 5 672 krát.

Kontextová reklama

  • ALL INCLUSIVE Tunisko za 8000 Kč?

    Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dospělé osoby.
  • Do Egypta za super cenu

    Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. Egyptské pyramidy, starověké chrámy, plavba po řece Nil, all inclusive dovolené s potápěním nebo šnorchlováním mezi úchvatnými korály Rudého moře. U nás najdete vše.
  • Omán letecky se snídaní od 8500 Kč

    Objevte krásu exotického Ománu za bezkonkurenční ceny. Omán nabízí všechno, na co si jen vzpomenete.
  • Turecko od 5000 Kč!

    Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů.
  • Hurghada za fantastickou cenu od 6000 Kč

    Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. Vyberte si z široké nabídky resortů v této destinaci.
 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

DO EGYPTA ZA SUPER CENU
Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. 


TURECKO OD 5000 Kč!
Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů. 


HURGHADA ZA FANTASTICKOU CENU OD 6000 Kč
Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. 


ALL INCLUSIVE TUNISKO ZA 8000 Kč? 
Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dopělé osoby. 


OMÁN LETECKY SE SNÍDANÍ OD 8500 Kč
Objevte krásu exotického Ománu za bezkonkurenční ceny. Omán nabízí všechno, na co si jen vzpomenete.
 

DOMINIKÁNSKÁ REPUBLIKA - DOVOLENÁ V KARIBIKU ZA 20 TISÍC
Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.  

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Turecko | Řecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko