Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kam na dovolenou místo Egypta?

Na konci ledna 2011 propukly v Egyptě rozsáhlé nepokoje, které výrazně ochromily turistický ruch v této arabské zemi. Řada lidí proto musela upustit od svých plánů vydat se na vysněnou dovolenou do Egypta a začít hledat náhradu. Kam ale vyrazit za sluníčkem? Jaké jsou cenové alternativy? Nezoufejte, destinací je celá řada!

O něco dříve propukly podobné nepokoje i v jiné severoafrické zemi – v Tunisu, kde se tímto způsobem podařilo svrhnout tamějšího vůdce Zín Abidína bin Aliho. Egypťané se tímto činem pravděpodobně inspirovali. Nepokoje a protesty, které propukly v Káhiře, byly totiž namířeny proti prezidentu Husnímu Mubarakovi a jeho autoritářské vládě. A ačkoli prezident Mubarak v pátek 11. 2. rezignoval, určitě ještě nějaký čas potrvá, než si Egypt získá zpátky důvěru cestovatelů.

Jen z České republiky se do Egypta každoročně letecky vypravilo na 200 tisíc lidí a jejich počty neustále rostly. Letos však počet návštěvníků jistě výrazně poklesne, turistům nestačí jen krásné pláže a nablýskané hotely, důležitá je pro ně především bezpečnost a v tomto ohledu Egypt v současné době výrazně pokulhává. Vidiny příjemné a pohodové dovolené u moře se však nemusíte vzdávat, možností kam se vydat je přece tolik!

Turecko

Oblíbenost Turecka coby turistické destinace rok od roku roste, dnes jej můžeme řadit k nejnavštěvovanějším zemím světa. Je to způsobeno rozvojem letovisek na Turecké riviéře a také na pobřeží Egejského moře. Letoviska jako Alanya, Bodrum, Marmaris, Fethiye, Antalya, Belek, Side nebo Kemer nabízí možnosti trávení kvalitní a úžasné dovolené. Dlouhé turecké pobřeží je lemováno množství krásných písečných pláží omývaných azurově modrým mořem. Nabízí se také řada poznávacích zájezdů a výletů, v zemi je nepřeberné množství nejrůznějších antických památek. Jelikož v zimě na tureckém pobřeží poměrně dost prší, trvá hlavní sezóna od května do října.

Výhody a nevýhody:
+ nejde o arabskou zemi (Turci jsou turkickým národem uctívajícím islám)
+ nabídka kulturních a historických památek
+ cena

- omezená turistická sezóna

Ceny zájezdů do Turecka se pohybují od 10 000 Kč výše, ale pokud pojedete mimo sezónu a přes německou cestovní kancelář, může se vám podařit sehnat zájezd i za polovinu. Z tohoto důvodu mnozí Turecko považují za „levnou exotiku“.

Izrael

Malinkatý stát Izrael sousedící s Egyptem je svatou zemí pro křesťany, židy i muslimy. Z hlediska hospodářství, kultury i politiky je oproti Egyptu na zcela odlišné úrovni. Návštěvnost této země každoročně narůstá, vydávají se sem jak milovníci kultury a historie, tak i vyznavači relaxace na pláži. Izrael je možné navštívit kdykoliv během roku, v létě je však třeba počítat s velkými vedry. Zchladit se však můžete ve vodách Mrtvého moře na jihu a také Středozemního moře na severu země. Na území Izraele se nachází řada pamětihodností a významných měst, jako je Jeruzalém, Jericho, Betlém, Akko nebo Masada. Nejznámějším letoviskem je Eilat.

Výhody a nevýhody:
+ služby na dobré úrovni
+ celoroční rekreace

- vyšší cena
- bezpečnost (pásmo Gazy)

Ceny organizovaných zájezdů do Izraele jsou poměrně vysoké, Izrael totiž patří k dosti drahým zemím. Týdenní pobyt v hotelu většinou nepořídíte levněji než za 20 tisíc korun.

Kanárské ostrovy

K jedněm z nejnavštěvovanějších destinací světa patří Kanárské ostrovy, kterým se říká také „ostrovy věčného jara“. Turistický ruch na těchto rozmanitých sopečných ostrovech ležících uprostřed Atlantiku tvoří 80% veškerých příjmů. Nejnavštěvovanější jsou ostrovy Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote a Fuerteventura. Jelikož jsou Kanárské ostrovy součástí Španělska, nemůžete od nich očekávat žádnou velkou exotiku.

Podnebí je zde po celý rok příjemné, bez větších teplotních výkyvů – ostrovy jsou tak ideální pro celoroční rekreaci. Krajina Kanárských ostrovů ukrývá snad všechny přírodní krásy, o jedinečnosti zdejší přírody svědčí 150 chráněných rezervací, z nichž 4 byly vyhlášeny národními parky. Moře je zde příjemně teplé a pláže poměrně rozsáhlé.

Výhody a nevýhody:
+ čistota
+ evropská kultura

- nedostatek památek
- vyšší cena
- velké množství turistů

Zájezdy na Kanárské ostrovy přes cestovní kanceláře nepatří zrovna k těm nejlevnějším, zaplatíte za ně o něco více než za zájezd do Egypta. Na last minute můžete pořídit zájezd i do 15 000 Kč, ale je to spíše výjimka. Výrazně nižší ceny nabízí německé cestovní kanceláře, u nich koupíte zájezd i do 10 000 Kč. Pokud jste odvážní, můžete se na Kanáry vydat i na vlastní pěst, doprava na ostrovy je ale i tak poměrně nákladná. Životní náklady jsou na ostrovech podobné jako v České republice.

Kapverdy

Za sluncem se můžete vydat také na Kapverdské ostrovy ležící v Atlantském oceánu, asi 450 km západně od pobřeží afrického Senegalu. Jde o 10 větších a nespočet menších sopečných ostrůvků, které se však od sebe dosti odlišují. Po dlouhou dobu patřily mezi portugalské kolonie a vliv Portugalska je na nich patrný dodnes. K těm nejznámějším patří ostrovy Sao Vicente, Boa Vista, Sal, Fogo a Santiago. Dokonalý ráj na zemi s nedotčenou přírodou najdete na ostrůvku Maio. Cestovní ruch se na Kapverdách začal rozvíjet až v 90. letech minulého století a ani dnes zde nenajdete rušná města přeplněná obchody a diskotékami, ani obří hotelové komplexy.

Najdete zde nádherné liduprázdné pláže s bílým pískem, bujnou tropickou vegetaci, čajové i kávové plantáže nebo třeba i pouštní krajinu. Jelikož jsou Kapverdy téměř neustále bičovány větrem, staly se vyhlášeným rájem pro milovníky windsurfingu, od roku 2007 se zde dokonce koná mistrovství světa v tomto sportu. Teplota oceánu během roku neklesá pod 22 stupňů Celsia.

Výhody a nevýhody:
+ prozatímní turistická nevytíženost, liduprázdné pláže
+ klid, uvolněná atmosféra
+ cena
+ měnou je euro

- nedostatek zábavních zařízení (pro někoho je to považováno za výhodu)
- skromnější ubytování
- období dešťů trvající od srpna do října

Zájezdy na Kapverdy jsou finančně poměrně dostupné, pokud byste se na ostrovy vydali v zimních měsících, zaplatili byste za 14 denní pobyt v hotelu se snídaní okolo 16 až 19 tisíc korun.

Spojené arabské emiráty

Už samotný název země rozkládající se v jihovýchodní části arabského poloostrova zní dosti honosně. Spojené arabské emiráty jsou nejen nejkrásnější zemí orientu, ale také jednou z hospodářsky nejrozvinutějších zemí světa. Bohatství země pochází z prodeje ropy, ale velkou měrou přispívá také dosti rozvinutý turistický ruch. Každého jistě ohromí zdejší hypermoderní architektura v čele s jedním z nejdražších hotelů světa – Burdž Chalífa. Ještě donedávna byly Spojené arabské emiráty destinací, jak se říká „pro horních deset tisíc“, ale dnes to již není tak úplně pravda. Návštěvníci si dnes mohou prohlédnout Dubaj, který patří k nejznámějším místům v Emirátech, ale také Abu Dhabi nebo Sharjah, který je považován za hlavní kulturní centrum země.

Podnebí v SAE je příznivé po celý rok, turisté z Evropy by se však měli raději vyhnout letnímu období, kdy zdejší teploty běžně přesahují i 40 °C ve stínu. Turisté sem tak nejraději míří v zimním období. I v tuto dobu se zde můžete koupat v teplém moři a užívat si slunečních paprsků. Také jako turisté však musíte dodržovat přísné islámské zvyklosti. Nepřípustné je například opalování a koupání bez plavek, vyjadřování náklonnosti druhému pohlaví nebo případné něžnosti na veřejnosti.

Výhody a nevýhody:
+ bohatství nejen v turistických resortech, služby na úrovni
+ dobré nákupní a zábavní možnosti

- mnohem konzervativnější islám
- omezená turistická sezóna

Pobyt v této populární arabské destinaci je dnes již cenově dostupnější. Ceny zájezdů v posledních letech neustále klesají, týdenní pobyt v dobrém hotelu pořídíte mimo sezónu i za 15 000 Kč.

Šrí Lanka

Ostrovní stát Šrí Lanka (dříve Cejlon) leží v Indickém oceánu a pyšní se pestrou směsicí kulturního i přírodního bohatství. Poté, co byla v roce 2009 ukončena vleklá občanská válka, se do země začali opět vracet turisté a začalo docházet k opětovnému rozvoji cestovního ruchu. Málokde na světě najdete na tak malém prostoru tak ideální podmínky. Mnoho odborníků proto považuje Srí Lanku z hlediska rozvoje za jednu z nejperspektivnějších turistických destinací. Najdete zde nádherné tropické moře s nekonečnými plážemi, tropické vnitrozemí, stabilní podnebí, kulturní a historické památky, včetně osmi památek zařazených na Seznamu světového dědictví UNESCO a v neposlední řadě také přívětivé obyvatelstvo. Hlavní sezona trvá od poloviny listopadu do poloviny května. Turisté se zajímají o prohlídku hlavního města Colombo, nebo dalších historických měst, jako je Galle či Trincomalee. Krásné pláže se nachází v letoviscích Hikkaduwa, Negombo a na poloostrově Jaffna.

Výhody a nevýhody:
+ nízké ceny
+ prozatímní turistická nevytíženost

- období dešťů, omezená sezóna
- střet tří náboženství

Na Šrí Lance je velmi levně, ceny zájezdů na tento ostrov jsou však zatím vyšší než zájezdy do Egypta. Většinou je nepořídíte levněji než za 20 000 Kč, ale vzhledem k plánovanému rozvoji turismu se dá předpokládat, že bude v následujících letech docházet k poklesu cen zájezdů.

Thajsko

Další zemí vonící exotikou je Thajsko rozkládající se v jihovýchodní Asii. V posledních letech láká čím dál více návštěvníků z Evropy a začali jej objevovat také Češi. Je to země nádherných a významných památek, překrásné přírody a usměvavých lidí. Jestliže se rozhodnete pro dovolenou v této destinaci, zažijete řadu dobrodružství, poznáte zcela odlišnou kulturu a odpočinete si od všedních starostí. Kromě překrásných bělostných pláží si zde můžete užívat také bujarého nočního života, nekonečných možností nákupů nebo gurmánských požitků.

Thajsko je zemí s relativně příznivým a příjemným podnebím, ovšem střídá se zde období dešťů a období veder. Nejvhodnější dobou pro cestování je tak listopad až únor. Tyto měsíce jsou považovány za „období chladu“. Nenechte se však mýlit, i tak se teploty pohybují okolo 30 stupňů Celsia. K nejnavštěvovanějším lokalitám v Thajsku patří samozřejmě hlavní město Bangkok, Pattaya a následují ostrůvky Phi Phi, Phuket, Krabi, Koh Samui nebo Koh Chang.

Výhody a nevýhody:
+ nízké ceny, jezdí se sem na nákupy
+ vlídní lidé

- nutné zařídit vízum
- vyšší cena zájezdu

Týdenní dovolenou v Thajsku v hotelu se snídaní pořídíte v zimním období od 17 do 25 tisíc korun, pokud poletíte s německou cestovní kanceláří.

Kypr

Jako „ostrov romantiků“ bývá nazýván Kypr ležící ve Středozemním moři, na rozhraní tří kontinentů - Evropy, Afriky a Asie. Ostrov je již poměrně dlouho oblíbenou turistickou destinací. Svým návštěvníkům má opravdu co nabídnout, proto abyste ho alespoň trochu poznali, měli byste na něm strávit alespoň 14 dní. Kromě nádherných pláží a tyrkysově modrého moře nabízí také úžasné scenérie, jedinečné klima a bohatou historii. Počasí na Kypru je po celý rok ideální, proto sem můžete vyrazit i v zimě a užít si dovolenou plnou sluníčka a pohody. Rozhodně nevynechejte návštěvu hlavního města Nikósie, nebo dalších velkých města jako je Larnaka či Limassol. Krásná jsou letoviska Agia Napa, Protaras či Famagusta.

Výhody a nevýhody:
+ dostatek kulturních i přírodních zajímavostí
+ celoroční rekreace
+ angličtina jakožto nejčastěji používaný jazyk

Pokud byste se na Kypr vydali mimo sezónu s německou cestovní kanceláří, zaplatili byste za týdenní pobyt v hotelu s polopenzí okolo 10 tisíc korun, někdy i méně. S českými cestovními kancelářemi je již pobyt mnohem dražší, vyjde vás mimo sezónu mezi 17 až 20 tisíci korunami.

Madeira

Nezapomenutelnou dovolenou jistě zažijete také na portugalském „ostrově květin“, tedy na Madeiře ležící v Atlantském oceánu. Je to svěží zelený ostrov s krásnou přírodou, přívětivými lidmi nabízející vysoký turistický standart. Z toho důvodu si jej oblíbili zejména zámožnější evropští turisté. Na Madeiře najdete spoustu krásných pláží, ale také hory ve vnitrozemí, které jsou velkým lákadlem pro vyznavače pěší turistiky. Turisté nejčastěji směřují do hlavního města Funchal, městeček Sao Vicente, Santana, Machico, Camara de Lobos, Paul do Mar, Porto Moniz nebo na sousední ostrůvek Porto Santo.

Podnebí je příjemné po celý rok, léta i zimy jsou zde mírné, neočekávejte žádné vysoké teplotní výkyvy. Říká se, že na Madeiře je stále jaro, slunce se střídá s mraky, občas zaprší. Proto pokud se rádi celý den válíte na slunci, nebude pro vás Madeira tím pravým. Teploty se pohybují kolem příjemných 24°C v létě a 20°C v zimě.

Výhody a nevýhody:
+ portugalský ostrov, měnou je euro, domluvíte se anglicky
+ dostatek lákavých cílů
+ čistota, kvalita ubytování i stravování

- mírné podnebí s občasnými srážkami po celý rok
- vyšší cena

Cena týdenního zájezdu na Madeiru do hotelu se snídaní mimo sezónu s německou cestovní kanceláří se pohybuje okolo 11 tisíc. Jestliže chcete letět z Prahy, nakoupíte last minute zájezd za necelých 20 tisíc mimo sezónu.

Dominikánská republika

Skutečným tropickým rájem je Dominikánská republika rozkládající se na ostrově Hispaniola, o který se dělí s Republikou Haiti. Země je omývána jak Atlantikem, tak i Karibským mořem, které zde má nezaměnitelnou azurovou barvu. Nejen moře, ale i nádherné pláže tvořené jemným bílým pískem okouzlí každého, kdo do Dominikánské republiky zavítá. Země se však může pochlubit také bohatou historii, kulturou a řadou památek na období kolonialismu.

Krajina ostrova je velmi rozmanitá, ukrývá hory porostlé tropickou džunglí, lesy, členité pobřeží, dlouhé pláže s kokosovými palmami i korálové útesy pod hladinou moře. V Dominikánské republice panuje teplé až tropické počasí, v průběhu celého roku. Průměrná teplota je 27 °C a nejteplejším měsícem je srpen. Mezi nejnavštěvovanější místa patří hlavní město Santo Domingo, letoviska Punta Cana, Puerto Plata, Playa Dorada, Juan Dolio, Cabarete či Sosua.

Výhody a nevýhody:
+ nádherná exotická destinace
+ bezvízová povinnost
+ stálé teplé počasí
+ letoviska nabízející kvalitní zázemí

- na mnoha místech je oficiálně zakázán nudismus
- vyšší cena zájezdu u českých CK

Ceny zájezdů do Dominikánské republiky jsou přes české cestovní kanceláře poměrně vysoké. Když ale pohledáte mezi německými cestovními kancelářemi, určitě najdete mimo sezónu týdenní nebo i delší pobyty za 20 až 25 tisíc korun.

- jap -

Článek byl zobrazen 8 783 krát.

Kontextová reklama

  • Do Egypta za super cenu

    Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. Egyptské pyramidy, starověké chrámy, plavba po řece Nil, all inclusive dovolené s potápěním nebo šnorchlováním mezi úchvatnými korály Rudého moře. U nás najdete vše.
  • Turecko od 5000 Kč!

    Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů.
  • Dominikánská republika - dovolená v Karibiku za 20 tisíc

    Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.
  • ALL INCLUSIVE Tunisko za 8000 Kč?

    Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dospělé osoby.
  • Omán letecky se snídaní od 8500 Kč

    Objevte krásu exotického Ománu za bezkonkurenční ceny. Omán nabízí všechno, na co si jen vzpomenete.
 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

DO EGYPTA ZA SUPER CENU
Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. 


TURECKO OD 5000 Kč!
Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů. 


HURGHADA ZA FANTASTICKOU CENU OD 6000 Kč
Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. 


ALL INCLUSIVE TUNISKO ZA 8000 Kč? 
Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dopělé osoby. 


OMÁN LETECKY SE SNÍDANÍ OD 8500 Kč
Objevte krásu exotického Ománu za bezkonkurenční ceny. Omán nabízí všechno, na co si jen vzpomenete.
 

DOMINIKÁNSKÁ REPUBLIKA - DOVOLENÁ V KARIBIKU ZA 20 TISÍC
Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.  

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Turecko | Řecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko