Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Egyptská Taba - přepychová dovolená s úžasnými výlety

Taba je vyhledávané rozvíjející se letovisko s mezinárodním letištěm na severu Akabského zálivu. Je jako stvořené pro nádhernou dovolenou v luxusních hotelových rezortech, které se rozprostírají po pobřeží od Nuweiby až do Taby a svým návštěvníkům nabízejí přátelskou atmosféru a velmi kvalitní služby na vysoké úrovni.

Díky nádherným rozlehlým písečným plážím, barevnému podmořskému světu, fascinující scenérii vysokých Sinajských hor a unikátním výhledům na tři sousední země - Izrael, Jordánsko a Saúdskou Arábii, láká strávit v tomto čarovném koutě světa nezapomenutelnou dovolenou. Co ovšem zvyšuje hodnotu pobytu zde, je strategicky výhodná poloha pro návštěvu památek či přírodních atraktivit, které jsou  z jiného místa Egypta hůře dosažitelné - zejména návštěva světoznámého jordánského skalního města Petra, návštěva Svatého města Jeruzaléma nebo Mrtvého moře. Konají se odtud také výlety na Mojžíšovu horu, ke klášteru sv. Kateřiny nebo do dalšího turistického centra Dahabu.

Taba se od ostatních středisek v Egyptě odlišuje tím, že v jejím okolí se nenachází žádné velké město nebo nákupní centrum. Nikde vás tak neobtěžují dotěrní prodavači a pouliční obchodníci jako například v Hurghadě. Hledáte-li místo na klidnou dovolenou a toužíte-li se vydat za tradicemi a historií, pak Taba je tím ideálním místem. Už ve starověkém Egyptě sloužila Taba jako důležité přístavní město. Po část dvacátého století patřila Taba k Izraeli, který ji přeměnil z malé vesnice na luxusní rezort. Atraktivnost prostředí umocňuje také blízkost moderního, rušného letoviska Eilat v Izraeli, historických a přírodních památek na Sinajském poloostrově. Luxusní hotelové rezorty nabízejí perfektní servis a jsou tak zárukou kvalitní dovolené. Na své si přijdou také potápěči a milovníci podmořského života. Potápění v Tabě je vhodné i pro začátečníky, protože je zde téměř nulové proudění, takže milovníci šnorchlování a potápění zde najdou ideální podmínky a také dostatečnou vybavenost v řadě potápěčských center. Oblast také nabízí spoustu sportovních a volnočasových aktivit a jedno z nejlepších golfových hřišť v oblasti s 18 jamkami. Celá oblast je lemována dlouhou písečnou pláží.

Taba Heights

Taba Heights je oblíbený, celoročně navštěvovaný rezort nacházející se na jednom z nejkrásnějších míst Sinajského poloostrova. Vesnice a hotely dané oblasti nenápadně splývají s úchvatnou přírodou, již charakterizují mohutné hory skořicové barvy, nezkrotné pouště se zlatavým pískem a pulsující moře s průzračnou vodou. Z jachetního přístavu, který je součástí tohoto centra, se velmi pohodlně a rychle návštěvníci dostanou do jordánské Akaby. Toto středisko v elegantním stylu s prvotřídním servisem nabízí jedinečnou relaxaci na jednom z nejstarších a nejtajemnějších míst na zemi. Architektura, ve které jsou postaveny místní rezorty a hotely, zachovává původní egyptský styl, ve kterém se snoubí krása arabské, nubijské a středozemní civilizace.

Nuweiba

Nuweiba byla nejpomaleji rozvíjející se turistická oblast na pobřeží jižní Sinaje, 70 km jižně od Taby a 180 km severně od Sharm El Sheiku a pouze 110 km od kláštera svaté Kateřiny. Od počátku osmdesátých let do přelomu tisíciletí byla Nuweiba oblíbenou destinací nezávislých cestovatelů díky svojí strategické poloze a přírodní kráse. Jakmile investoři objevili potenciál překrásných panenských pláží mezi Nuweibou a Tabou, začali s výstavbou luxusních hotelů pro náročnou klientelu. Dnešní Nuweiba je ideálním místem pro ty, kdo touží po unikátní dovolené, kvalitních službách v přepychových rezortech i pohostinnosti místních obyvatel.

Klášter sv. Kateřiny

Sinaj je výjimečným místem a především při cestách do Nuweiby a do kláštera svaté Kateřiny míjíte krajinu fascinujících pohoří, majestátní, tichou a tajemnou. Vědci z celého světa tuto biblickou zemi prochodili křížem krážem při hledání starozákonních památek. Do zaslíbené země tudy patrně po opuštění Egypta putovalo několik tisíc Izraelitů pod vedením proroka Mojžíše. Hora, o níž se věří, že na ní Mojžíš přijal Desatero přikázání, se vypíná v bezprostřední blízkosti kláštera svaté Kateřiny na jeho jižní straně, uprostřed Sinajského poloostrova. Klášter, který se nachází v malém údolí ve výšce 1 570 m. n. m. mezi Mojžíšovou horou a horou sv. Kateřiny, je cílem mnoha poutníků z celého světa. Před více než 1400 lety jej nechal postavit římský císař Justinián I. na místě, o němž se věří, že se tu Mojžíšovi ukázal Bůh v hořícím keři. Ještě dnes v této nejmenší řeckopravoslavné diecézi světa žije 23 mnichů. Klášter vlastní archív vzácných křesťanských náboženských rukopisů, který je po vatikánském archívu druhým nejcennějším na světě. Malou část kláštera zpřístupnili mniši návštěvníkům. Ukazují jim zde odnož hořícího keře, rukopisy a část sbírky ikon. Vrcholem prohlídky je krásná byzantská bazilika. Mnoho návštěvníků podniká výstup na Mojžíšovu horu, aby mohli ve výšce 2 285 m. n. m. obdivovat pověstné východy slunce.

Eilat

Taba je střediskem vyhledávaným především turisty, kteří chtějí strávit ničím nerušenou dovolenou. Rušný život je však na dosah v izraelském Eilat. Nachází se jen 2 km od Taby, se kterou byl kdysi nejdůležitějším strategickým přístavem. Dnes je luxusním rezortem s vysokou úrovní služeb. Je zde všechno, co k rušnému životu patří: množství kaváren, barů, restaurací, ale i Útes delfínů a podmořská observatoř umožňující poznání některých ze stovek druhů ryb žijících ve vodách jižního Izraele.

Izrael - Jeruzalém a Mrtvé moře

Unikátní celodenní výlet do Svaté země spojený s návštěvou nejvýznamnějších křesťanských památek začíná v brzkých ranních hodinách. Po přejezdu hranice následuje zastávka u Mrtvého moře - samozřejmě s možností koupání a nákupu produktů z Mrtvého moře. Hlavním cílem výletu je prohlídka Jeruzaléma - místa posvátného pro 3 náboženství. Výjezd na Olivetskou horu s nádherným výhledem na starou část města, kde byl Ježíš vzat do nebe, a Getsemanské zahrady, ve kterých Ježíš strávil svou poslední noc před zatčením, pokračuje křížovou cestou až k místu ukřižování Ježíše na Golgotě. Zeď nářků a věřící ze všech koutů světa, kteří vkládají své modlitby a přání mezi kameny, vytvářejí obraz s neopakovatelnou atmosférou. Naplnění Ježíšova osudu si pak každý poutník připomíná v chrámu Božího hrobu. Cesta zpět k autobusu vede příjemnou procházkou židovskou a arménskou čtvrtí.

Jordánsko - Petra

Jordánsko je místem biblické historie a také zemí, kterou vedly dávné křižácké výpravy. Má zajímavé přírodní fenomény - Mrtvé moře, o které se dělí s Izraelem, Rudé moře a samozřejmě rozsáhlou poušť. Ovšem největším a nejsilnějším zážitkem je návštěva skalního města Petra, které nově objevil švýcarský badatel Johann Ludwig Burckhardt v roce 1812 a popsal ho jako "červenorůžové město staré jako polovina věků". Město bylo až do konce první světové války přístupné jen pro Evropany a to pouze v doprovodu ozbrojených stráží. Tento nejvyhledávanější turistický cíl v Jordánsku je od roku 1985 zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO a 7. července 2007 se skalní město Petra zařadilo mezi nových 7 divů světa. Pro svoji jedinečnost je také využíváno filmaři, natáčel se zde například slavný film "Indiana Jones a poslední křížová výprava". Návštěva kouzelného města vytesaného přímo do skály je velikým zážitkem i pro zkušené cestovatele. Skalní město Petra vzniklo na dokonale krytém místě, kde se setkávají tři údolí. Bylo založeno asi roku 2 500 př. n. l. a k největšímu rozkvětu došlo za vlády Nabatejců, kteří udělali Petru svým hlavním městem. Město bylo dobyto Římany v roce 106 n. l. a poté bylo částečně opuštěno po ničivém zemětřesení, takže jeho sláva postupně bledla a ve 14. století bylo zapomenuto úplně. Pozůstatky impozantního města, architektonických skvostů, královských hrobek, nabatejských domů nebo nádherná hra barev okolních skal. Návštěva skalního města Petra bude jednoznačně patřit k vrcholům vaší dovolené. Petra se rozkládá na prostranství uprostřed vysokých, někde až stometrových skal. Přístupovou cestou je pouze úzká skalní soutěska Siq, která je dlouhá 1,5 km a široká 3 až 10 metrů. Na jejím konci je nespočet chrámů, klášterů a budov vytesaných do okolních skal. Mezi nejznámější patří amfiteátr, královské hrobky vytesané do skály Jabal Khubta, chrám okřídlených Lvů nebo klášter Ed-Deir, který je budovou s největším průčelím v Petře. Nejkrásnější a nejznámější budovou v Petře je Pokladnice. Podle staré legendy zde má být uložen egyptský faraonský poklad. Ve skutečnosti jde však o královskou hrobku, vytesanou do umělého skalního výklenku. Pokladnice má 43 metrů vysoké a bohatě zdobené kamenné průčelí, jehož barvy se mění podle osvětlení sluncem od růžové ráno až po krvavě nachovou večer.

Massada

Podle Josepha Flavia vybudoval Massadu judský král Herodes Veliký v letech 37 - 30 př. n. l. jako útočiště v případě, že se proti němu židovský národ vzbouří nebo na jeho království zaútočí Egypt. Na vrcholku byly postaveny kasematové hradby, uvnitř kterých se nacházely místnosti pro vojáky. Pevnost také skrývala obrovské zásoby zbraní a potravin. Byla vybudována velmi promyšleně. V pouštním okolí se nenachází žádný pramen, a tak byly přehrazeny dvě říčky, které tekly jen na jaře. Během jara pak byla veškerá voda svedena do jímky vytesané ve skále. Tato cisterna měla obsah 40 000 m3. Díky tomu se z pevnosti mohl stát skutečný palác, který byl vystavěn na třech terasách. Mnohé prostorné pokoje byly zkrášleny nástěnnými malbami a mozaikami. Obrovské množství vody, které bylo v pevnosti zadrženo, dokonce dovolovalo na Massadě zřídit lázně a bazén. Po dlouhé době zapomenutí byla Massada objevena roku 1838, avšak rozsáhlé vykopávky byly prováděny až v letech 1963 - 1965. Vedl je přední izraelský archeolog Jigael Jadin s pomocí mnoha dobrovolníků z celého světa. Dnes je možné se na vrchol nechat vyvézt lanovkou nebo k pevnosti vystoupat pěšky po „Hadí stezce“ či po římském náspu. Odtud se vám naskytne nádherný pohled na nejslanější moře na světě - Mrtvé moře.

Faraónův ostrov

Korálový Faraónův ostrov se nachází se 8 km jižně od letoviska Taba a přibližně 250 m od pobřeží. Tento nádherný ostrov omývá tyrkysově modré moře a ze všech stran ho sráží vlny Rudého moře. Už od 10. století př. n. l. byl ostrov obývaný Féničany a postupem času se stal významným fénickým přístavem kvůli obchodování s Egyptem. Správu nad tímto malým ostrovem převzala Byzantská říše. Ve 12. st. byla na ostrově postavena pevnost. Měla chránit poutníky, kteří putovali z Jeruzaléma a kláštera sv. Kateřiny na ostrov za obchodem s Araby. Pevnost vzkvétala a postupem času se stala dominantou regionu.

Dahab

Nedaleko Taby se nachází město Dahab, které je rájem pro potápěče z celého světa. Ti vyhledávají skalnatou kotlinu Dahab's Blue Hole, jejíž stěny klesají do hlubin moře. Kromě potápěčů sem zavítají i vyznavači windsurfingu a nadšenci jachtingu. Dahab je rozdělen na 2 části: Assalahu a Mashrabu. Zatímco pro Assalahu je typická původní beduínská komunita, v Mashrabě jsou nádherné hotelové komplexy a bohatá nabídku zboží, ze kterého si není možné nevybrat ten nejkrásnější suvenýr jako vzpomínku na jedinečnou dovolenou.

Autor: CK TRAVEL 2002.

- PR článek -

TRAVEL 2002
Moravské nám. 4
602 00  Brno-město
Tel.: 542 210 102

ck@travel2002.cz
www.travel2002.cz

Pobočka Strážnice
Kovářská 396
696 62  Strážnice

Telefon/fax: 518 334 466
groups@travel2002.cz

Článek byl zobrazen 13 936 krát.

Kontextová reklama

  • Omán letecky se snídaní od 8500 Kč

    Objevte krásu exotického Ománu za bezkonkurenční ceny. Omán nabízí všechno, na co si jen vzpomenete.
  • Turecko od 5000 Kč!

    Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů.
  • ALL INCLUSIVE Tunisko za 8000 Kč?

    Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dospělé osoby.
  • Do Egypta za super cenu

    Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. Egyptské pyramidy, starověké chrámy, plavba po řece Nil, all inclusive dovolené s potápěním nebo šnorchlováním mezi úchvatnými korály Rudého moře. U nás najdete vše.
  • Dominikánská republika - dovolená v Karibiku za 20 tisíc

    Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.
 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

DO EGYPTA ZA SUPER CENU
Dovolená u Rudého moře za bezkonkurenční ceny. Široká nabídka hotelů všech egyptských letovisek. 


TURECKO OD 5000 Kč!
Dovolená v Turecku nemusí stát desetitisíce. Podívejte se na naši nabídku zájezdů. 


HURGHADA ZA FANTASTICKOU CENU OD 6000 Kč
Léty osvědčená egyptská Hurghada, ALL INCLUSIVE od 6000 Kč. 


ALL INCLUSIVE TUNISKO ZA 8000 Kč? 
Ano, pro nás žádný problém. Hotel s bazénem, u moře, vhodný pro rodiny s dětmi i dopělé osoby. 


OMÁN LETECKY SE SNÍDANÍ OD 8500 Kč
Objevte krásu exotického Ománu za bezkonkurenční ceny. Omán nabízí všechno, na co si jen vzpomenete.
 

DOMINIKÁNSKÁ REPUBLIKA - DOVOLENÁ V KARIBIKU ZA 20 TISÍC
Tropický ráj, křišťálově čisté moře, úchvatné pláže, skvělé jídlo a výborný rum. To a mnoho dalšího vám nabízí Dominikánská republika.  

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Turecko | Řecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Česko | Rakousko